Gospodarstvo

Poslovne novice Skupine Pošta Slovenije za medije – december 2020

Poslovne novice Skupine Pošta Slovenije za medije – december 2020

 

LETNA DONACIJA POŠTE SLOVENIJE V VIŠINI 20.000 EUR UKC MARIBOR

Pošta Slovenije je svojo veliko letno donacijo v letu, ki ga močno zaznamuje COVID-19, namenila Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor, ki se v teh dneh srečuje z nezavidljivim položajem. Z donacijo 20.000 evrov bo pomagala pri nakupu medicinske in zaščitne opreme za zdravljenje bolezni COVID-19.

»Z našo pomočjo Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor želimo vsaj nekoliko olajšati breme zdravnikom, medicinskim sestram in ostalemu zdravstvenemu osebju, ki neumorno in predano skrbijo za varnost in zdravje vseh najhuje ogroženih. Hvala za vaš trud in požrtvovalnost! Upamo, da bo donacija Pošte Slovenije za nakup medicinske in zaščitne opreme pripomogla k hitrejšemu okrevanju čim večjega števila bolnikov,« je ob tej priložnosti izpostavil generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak.

Sicer pa je Pošta Slovenije v letošnjem letu z okoli 200.000 EUR podprla različne ustanove, ki vsaka na svoj način pomagajo in prispevajo k boljšemu jutri. Med njimi so Mestna občina Maribor, Zavod RS za šolstvo, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Rdeči križ Slovenije, Zveza prijateljev mladine Slovenije, ZPM Ljubljana Moste Polje, Sibahe – Slovenska banka hrane, Društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan, Društvo za dobrobit živali Anima itd.

PODVOJEN OBSEG PAKETNIH POŠILJK V NOVEMBRU

Pošta Slovenije v letošnjem letu beleži več kot 40-odstotno rast paketnih pošiljk v primerjavi z  lanskim letom, v zadnjih dneh pa beleži podvojen obseg paketnih pošiljk. Pismonoše in dostavljavci dnevno prevozijo  1.000.000 kilometrov, da lahko dostavijo pakete v  825.000 gospodinjstev.

Pred nami je še zadnji mesec letošnjega leta, ki pa je poleg prazničnih nakupov prinesel še številne spletne nakupe tudi osnovnih dobrin. Zaradi enormne rasti števila paketov v zadnjih dneh, ki so posledica ukrepov ob epidemiji COVIDA-19 (zaprtje trgovinskih in drugih dejavnosti v Republiki Sloveniji) in omejenih razpoložljivih kapacitet bo lahko prišlo do motenj prevzema in dostave paketov. Pošta Slovenije bo tako kot doslej storila vse, da bo teh čim manj. Navedeno pomeni, da bo lahko prihajalo tudi do časovnega odloga sprejema paketov glede na običajno prakso oz. do delnega sprejema paketov. Splošno pomankanje skladiščnih in transportnih kapacitet je v teh dneh prisotno na celotnem trgu.

Pošta Slovenije je hvaležna za podporo, ki jo stranke v teh dneh izkazujejo zaposlenim Pošte Slovenije, predvsem na terenu in poštnih okencih.  Ob upoštevanju vseh ukrepov je  njihovo delo izjemno oteženo in postavljeno pred precejšnjo preizkušnjo. Kljub temu si prizadevajo, da v čim večji meri zadovoljijo želje strank, saj je skupni cilj, da so pošiljke v najkrajšem možnem času varno dostavljene.

 

ZA ZDRAVO IN VARNO DELOVNO OKOLJE SODELAVCEV INVALIDOV

Na današnji dan v svetu obeležujemo Mednarodni dan invalidov in oseb s posebnimi potrebami. Pošta Slovenije si prizadeva za čim boljši položaj invalidov znotraj lastne organizacije in za njihovo učinkovito integracijo med sodelavci in v splošni družbi.

V zadnjih letih je Pošta Slovenije številna delovna mesta in procese dela prilagodila tako, da jih lahko in varno opravljajo tudi sodelavci z omejitvamiZa lažje opravljanje dela so delovna mesta za zaposlene s statusom invalida ali osebe s posebnimi potrebami opremljena z ergonomski stoli, prilagojenimi tipkovnicami in računalniškimi miškami, svetilkami z lupo, večjimi monitorji in ustrezno programska oprema, električnimi dvižnimi pisalnimi mizami, antistatičnimi gumi podlagami, električnimi viličarji in vozički, industrijskim robotom, vakuumskim manipulatorjem in okolju prijaznimi prilagojenimi električnimi vozili.

V VOZNEM PARKU POŠTE SLOVENIJE TUDI PRVI ELEKTRIČNI KOMBI

Vozni park Pošte Slovenije je bogatejši za prvi električni kombi, s katerim bo Pošta Slovenije v mestnem jedru Maribora nemoteno opravljala storitve v vseh časovnih oknih.  Maribor je namreč prvo slovensko mesto, ki je z odlokom omejilo vstop v peš cono za vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Vozni park Pošte Slovenije sicer šteje že več kot 1.240 vozil in okrog 2.000 dvokoles. V tem trenutku ima Pošta Slovenije  poleg 50 lahkih dostavnih vozil na električni pogon tudi 57 lahkih električnih štirikolesnikov, 12 električnih trikolesnikov ter več kot 70 različnih električnih dvokoles. V kratkem v vozni park prihaja 25 novih električnih skuterjev, ki bodo zamenjali dvokolesa na motorni pogon v mestu Ljubljana, prav tako je Pošta Slovenije pred kratkim zaključila javno naročilo za dodatnih 60 lahkih električnih štirikolesnikov, s katerimi prav tako zamenjuje klasične motorne skuterje in mopede. Prva vozila bodo dobavljena že v mesecu decembru 2020, preostala pa v naslednjem letu. V zaključni fazi je tudi razpis za dodatnih 15 električnih lahkih dostavnih vozil, kjer je dobava predvidena v prvi polovici naslednjega leta.

 

USPEH TADEJA POGAČARJA IN PRIMOŽA ROGLIČA OVEKOVEČEN TUDI NA ZNAMKI

Pošta Slovenije se bo še pred koncem letošnjega leta z izrednim izidom znamke spomnila na letošnjo zmago dveh Slovencev na dirki po Franciji. Zgodovinski športni uspeh, ki je zapisal ime Slovenije v svet, bo tako ovekovečen tudi na poštni znamki, ki bo v bloku izšla jutri, 4. decembra 2020..  Nominala znamke bo 2,19 EUR.

Znamko spremljata ovitek in žig prvega dne, izdelki pa so na voljo na vseh poštah po Sloveniji in v spletni deželi znamk na www.dezelaznamk.si.

 

S 1. JANUARJEM 2021 PRIHAJAJO POMEMBNE CARINSKE NOVOSTI

1. januarjem 2021 stopa v veljajo zahteva Svetovne poštne zveze, po kateri je za vse pošiljke z blagom obvezen elektronski zajem vseh podatkov pred ali najkasneje ob sprejemu pošiljk v prenos ter izmenjava podatkov med poštnimi operaterji.

Sprememba zahteva, da so blagovne pošiljke namenjene izven območja EU opremljene z obrazcem CN23 (Carinska izjava), ki vsebuje podrobnejši opis vsebine pošiljke.

Pošta Slovenija bo urejanje opreme mednarodnih pošiljk za svoje uporabnike uredila prek spletnega PORTALA UVOZ-IZVOZ. Ta pošiljatelju omogoča, da z vnosom podatkov o pošiljki sam kreira obrazec CN23. Pošiljatelj se lahko odloči, da obrazec natisne sam (prejme ga na svoj elektronski naslov ali si ga prenese iz spletnega brskalnika), ali izbere, da mu obrazec natisnejo na poštnem okencu (za kar potrebuje zgolj »potrditveno kodo«, ki jo pridobi skupaj z obrazcem CN23). Če se pošiljatelj ne odloči za uporabo portala, bo sprejem in vnos vseh obveznih podatkov opravil delavec na poštnem okencu proti plačilu te dodatne storitve.

 

PORTAL UVOZ-IZVOZ je dostopen na https://uvoz-izvoz.posta.si/sl/entry

Poslovne stranke Pošte Slovenije boste elektronske podatke o pošiljkah lahko enostavno zagotavljale prek aplikacije eSpremnica, aplikacije eWebOddaja in prek spletnih servisov (API-jev).

 

PR:

Pošta Slovenije

4. 12. 2020

Avtor

Administrator