Gospodarstvo

Epidemija se je razvila v psihološko krizo zaupanja, zato je nujna sprememba vladne strategije

Včeraj smo na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) prejeli poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, ki ga ne moremo podpreti, ravno nasprotno. Do sedaj smo spoštovali vse predloge, vse zahteve posebne vladne skupine za zajezitev epidemije, še več, tudi javno smo jih zagovarjali, ker smo zaupali zdravstveni stroki.

“Razumem in spoštujem dejstvo, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vendar glede na razvoj dogodkov ugotavljam, da z našo strategijo zajezitve epidemije ne dosegamo pričakovanih rezultatov,” je ob tem ugotovil minister Zdravko Počivalšek. “Imamo stroge ukrepe in najdaljši lockdown v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi vsi skupaj želeli.”

Enostavno si moramo priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici. Epidemija se je sedaj razvila predvsem v psihološko krizo zaupanja. Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi.

“Da bi to dosegli, moramo pridobiti zaupanja ljudi. Pri tem niso krivi ljudje, ki očitno kršijo predpisane ukrepe, temveč mi, ker jih moramo z drugimi prijemi prepričati v njihovo upoštevanje,” dodaja minister Zdravko Počivalšek. Prav tako je vse več indicev, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, kar je z vidika tveganja širjenja okužb še toliko bolj nevarno.

Če nek pristop ne deluje zaradi krize zaupanja, nam vztrajanje na tej poti nikakor ne bo pomagalo. Zato na MGRT predlagamo korenito spremembo naše strategije in podpiramo zahteve gospodarskih organizacij. Namesto zapiranja dejavnosti predlagamo drugačen pristop.

Za vsako dejavnost naj zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato vse razpoložljive inšpekcijske službe usmerimo v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. Poleg tega je nujna maksimalna pospešitev izvajanja hitrih testov, s čimer zamujamo. Nujno je tudi preveriti, ali lahko naredimo kak napredek pri hitrem izdajanju karantenskih odločb in bolniškega staleža, da evidentirano okužene takoj osamimo.

Verjamemo, da lahko s korenito spremembo strategije na podlagi razumevanja, da se sedaj ukvarjamo s psihološko krizo zaupanja, dosežemo boljše rezultate, kot če bi vztrajali  in nadaljevali s sedanjim pristopom.

 

PR: MGRT

8. 12. 2020

Avtor

Administrator