Avtomobilizem

Ogier in Ingrassia sta z ekipo TOYOTA GAZOO Racing osvojila svoj sedmi naslov svetovnega prvaka v reli seriji FIA WRC.

Sébastien Ogier in sovoznik Julien Ingrassia sta z dirkalnikom Toyota Yaris WRC na zadnji preizkušnji seozne 2020 v Monzi osvojila že svoj sedmi naslov svetovnih prvakov v reli seriji FIA WRC.

 

Ogier je zadnjega v dolgi vrsti svojih uspehov dosegel v svoji prvi sezoni pri TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team. S tem je Francoz postal peti dirkač v zadnjih 30 letih, ki mu je z dirkalnikom znamke Toyota uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka v reliju. Na tem seznamu je nasledil Estonca Otta Tänaka, ki je slavil v sezoni 2019.

V nenavadni sezoni, katere urnik je močno krojila pandemija COVID-19, je o naslovu odločala prav zadnja dirka v Monzi, na kateri sta se za naslov borila dva dirkača ekipe TOYOTA GAZOO Racing – že omenjeni Ogier in Britanec Elfyn Evans. V Monzi, legendarnem kraju, ki je tesno povezan z zgodovino italijanskega in mednarodnega avtomoto športa, je bila na sporedu preizkušnja v zahtevnih vremenskih razmerah. Sobotna etapa je potekala po bližnjih hribih, kjer so vladale zimske razmere, ki so še dodatno otežile vožnjo. 

Evans, ki je letos slavil na relijih na Švedskem in v Turčiji, si je že v soboto zagotovil mesto na odru za zmagovalce skupnega seštevka. Po napaki pa je zdrsnil s ceste in s tem zapravil možnosti za osvojitev naslova prvaka. 

Ogier je že kmalu prevzel pobudo. V soboto, ko so na cesti vladale podobne razmere kot na januarskem reliju Monte Carlo, na katerem je Ogier v svoji karieri slavil že sedemkrat, je namreč prešel v vodstvo in si pred zadnjo etapo nabral 17,8 sekunde prednosti. Na koncu pa je slavil z 13,9 sekunde prednosti. 

Ogierju in Ingrassiji se je na odru za zmagovalce pridružil tudi Tommi Mäkinen, ki je tokrat zadnjič nastopal v vlogi vodje ekipe, saj bo od naslednjega leta pri korporaciji Toyota opravljal funkcijo svetovalca za avtomoto šport.   

Toyota je v skupnem seštevku osvojila prvi dve mesti, saj sta Evans in sovoznik Scott Martin zasedla drugo mesto. Novinca v elitnem razredu Kalle Rovanperä in Jonne Halttunen sta osvojila peto mesto. V boju za konstruktorski naslov je Toyota tokrat osvojila drugo mesto, naslov prvaka pa se ji je izmuznil za vsega pet točk.  

 Izjave:

Akio Tojoda (Direktor ekipe)

“Čestitke Sébastienu in Julienu za zmago v Monzi in za osvojitev naslova prvaka. Člani ekipe so mi poslali fotografijo s Sébastienom, na kateri tik pred začetkom etape še vedno preverja detajle trase. Potem so mi poslali še eno fotografijo, na kateri vljudno odgovraja na vprašanja Takamota. Obe fotorgafiji sta me zelo razveselili, saj izkazujeta Sébastienovo izjemno predanost in profesionalnost.  

Zelo hvaležen sem tudi Tommiju za vse delo, ki ga je v zadnjih letih opravil za ekipo. Ko sem ga pred leti poklical, sem ga prosil, naj nam pomaga izdelati dirkalnik, s katerim bomo osvojili naslov prvaka. Hkrati sem se zavedal, da je moja prošnja nekoliko preveč zahtevna. A se je že takoj izkazal z izjemnimi rezultati. Na prvi dirki, kjer je deloval kot vodja ekipe, je eden izmed dirkalnikov zasedel drugo mesto, na naslednji dirki pa smo že slavili. Seveda smo imeli na poti kar precej težav, a vse so nam pomagale, da smo še dodatno izboljšali tako avtomobil kot tudi ustroj ekipe. Nikoli ne bom pozabil trenutka, ko je po zmagi na reliju na Finskem 2018 stopil na streho dirkalnika. Zato se Tommiju še enkrat zahvaljujem in se hkrati veselim sodelovanja z njim v vlogi svetovalca za avtomoto šport, kjer nam bo zagotovo pomagal ustvarjati vedno boljše avtomobile. 

Za konec bi se želel zahvaliti tudi organizatorjem, ki so v težki situaciji izpeljali dirko. In seveda vsem našim navijačem, ki ste nas spodbujali tudi v tem letu. Upam, da se naslednje leto srečamo na številnih cestah na različnih koncih sveta.” 

 

Tommi Mäkinen (vodja ekipe)

“Občutek ob koncu sezone je spet fantastičen. Naša drikalnika sta osvojila prvi dve mesti. Seb je osvojil že svoj sedmi naslov svetovnega prvaka, kar je izjemen dosežek. Elfyn pa se je izkazal za odličnega voznika, pred katerim je še bogata prihodnost. Kot ekipa smo delovali odlično. Fante bom tudi v prihodnje spremljal in jih spodbujal na vsakem koraku.”

 

Sébastien Ogier (voznik dirkalnika št. 17)

“To je bil zelo, zelo zahteven konec tedna, ki se je končal fantastično. Zadnja etapa je bila ena izmed najtežjih v moji karieri. Res sem moral ohraniti vso svojo zbranost, da se mi ni primerila napaka. Zelo mi je žal, da Elfyn in Scott nista končala dirke, a sta vseeno imela super sezono. Zame je sedmi naslov svetovnega prvaka nekaj, o čemer si nisem upal sanjati. A ne bi mi uspelo brez odlične ekipe, zato se vsem fantom od srca zahvaljujem.”

 

Vozniki, ki so z dirkalniki Toyota osvojil naslov svetovnega prvaka serije FIA WRC:

1990: Carlos Sainz (Toyota Celica GT-Four ST165)

1992: Carlos Sainz (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)

1993: Juha Kankkunen (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)

1994: Didier Auriol (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)

2019: Ott Tänak (Toyota Yaris WRC)

2020: Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC)

 

Foto Toyota PR:

Toyota Adria d.o.o.
Brnčičeva 51, SI-1231 Ljubljana

8. 12. 2020

Avtor

Administrator