Gospodarstvo

OZS vztraja pri zahtevi za takojšnje odprtje dejavnosti

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) bomo tudi na jutrišnjem posvetu s predsednikom Vlade na Brdu pri Kranju vztrajali pri naši zahtevi za takojšnje odprtje storitvenih dejavnosti. Dejstvo je namreč, da se epidemiološka slika kljub večtedenskem zaprtju številnih dejavnosti ne izboljšuje. Poleg tega se je v tem času povečalo delo na črno, kjer zaradi neupoštevanja zaščitnih ukrepov prihaja do večjega tveganja za prenos okužb.

”Če ukrepi ne delujejo, je treba ubrati drugačen pristop. Z zapiranjem dejavnosti še dodatno spodbujamo delo na črno, posledično pa je tudi vse več okužb. Bolje je torej odpreti dejavnosti in obrtnikom ter podjetnikom dovoliti opravljati svoje delo pod strogim nadzorom nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov,” je ponovno poudaril predsednik OZS Branko Meh, ki bo stališča zbornice predstavil predsedniku Vlade RS na jutrišnjem posvetu na Brdu.

Poudarjamo, da se zavedamo situacije v zdravstvu, toda reševati jo je treba drugače in ne na plečih malega gospodarstva. Ob tem opozarjamo, da ne gre več zgolj za zdravstveno in gospodarsko krizo, temveč tudi za psihološko krizo. Duševne stiske med obrtniki in podjetniki, ki zaposlujejo več kot 350 tisoč oseb, so iz dneva v dan večje. Prav tako stiske doživljajo zaposleni, saj številni živijo v strahu pred izgubo delovnega mesta, številni pa so zaradi kriznih razmer v malem gospodarstvu službo že izgubili. Po zadnjih podatkih je število brezposelnih novembra letos poskočilo za 16 odstotkov v primerjavi z novembrom lani.

 »Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva. Ne smemo dovoliti, da se hrbtenica zlomi, saj bodo posledice katastrofalne za celotno državo,« še svari Meh.

Tudi v OZS si želimo, da se epidemiološka slika čim prej izboljša, zato bomo člane ponovno pozvali, da se ob morebitnem odprtju dejavnosti držijo strogih zaščitnih ukrepov. Prepričani pa smo, da se pomena spoštovanja zaščitnih ukrepov tudi samo zelo dobro zavedajo, saj si zaprtja ne želijo več.

 

PR:

OZS

11. 12. 2020

Avtor

Administrator