Avtomobilizem

Dve desetletji v službi reševanja življenj: Laboratorij za trke varnostnega centra Volvo Cars praznuje 20 let

V povprečju na dan razbijejo vsaj en povsem nov avtomobil Volvo. To je ključnega pomena pri ohranjanju položaja podjetja Volvo Cars kot vodilnega na področju avtomobilske varnosti vse do danes.

 

Letos laboratorij za trke varnostnega centra Volvo Cars praznuje svojo 20. obletnico. V času, ko ga je švedski kralj leta 2000 odprl, je bil eden najnaprednejših laboratorijev na svetu in je v mnogih pogledih še danes.

 

Vse do danes inženirji Volvo Cars pomagajo varno preizkušati meje in se učiti iz resničnih prometnih nesreč, saj si podjetje prizadeva za prihodnost, v kateri v novem avtomobilu Volvu nihče ne bo izgubil življenja ali se hudo poškodoval.

 

Biti zavezan varnosti ne pomeni zgolj opraviti preizkusa ali pridobiti varnostne ocene,“ je dejal Thomas Broberg, eden od vodilnih varnostnih inženirjev podjetja Volvo Cars in veteran podjetja, ki je v njem zaposlen že dve desetletji. „Naša zavezanost varnosti je ugotoviti, kako in zakaj se zgodijo nesreče in poškodbe, ter nato razviti tehnologijo, ki bo pomagala preprečiti te nesreče. Upamo, da bo naše pionirsko delo navdihnilo druge, da bodo sledili naši želji zmanjšati število žrtev v cestnem prometu po vsem svetu.“

 

Laboratorij za trke varnostnega centra Volvo Cars je večnamenski objekt, ki varnostnim inženirjem Volvo Cars omogoča poustvarjanje neštetih prometnih situacij in nesreč ter izvajanje preizkusov, ki presegajo zakonske zahteve.

 

Laboratorij obsega dve preizkusni stezi, dolgi 108 in 154 metrov. Krajša od obeh je premična in jo je mogoče postaviti pod kotom med 0 in 90 stopinjami, kar omogoča preskus trka pod različnimi koti in pri različnih hitrostih ali simuliranje trka med dvema premikajočima se avtomobiloma. Avtomobila lahko trčita s hitrostjo do 120 km/h.

 

Zunaj je prostor za izvajanje preizkusov, kot so trki s preobračanjem in scenariji zleta s ceste, pri katerih se avtomobili z visokimi hitrostmi spustijo v jarek. Tukaj Volvo Cars ponuja možnosti tudi reševalnim službam, da izpopolnijo svoje sposobnosti reševanja življenj, kot je to storil, ko je z višine 30 metrov spustil nove avtomobile Volvo za simulacijo velike škode, do katere pride v ekstremnih scenarijih nesreč.

  

V glavni dvorani se za preizkušanje različnih čelnih, zadnjih in bočnih trkov uporablja ogromna pregrada za trčenje. Tehta neverjetnih 850 ton, po potrebi pa jo je mogoče premikati s pomočjo zračnih blazin.

 

Poleg tega obstaja približno dva ducata drugih fiksnih in premičnih ovir, ki se uporabljajo pri preskusih trkov, vključno s strukturo, podobno losu, za simulacijo trkov, ki vključujejo živali.

 

Med trki so avtomobil, preskusne lutke in pregrade opremljeni s senzorji, ki inženirjem Volvo Cars omogočajo podroben zapis celotnega niza dogodkov. Na ducate kamer z ultra visoko ločljivostjo preskus trka tudi posname iz vseh možnih kotov.

 

Pred fizičnim preskusom trka je zadevni model avtomobila že opravil na tisoče preskusov trka z računalniško simulacijo. Vse podatke, pridobljene s tem preskusom, nato Volvovi inženirji uporabijo za razvoj varnejših avtomobilov.

 

Medtem ko se podjetje pomika proti povsem električni prihodnosti, je bil varnostni center v zadnjih letih opremljen in pripravljen posebej za varno izvajanje preskusov trkov električnih avtomobilov.

 

Ne glede na scenarij, ga lahko tukaj v varnostnem centru Volvo Cars znova ustvarimo in podrobno analiziramo,“ je dejal Thomas Broberg. „Zame je zelo navdihujoče, ko se zavem, da se z vsako uro preskušanja in analiz, ki smo jih vložili, vedno bolj približujemo svoji želji, da v novem avtomobilu Volvo nihče ne bo izgubil življenja ali se hudo poškodoval.“

 

Volvo Car Group v letu 2019

V poslovnem letu 2019 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 14.3 BSEK (14.2 BSEK v letu 2018). Prihodki v tem obdobju so znašali 274.1 BSEK (252.7 BSEK). V celotnem letu 2019 je svetovna prodaja dosegla rekordnih 705.452 (642.253) avtomobilov, kar je 9.8 odstotka več kot v letu 2018. Rezultati kažejo na celovito preoblikovanje financ in poslovanja podjetja Volvo Cars v zadnjih letih, s čimer je podjetje pripravljeno na naslednjo fazo rasti.

 

O Volvo Car Group

Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 705.452 avtomobilov v letu 2019 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

 

V letu 2019 je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 41.500 delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov podjetja se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), komponente karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

 

V skladu s svojim novim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, in vzpostaviti pet milijonov neposrednega poslovanja s potrošniki. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.

PR VCAG d.o.o

23. 12. 2020

Avtor

Uredništvo