Gospodarstvo

Izjave Jerkičeve glede starostnega upokojevanja so zavajajoče

Spoštovani!

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ponovno poudarjamo, da nova zakonska podlaga glede starostnega upokojevanja prinaša zgolj normalizacijo stanja in delodajalca postavlja v enakovreden pravni položaj. Ob tem pa vnovič zavračamo trditve sindikatov, da gre pri tem za prisilno upokojevanje.

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je za informativno oddajo na komercialni televiziji sinoči dejala, da so »starejši delavci preveč in odveč«. Po naši oceni so takšne navedbe zavajajoče, saj bodo tudi starejši delavci ostali v delovnem razmerju, če se bosta o tem soglasno odločila delavec in delodajalec. Prepričani smo tudi, da je interes vsakega delodajalca, da dobrega delavca, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, obdrži v podjetju še naprej.

Nikakor se tudi ne moremo strinjati z navedbami sindikatov, da gre pri starostnem upokojevanju za prisilno upokojevanje. Gre samo za to, da bosta lahko o delovnem razmerju delavca, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, odločala tako delodajalec kot delavec. Pri tem pa opozarjamo še na en vidik. V praksi se pogosto dogaja, da mladi ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo potem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. O tem pa delodajalec, do sedaj, ni imel pravice odločati. Menimo, da bomo z novo zakonsko ureditvijo, ko bosta o nadaljevanju delovnega razmerja odločala tako delodajalec kot delavec, zgolj uravnotežili pravni položaj delodajalcev.

Ukrep prav tako ne posega v pravni položaj zaposlenih starejših delavcev, saj se jim delovnopravni položaj ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine ne spreminja.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo.

 

PR:

OZS

11. 1. 2021

Avtor

Administrator