Družabno

ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE ZBRALA 23.488,00 EVROV ZA POMOČ HRVAŠKIM ČEBELARJEM OB POTRESU

Foto: ČZS

 

Hrvaško je konec decembra prizadel močan potres, ki je mnogim pustil ogromne materialne in predvsem tudi duševne posledice.

Med prizadetimi je tudi več kot 350 čebelarjev, ki so utrpeli škodo tako pri čebelah kot na svojih hišah, da o duševnih stiskah ne govorimo. Po nam znanih ocenah je prizadeta večina čebelnjakov na tem območju, več kot 35 % čebel naj bi propadlo. Še večja žalost pa je, da sta žal za posledicami potresa umrla tudi dva čebelarja – oče in sin.  Na tem mestu družini umrlih Čebelarska zveza Slovenije izreka iskreno sožalje.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je nemudoma ponudil pomoč hrvaškim čebelarjem, stopil v stik s predsednikom hrvaške čebelarske zveze g. Željkom Vrbosem, s katerim sta v zadnjih letih spletla odličen medsebojni odnos ter vzpostavila zaupanje, sodelovanje, razna partnerstva v projektih … 

Na podlagi slišanega o stanju na prizadetih območjih je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč že med novoletnimi prazniki sklical pisno sejo upravnega odbora ČZS na temo pomoči hrvaškim čebelarjem. Soglasna podpora upravnega odbora ČZS kaže na veliko srce slovenskih čebelarjev, še večje srce pa se kaže ob odzivu na poziv za pomoč. Številni čebelarji, čebelarska društva in zveze, čebelarska podjetja ter poslovni partnerji ČZS so se odzvali in z veseljem lahko sporočimo, da smo danes kolegom iz Hrvaške na račun Čebelarske zveze Hrvaške nakazali 23.488,00 evrov.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je ob tej priložnosti dejal: »V nesreči prijatelji nikoli ne smejo ostati sami! Slovenski čebelarji imamo mnogo osebnih prijateljev in znancev med čebelarji na Hrvaškem, nekateri še izpred leta 1990, ko smo slovenski čebelarji bili redni ‘gostje’ predvsem na akacijevih pasiščih, naša čebelarska društva in zveze se še vedno pogosto odločajo za strokovne ekskurzije na Hrvaško, redno smo gostje čebelarskih sejmov po Hrvaški, skratka vezi med čebelarji sosednih držav so rodile številna prijateljstva in poznanstva in lahko samo rečem, da čebele povezujejo in združujejo slovenske in hrvaške čebelarje ter da čebele in čebelarji ne poznamo državnih meja, saj nas vse skupaj povezuje čebela!

Zavedamo se, da naša finančna pomoč ne bo rešila vseh težav, ki so nastale ob tem grozovitem dogodku. A verjamemo, da bo vsaj delček ublažila situacijo, predvsem pa verjamemo, da bo prizadete čebelarje spremljal tudi dober občutek, da v težki situaciji niso čisto sami in da smo z njimi sosedje, prijatelji … – slovenski čebelarji!»

Predsednik ČZS Boštjan Noč je tudi napovedal, da bo, ko bo situacija to omogočala, obiskal prizadeto območje.

Predsednik Čebelarske zveze Hrvaške g. Željko Vrbos je ob sprejemu donacije povedal: »Prijatelji čebelarji iz Slovenije, v imenu prizadetih hrvaških čebelarjev in v imenu Čebelarske zveze Hrvaške, velika hvala. Vaša donacija bo zagotovo pomagala mnogim čebelarjem, ki so ostali tudi brez strehe nad glavo, da nadaljujejo s  čebelarstvom. Pokazali ste veliko srce in lahko samo še enkrat ponovim – HVALA!«

Vsem, ki ste darovali, se Čebelarska zveza Slovenije iskreno zahvaljuje. Seznam darovalcev je objavljen na spletni strani www.czs.si.

Slovenski čebelarji smo skupaj s poslovnimi partnerji Čebelarske zveze Slovenije  tako v manj kot enem letu pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije donirali 59.146 evrov in sicer hrvaškim čebelarjem 23.488 evrov, petim domovom starejših skupaj 20.000 evrov in Pediatrični kliniki, Kliničnemu oddelku za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove 15.658 evrov za nakup novega UZ-aparata.

 

PR:

Čebelarska zveza Slovenije

13. 1. 2021

Avtor

Administrator