Družabno

Slovenska karitas pomagala pri zagotovitvi več kot 30 novih bivalnih kontejnerjev za družine, ki jih je prizadel potres na Hrvaškem

Foto: Hrvaška karitas

 

Hrvaška Karitas je naročila 100 bivalnih kontejnerjev, ki jih bo podarila družinam v okoliških krajih Petrinje, ki jih je prizadel potres in njihov dom ni več varen za bivanje. K nakupu več kot 30 bivalnih kontejnerjev je v sklopu mednarodnega apela prispevala tudi Slovenska karitas, ki je ob veliki solidarnosti Slovencev do danes posredovala Hrvaški Karitas zbranih 220.000 EUR. Konec tedna bo pripeljanih prvih 6 kontejnerjev družinam. Primerni so za takojšnje bivanje. Postopek dobave se bo nadaljeval v sledečih tednih. Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev, ki bodo namenjeni za obnovo s potresom poškodovanih domov v prihodnjih mesecih. 

Hrvaška Karitas je izbrala in naročila 100 kakovostnih bivalnih kontejnerjev, ki imajo zagotovljene vse osnovne pogoje za bivanje z mini kuhinjo in hladilnikom, kopalnico, spalnim prostorom s posteljami, vključno z vsemi priključki za elektriko, vodo, in klimatsko napravo. Vseljivi so takoj in primerni so za dostojno bivanje. Za družine z več otroki je v pripravi posebna nastanitev z več kontejnerji skupaj.

Direktor podjetja Tehnix, g. Đuro Horvat, ki bo izdelalo kontejnerje, je zelo vesel, da bodo skupaj s 500 zaposlenimi lahko prispevali k družbeno koristnemu delu in pomoči prizadetim ob potresu v okolici Petrinje. Podjetje, ki je te dni začelo s povečano proizvodnjo, bo kontejnerje omogočilo po minimalni ceni. Kakovostni kontejnerji z 18 m2 površine, ki so zračni, z možnostjo ogrevanja in tudi požarno varni, bodo lahko postali srečen dom za nesrečne družine.

“Iz srca hvala vsem v Sloveniji za vašo veliko pomoč” so besede Suzane Borko, koordinatorice humanitarne pomoči pri Hrvaški Karitas, s katero je Slovenska karitas v rednem stiku glede potreb in pomoči po potresu. Suzana Borko dodaja: »Vaša pomoč ljudem, ki sedaj v prizadetih krajih živijo v strahu, mrazu, žalosti, prinaša luč, toplino in upanje.«  Z zbrano pomočjo na Slovenski karitas, bo Hrvaška Karitas lahko kupila več kot 30 bivalnih kontejnerjev. Hrvaška Karitas te dni obiskuje s potresom prizadete družine v vaseh v okolici Petrinje in popisuje potrebe. 100 bivalnih kontejnerjev bo pripeljanih v prihodnjih dneh in tednih na dvorišča najbolj ranljivih družin, katere hiše niso več varne za bivanje.

H pomoči Hrvaški je pristopila tudi mednarodna mreža Karitas. Njene članice bodo tako kot Slovenska karitas prispevale k šest mesečnemu humanitarnemu apelu v skupni vrednosti 881.341 EUR, ki ga izvaja Hrvaška Karitas. Poleg zagotovitve 100 bivalnih kontejnerjev, bodo z zbranimi sredstvi v pol letnem obdobju pomagali tudi pri obnovi okoli 100 s potresom poškodovanih hiš v teh vaseh.

Za ta namen na Slovenski karitas nadaljujemo z zbiranjem sredstev s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v višini 5 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES PETRINJA

Sklic: 00 627

 

 

PR:

Slovenska karitas

13. 1. 2021

Avtor

Administrator