Družabno

Dunaj: V desetih letih za desetkrat več sončne energije

Postavljanje modulov © Wien Energie/Johannes Zinner

Sončna elektrarna v Donaustadt obdana z ovcami © Wien Energie/Merlin Bartholomäus

Dunajsko energetsko podjetje Wien Energie upravlja več kot 260 fotonapetostnih naprav in 25.000 gospodinjstvom zagotavlja skoraj 60 megavatov sončne energije. »V prihodnjih desetih letih želimo trenutno zmogljivost povečati za desetkrat,« je povedal direktor Wien Energie Michael Strebl.

 

Več kot 80 odstotkov fotonapetostnih naprav Wien Energie je nameščenih na strehah stavb. Te pa v prihodnosti ne bodo več zadostile podnebnim ciljem, ki so se jim na Dunaju zavezali. Zato se podjetje sedaj osredotoča na za okolje sprejemljive sončne elektrarne, postavljene na zunanjih neobdelanih površinah.

Jeseni 2020 je Wien Energie v okrožju Donaustadt pričelo z gradnjo največje sončne elektrarne v Avstriji. Njena velikost je enaka 15 nogometnim igriščem oz. znaša 12,5 hektarjev in je sestavljena iz kar 26.000 modulov.

Med aprilom in oktobrom bo tam tudi dovolj prostora za 150 ovac, ki bodo med paneli okolju prijazno pokosile travo. Module bodo montirali nekoliko višje od tal in tako ovcam zagotovili zaščito pred soncem in vetrom. Enkrat dnevno jih bo obiskal pastir. Poleg klasičnih modulov bo tukaj postavljenih tudi 500 obojestranskih modulov, ki bodo navpični in obrnjeni na vzhod in zahod. Med vrstami teh modulov bo mogoče pridelovati žitarice in zelenjavo, vse skupaj pa obdelovati celo s traktorjem.

Konec preteklega leta so del te največje elektrarne s šestimi megavati že priklopili v omrežje, spomladi 2021 pa je načrtovan zaključek gradnje in začetek polnega obratovanja. Takrat bo elektrarna iz obnovljivih virov zagotavljala 11,5 megavatov energije za okoli 5.200 gospodinjstev.

Do leta 2030 želi Wien Energie s skupno zmogljivostjo 600 megavatov, pridobljenih iz sončne energije, oskrbeti 250.000 gospodinjstev. Za dosego tega cilja bodo vložili pol milijarde evrov.

PR:

Eurocomm PR

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

15. 1. 2021

Avtor

Administrator