Kultura

PREDAVANJE O KLASICISTIČNI LITERATURI

Postojtrenutek,kakosi vendar lep! (J. W.Goethe).

Valentin Vodnik je v takratnem času skladatelja Mozarta prevedel basen Jelen in Lev.

V Versajski palači, ki je imela tudi operno dvorano in je bila pozimi ledeno mrzla je prebival Sončni kralj, ki je oboževal balet. Sončni kralj je dobil vzdevek zaradi baletne uprizoritve v kateri je plesal in na kateri je nosil masko z zlatimi sončnimi žarki. Bil je ženskar, ki je podarjal premoženja in nazive ljubicam. Prijateljeval je z nekom, ki je bil občasno tudi njegov dvorni norček.

Prijatelj imperialističnega francoskega kralja je bil znameniti igralec in pisec komedij Molière, ki je celo življenje bolehal za tuberkulozo. Tuberkuloza naj bi bila kriva za njegovo nagnjenost do žensk. Molière je najznamenitejši pisec klasicizma in predstavnik “ commedije dell’arte “. Molière je začel kašljati na odru sredi prizora, kjer je bil kašelj utemeljen in tako ravno takrat umrl na odru. To se je dogodilo med znamenito uprizoritvijo komedije Namišljeni bolnik , ki jo je sam napisal.

O besedilih Molièrja,Goldonija Montaigna, Pascala in drugih bomo govorili na literarnem predavanju Nine Kosmač ob 19 uri v soboto 23 januarja 2021.

Vabljeni na zoom : us02web.zoom.us/j/85492357440

 

Foto in PR:

Nina Kosmač -pisatelj 

18. 1. 2021

Avtor

Administrator