Gospodarstvo

Obrtniki in podjetniki Vladi: Dovolite nam delati!

Spoštovani!

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je vlado ponovno pozvala k odprtju vseh storitvenih dejavnosti, saj so nekatere zaprte že več mesecev, stiske obrtnikov in podjetnikov pa so iz dneva v dan večje. V OZS smo prepričani, da bi z odprtjem zamejili delo na črno, obenem pa bi se dejavnosti opravljale pod strogim nadzorom, s čimer bi zmanjšali tveganje za prenos okužb.

Frizerji in kemični čistilci, ki v tem času lahko delajo, nam sporočajo, da svoje delo opravljajo varno in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. Strogih navodil NIJZ pa se po njihovih navedbah držijo tudi stranke. Na stotine obrtnikov in podjetnikov, ki jim ni dovoljeno delati, pa se vsak dan obrača na OZS s prošnjo, da bi lahko spet delali. To si želijo celo bolj kot ukrepe pomoči v protikoronskih paketih, nam sporočajo.

OZS je zato na vlado ponovno naslovila zahtevo za odprtje vseh trgovin (ne glede na vrsto blaga), kozmetične dejavnosti (ne zgolj pedikure), usnjarske in tekstilne dejavnosti, avtošol, fotografske dejavnosti in fotokopirnic, dejavnost cvetličarjev in vrtnarjev, avtopralnic, avtosalonov, avtoservisne dejavnosti, zlatarn, urarn ter ostalih servisnih dejavnosti, gradbena ter vzdrževalna in montažna dela pa naj se dovolijo tudi na zunanjosti objektov in v naseljenih stanovanjih ter hišah, ki so v času del prazna. Gostinci pa si želijo, da bi jim dovolili vsaj strežbo malic za podjetja, podobno kot v menzah v podjetjih, ter strežbo na terasah oziroma vrtovih gostinskih lokalov.

»Glede na to, da se epidemiološka slika umirja, pričakujemo, da bo vlada prisluhnila našim argumentom in odprla dejavnosti. Upamo si trditi, da bo z odprtjem manj prenosov okužb, saj bomo zamejili delo na črno, ki sedaj poteka brez vsakršnega nadzora in pogosto brez upoštevanja zaščitnih ukrepov.  Po drugi strani pa bo tudi manj zasebnih druženj, saj bodo ljudje ponovno na svojih delovnih mestih,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh, ki obenem poziva državljane, da se cepijo in s tem pripomorejo k čimprejšnji normalizaciji razmer.

OZS ob tem vnovič opozarja, da obrtne dejavnosti niso nikoli bile vir okužb. Tveganje za prenos okužb je celo manjše v majhnih podjetjih in storitvenih obratih, saj imajo manj strank ali pa se storitev opravi celo brez stika s strankami (avtopralnice, servisne dejavnosti, fotografske storitve itd.). Poleg tega pa se vse obrtne in storitvene dejavnosti izvajajo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov in vseh priporočil NIJZ. Podjetja in obrtniki se obnašajo odgovorno, s svojim doslednim upoštevanjem priporočil pa so že večkrat dokazali, da so sposobni dejavnosti izvajati povsem varno.

 

PR:

OZS

19. 1. 2021

Avtor

Administrator