Gospodarstvo

K odprtju dejavnosti pozvali tudi poslanci skupščine OZS

Na današnji seji skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so poslanci skupščine, obrtniki in podjetniki, gostili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Poslanci so ga pozvali k takojšnjemu odprtju vseh storitvenih dejavnosti, Počivalšek pa je napovedal, da bi ob ugodni epidemiološki sliki utegnili vse storitvene dejavnosti odpreti že prihodnji teden.

Da je situacija v malem gospodarstvu daleč od rožnate, je že uvodoma opozoril predsednik OZS Branko Meh. »Naši člani ne želijo več državne pomoči, ampak si želijo samo delati. To nam obrtniki in podjetniki sporočajo vsak dan. Zato bomo nadaljevali z našimi pozivi vladi k odprtju vseh storitvenih dejavnosti,« je dejal Meh, ki je komentiral tudi protikoronske pakete pomoči. »Z nekaterimi rešitvami smo zadovoljni, nismo pa z vsemi. Ne strinjamo se z vračanjem državne pomoči in s tem, da država ne pokrije v celoti nadomestil za čakanje na delo doma, torej bruto II. Prav tako ni dopustno, da podjetja na povračila in pomoč čakajo več mesecev.«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je priznal, da so prav storitvene dejavnosti, turizem in gostinstvo najbolj prizadete panoge zaradi epidemije. »Prihodnji teden se odpirajo prve triade šol. Sem optimist in prepričan sem, da se bo na podlagi trendov prihodnjo sredo odprla večina storitvenih dejavnosti. To sicer ne obljubljam,« je dejal minister, ki se je dotaknil tudi dela na črno.  Strinja se z OZS, da se je v času zaprtja dejavnosti razmahnilo delo na črno, ki ga bo treba zamejiti.

Zagon gospodarstva po epidemiji

Obrtniki in podjetniki na čelu s predsednikom Mehom so izpostavili tudi nujnost oblikovanja strategije za okrevanje gospodarstva po koncu epidemije. Po besedah Počivalška imamo za okrevanje na voljo več kot 10 milijard evrov, pri čemer je ključno dosegati višjo dodano vrednost v gospodarstvu. »Najprej pa moramo celotnemu gospodarstvu omogočiti, da se odpre, potrebni pa bodo tudi ukrepi države za povečanje potrošnje,« je še poudaril. Med prioritetnimi cilji MGRT so po besedah ministra trajnostni zeleni prehod in večja energetska učinkovitost, digitalizacija družbe in podjetij ter zagotavljanje podpornega okolja za podjetja. Na ministrstvu tako že načrtujejo okrepitev domačih in tujih investicij, po mnenju ministra pa je pomembno, da bomo imeli enakomeren regionalni razvoj.

Počivalšek je ob robu seje zagotovil, da si bodo še naprej prizadevali za ohranitev delovnih mest, ob čemer se dobro zaveda, da je velik problem zagotavljanje likvidnosti.

 

PR:
OZS

22. 1. 2021

Avtor

Administrator