Kultura

Spletna platforma GT22: pogovor Ekstremno Virtualno, začetek serije tekstov FokusFokus, video o nastajanju predstave Prijateljstvo


TRANSNATIONAL GUERILA ART SCHOOL

Filmski pogovor in debata

EkstremnoVirtualno: Hipernormalizacija

Sobota, 23. januar ob 20.00 // na platformi Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/89245317057?pwd=azF5anBmY1ZnSVA0bGlNZm0zS3M2dz09

> Gostitelj: Žiga Brdnik, filozof in filmski kritik

Film je za brezplačen spletni ogled med drugim dostopen na: https://www.youtube.com/watch?v=fh2cDKyFdyU

Tekst filma v slovenščinihttps://zofijini.net/hipernormalizacija/

Podatki o filmu: Adam Curtis / VB / 2016 / 166 min

“Živimo v čudnem času. Dogajajo se nenavadne stvari, ki spodkopavajo stabilnost našega sveta. Samomorilski napadalci, valovi beguncev, Donald Trump, Vladimir Putin in Brexit. Zdi se, da se naši voditelji niso sposobni soočiti z njimi in nihče nima vizije drugačne ali boljše prihodnosti. Ta film pripoveduje zgodbo o tem, kako smo prišli do te čudne točke. O tem kako so se v preteklih štiridesetih letih politiki, finančniki in tehnološki utopisti, namesto, da bi se soočili z realno kompleksnostjo sveta, umaknili. A da bi zadržali oblast, so oblikovali poenostavljeno različico sveta. Ko je ta lažni svet rastel, smo ga vsi sprejeli, ker nam je enostavnost dajala pogum. Tudi tisti, ki so mislili, da napadajo sistem – radikalci, umetniki, glasbeniki in vsa protikultura – so pravzaprav postali del iluzije, ker so se tudi oni umaknili v izmišljeni svet, zaradi česar njihov upor nima učinka in se nikoli nič ne spremeni. Toda ta umik v sanjski svet, je omogočil vzpon temnih in destruktivnih sil. Sil, ki se zdaj vračajo in načenjajo krhko površino našega pazljivo oblikovanega lažnega sveta.”

Serija tekstov

FokusFokus_1: Koncepti in realizacije

“Zadnji dve leti in pol sem delovanje skupnosti GT22 spremljala od blizu, bila sem njena aktivna pripadnica. V tem času sem prišla do bolečega spoznanja, da je koncept skupnosti, ki jo sestavljajo nevladne organizacije, te pa vključujejo predvsem samozaposlene člane, popolna utopija.” – Nika Švab

Celoten zapis je na voljo na: http://gt22.si/fokusfokus_1-koncepti-in-realizacije/

Zvitorepčevo lutkovno paragledališče

VIDEO: Nastajanje predstave Prijateljstvo

>> https://www.youtube.com/watch?v=ps0kmBOJZlI

Igra govori o življenju čebelje družine in o prijateljstvu med čebelarjem in njegovimi čebelami. Ker so čebelam dane človeške lastnosti, lahko zgodbo in nauke razumemo tudi kot odnose med ljudmi. So pa v zgodbo vpletena tudi resnična dejstva o čebelah in njihovem življenju v panju.

Igrali so: Borut Žvorc, Neva Toplak, Milanka Mladenović, Tina Sevšek, Jožica Žvikart in Jasna Peršuh
Režiser: Zoran Petrovič
Scena: Monika Pocrnjić
Tekst (zgodba): vsi, ki igrajo ter Zoran Petrovič

Poslušalnica GT22

Maribor Is The Future podcast 105 – filmski: Dokukreativa
https://soundcloud.com/maribor-is-the-future/mariboristhefuture-105-filmski-dokukreativa

Radio MARŠ:
http://radiomars.si/

Radio Maribor:
https://www.rtvslo.si/radiomaribor/

Radio Študent:
https://radiostudent.si/

V centru mesta, na Glavnem trgu 22, se nahajajo prostori, v velikosti 1000 kvadratnih metrov, ki jih je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo Ustanovi Fundaciji Sonda. Začela se je graditi umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki ga trenutno sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, YoureupRadio, EX-garaža, Zavod Razvoj, Zavod Kultivacija, Woodster, Center grafičnih umetnosti, Ustanova Fundacija Sonda ter vedno novi kolektivi, ekipe, posameznice in posamezniki.

PR:

GT 22

25. 1. 2021

Avtor

Administrator