Kultura

Medijem: Razstava likovnih del Vladimirja Makuca

ZAVOD ZA KULTURO, ŠPORT IN TURIZEM ŽALEC

vas vljudno vabi na ogled razstave likovnih del

VLADIMIRJA MAKUCA

Slike in kipi.

Kustosinja razstave je Breda Ilich Klančnik.

Razstava bo odprta od 5. marca do 30. aprila 2021

v Savinovem likovnem salonu Žalec.

Čeprav je likovna zapuščina Vladimirja Makuca, umetnika s primorskimi koreninami, v naši zavesti povezana predvsem s sijajnim grafičnim opusom, ga dela, odbrana za to razstavo, predstavljajo kot slikarja in kiparja. Ne glede na gradivo, ki ga je vselej vešče oblikoval, je tudi to pot v ospredju njegova značilna motivika. Še posebej ptice, s katerimi oživlja svojo večno pokrajino. »Seveda ne mislim, da so moji motivi tako ozko lokalno pogojeni, širši okvir zanje je ves Kras, h kateremu spadajo Dalmacija, Istra, celo Portugalska in Sredozemlje nasploh. Zame je to simbol za ves svet,« pojasnjuje mojster Makuc.

Vladimir Makuc (1925 – 2016), grafik, slikar in risar se je šolal na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani (1950 – 1954), kjer je opravil še specialko iz restavratorstva. Leta 1960 se je izpopolnjeval v znamenitem ateljeju Johnnyja Friedlaenderja v Parizu. Ves ustvarjalni čas, ko se je sprva posvečal predvsem grafiki v tehnikah jedkanice in akvatinte, po letu 1980 pa tudi slikarstvu in kiparstvu v porcelanu, je preživel kot svobodni umetnik v Ljubljani.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Goriškim muzejem Kromberk – Nova Gorica, ki poseduje donacijo njegovih del.

Odpiralni čas: ponedeljek, torek, četrtek in petek od 10. do 13. ure in

sreda od 13. do 16. ure. Vstop prost.

 

Več v E-zloženki.                                                         

Razstavo je podprla Občina Žalec.

 

Razstavo bomo organizirali v skladu s priporočili in ukrepi za zmanjšanje tveganja širjenja virusa, vas pa prosimo, da na ogled pridete zdravi, si nadenete zaščitno masko, razkužite roke in upoštevate medsebojno varnostno razdaljo.

4. 3. 2021

Avtor

Administrator