Kultura

Predavanje o literaturi od leta 1980 do leta 1990

UMBERTO ECO:

IME ROŽE

“Stat rosa pristina nomine, nomine nuda temenus.”

(Roža obstaja samo zaradi svojega imena.)

Marguerite Yourcenar :

Toda vsako življenje je pomembno, celo življenje mrčesa, in občutje njegove pomembnosti .

Majhno ladjevje naj bi se odpravilo na potovanje po Nilu; program je zajemal vrsto uradnih ogledov, zabav in gostij, ki so obetale, da bodo prav tako utrujajoče kot tiste med sezono v Palatinu. Potovanje sem organiziral sam: v tej starodavni deželi, vajeni kraljevskega sijaja, dvorni čari in razkošje niso bili brez političnega pomena.

Za belgijsko pisateljico Marguerite Yourcenar je bilo leto 1980 prelomno, saj je bila prva ženska v zgodovini, ki je bila sprejeta v Francosko akademijo. Italijanski pisatelj Umberto Eco pa se zapiše leta 1981 v svetovno zgodovino z romanom Ime rože. Prav tako se je v tem desetletju uveljavila Alice Walker z odmevnim romanom – Nekaj viojiličastega – po katerem je bila posneta velika filmska uspešnica. Margaret Atwood je takrat zaslovela s svojo Deklino zgodbo. Dela Salman Rushdieja, Toni Morrison in Jeffrey Archerja so bili med najbolj prodanimi svetovnimi uspešnicami tistega obdobja. Na bralnem krožku bomo govorili o poeziji poljskega avtorja Czesława Miłosza, ki je leta 1980 prejel Nobelovo nagrado. Še danes je popularen – politični roman – avtorja Johna Kennedy Toola, ki ga bomo tudi omenili. Satirični roman Toola je v tistem času ugledal luč sveta poshumo in še danes velja za kultno knjigo med intelektualci. Ian Russell McEwan – pisatelj in scenarist – je bil od leta 1980 dalje zelo aktiven, saj je izdajal vsaj eno knjigo na vsaki dve leti. Film, posnet po njegovem scenariju je bil nagrajen z Oscarjem.

Poleg omenjanih pisateljev bomo na bralnem krožku tudi govorili o nagrajenih ustvarjalcih kot, so: španski pisatelj Cela, pesnik Octavio Paz, Soyinka, Brodski, Mahfouz, Simon in Golding.

Vabljeni v soboto 17. aprila 2021 ob 19 uri na bralno uro s pisateljico in mentorico Nino Kosmač na Zoom:  2085492357440#success

PR in foto:

Nina Kosmač – pisatelj

12. 4. 2021

Avtor

Administrator