Šport

Pogodba o sodelovanju pri organizaciji XVI. poletnega Olimpijskega  festivala evropske mladine ”Maribor 2023” 

 

Danes je bila v mariborskem Rotovžu podpisana POGODBA O SODELOVANJU PRI ORGANIZACIJI XVI.  POLETNEGA OLIMPIJSKEGA FESTIVALA EVROPSKE MLADINE »MARIBOR 2023«. 

Gre za projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev in se ga udeležujejo nacionalni olimpijski  komiteji, ki so včlanjeni v EOC. Športnice in športniki iz 50 držav evropskega kontinenta se vsaki dve leti srečujejo na  poletnem (sodeluje približno 4.500 udeležencev) in zimskem festivalu (sodeluje približno 1.300 udeležencev). Festival  predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike, stare med 15. in 18. letom, ki si nabirajo izkušnje za nadaljnja  tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom ter se povezujejo v okviru fair-playa in novih prijateljstev. Mnogi  mladi športniki so se prav na tem tekmovanju prvič resno preizkusili ter se kasneje pojavili na športnem zemljevidu  Evrope. Blaž Medvedšek, Polona Hercog, Vid Kavtičnik, Urška Žolnir, Blaž Janc, Kaja Kajzer so le nekateri med njimi. 

V Mariboru se čez dve leti obetajo zanimivi boji v športni gimnastika, stadionski atletika, v košarki 3×3, cestnem in  gorskem kolesarstvu, rokometu (fantje in dekleta), v judu, plavanju, tenisu, odbojki (fantje in dekleta), rolkanju, sprintu  na mirnih vodah in v nogometu za dekleta. 

Ob podpisu pogodbe je mariborski župan Saša Arsenovič, med drugim, poudaril: »Maribor se lahko s svojimi  športnimi dosežki in duhom kosa z največjimi mesti v Evropi. Izredno vesel sem, da bomo gostili več kot 3600  mladih športnikov na največjem športnem dogodku v zgodovini našega mesta, kot zapuščino Olimpijskega  festivala evropske mladine v Mariboru 2023 pa bomo pridobili tudi obnovljene športne površine, ki bodo  ustvarile še boljše pogoje tako za profesionalne kot rekreativne športnike. Prepoznavnost, ki jo bo mesto  pridobilo v slabih dveh tednih olimpijskega festivala, bomo s pridom unovčili tudi na področju kulture, turizma  in medmestnih povezav.«

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec pa je poudaril: »Slovenci pregovorno slovimo kot  odlični organizatorji športnih prireditev. V juliju 2023 si bodo ljubitelji športa lahko ogledali zanimiva dogajanja  v kar 13 športih. Celodnevna prepletanja športa, kulture in drugega spremljevalnega programa bodo plenila  čustva mladih športnic in športnikov. Olimpijski festival evropske mladine je dogodek, ki si ga Maribor in  Slovenija zaslužita.« 

 

PR:

OKS

14. 4. 2021

Avtor

Administrator