Kultura

Mala galerija Banke Slovenije: Trije veliki, 15. april do 15. maj 2021

11.00—19.00 

Mala galerija Banke Slovenije Odpira vrata mladim umetnikom 

Banka Slovenije ima dolgoletno tradicijo sodelovanja s  ključnimi kulturnimi ustanovami v državi. Že sredi minulega  stoletja je del svojih prostorov v najožjem središču mesta  namenila razstavnemu salonu, ki so ga daljnega leta 1952  poimenovali Mala galerija. Namenjen je bil manjšim, a skrbno  izbranim razstavam domačih in tujih likovnih ustvarjalcev. 

Odločili smo se, da obudimo dolgoletno tradicijo in prostore  Male galerije vrnemo njihovemu osnovnemu namenu. Tako  tudi v letu 2021 načrtujemo serijo razstav, na katerih se  bodo med drugim predstavljali umetniki in ustvarjalci z  različnih fakultet Univerze v Ljubljani s področja likovne  umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila,  arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in  igralstva. Pristopili pa bomo tudi k sodelovanju z nekaterimi  odmevnimi domačimi in mednarodnimi umetniškimi projekti,  ki bodo letos potekali v prestolnici. Razstave bo spremljalo  več dogodkov v obliki predavanj, okroglih miz, delavnic,  literarnih in glasbenih večerov, dražb in drugih tovrstnih  dogodkov. 

  1. 5. 2021 

Trije veliki Razstava zmagovalcev 13. slovenskega bienala ilustracije 

Hana Stupica  

David Krančan  

Milan Erič

www.mgbs.si 

www.mgbs.si 

Mala Galerija MGBS Banke Slovenije 

11.00—19.00Mala Galerija MGBS Banke Slovenije15. 4. 2021– 

torek—sobota 

O razstavi  

  1. 5. 2021

Slovenski bienale ilustracije, ki ga že od leta 1993 organizira Sekcija ilustratorjev  Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v sodelovanju z Galerijo Cankarjevega  doma, je gotovo eden ključnih kulturnih dogodkov, ki oživlja umetniško ilustracijo,  obenem pa zelo uspešno premošča brezno med vrhunsko likovno produkcijo in  najširšim občinstvom. Mala galerija Banke Slovenije zato letos začenja svoje  sodelovanje s to prireditvijo, in sicer s pričujočo razstavo zmagovalcev pretekle  izvedbe bienala, ter napoveduje 14. ponovitev bienala, ki je prestavljen na letošnjo  jesen. 

Prejemnica Smrekarjeve zlate plakete Hana Stupica je izredno izpopolnjen in  prepoznaven avtorski slog oblikovala že zelo zgodaj. Njene knjižne ilustracije so po  svoji resnosti prave male študije, ki hkrati vešče citirajo in suvereno razvijajo  sanjarsko in razigrano govorico podob. Ilustracije Stupičeve posedujejo moment  kultne prepoznavnosti in izvirnosti, povezujejo začarano materialnost severne  renesanse, vzvišenost romantizma, ob tem pa neposredno vitalnost, ki ustreza duhu  našega časa.  

Delo Davida Krančana, ki je zaslovel kot pronicljiv ilustrator naslovnic Dnevnikovega  Objektiva, odlikuje izredna dinamika kompozicije, razgibana pripovednost, ki subtilno  artikulira družbene probleme in jih pogosto naslavlja s perspektive “malega človeka”.  Krančan o problemih posameznika in družbe pogosto spregovori prek podob živali,  dejanskih in fantastičnih, kot v stripu Pijani zajec, ki z izredno subtilnostjo risbe in  pripovedi artikulira dobro znane stiske našega vsakdana. 

Vsestranski umetnik, neustavljiv s svinčnikom, Milan Erič je prejemnik velike nagrade  Hinka Smrekarja na 13. slovenskem bienalu ilustracije in sodi med legende tega  žanra. Mojstrstvo, ki ga doseže skozi svojo sproščeno in nonšalantno risbo, povezuje  humor in izredno, nadgeneracijsko energijo. Njegove ilustracije so polne brihtne  ironije, obenem pa silne afirmativnosti do življenja in umetnosti. Lucidna  hudomušnost Eričevih podob je najboljše zagotovilo prihodnosti ilustracije:  animirano premišljevati našo sedanjost za ustvarjanje projekcije boljše prihodnosti. 

Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar 

Razstava je nastala v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov. 

 

PR:

MGBS

16. 4. 2021

Avtor

Administrator