Avtomobilizem

NOVI AVTOMATIK ZA POGON FORD ECOBOOST HYBRID PRINAŠA VARČNO IN ZABAVNO VOŽNJO

Foto: Ford

Ford uvaja novi sedemstopenjski samodejni menjalnik za elektrificirane pogonske sklope EcoBoost Hybrid, ki bo prvič omogočil ljubiteljem samodejnih menjalnikov, da zmanjšajo izpuste CO2 in prihranijo z uporabo Fordove 48-voltne blage hibridne tehnologije.1

 

Sedemstopenjski samodejni menjalnik, ki je na voljo z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid za Pumo in Fiesto, omogoča veliko preprostejšo vožnjo – še posebej v mestu in prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Poleg tega hitro in brezhibno prestavljanje odlično dopolnjuje večjo zmogljivost hibridnega pogonskega sklopa za še več zabave pri vožnji.

 

Fordova tehnologija EcoBoost Hybrid uporablja integrirani zaganjalnik/generator, ki ga poganja jermen (BISG), s katerim zajame energijo, ki se sicer izgubi pri zaviranju in vožnji s potisnim hodom, ter z njo polni 48-voltni litij-ionski paket baterij.

 

Dodatni navor

Funkcija za dodatni navor uporablja sistem BISG in poveča skupni navor pogonskega sklopa za do 20 Nm, kar omogoča odzivnejše pospeševanje znotraj izbrane prestave.

 

 •          Pospeševanje znotraj prestave je pri Pumi z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid s 125 KM in sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom v primerjavi z nehibridno različico hitrejše za skoraj štiri odstotke.

 

 •          Puma z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid s 155 KM in sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom pospeši od 0 do 100 km/h v 8,7 sekunde.

 

 •          V športnem voznem načinu samodejni menjalnik Pume EcoBoost Hybrid zadrži nižje prestave za bolj športen odziv.

 

 •          Preskok v tri stopnje nižjo prestavo omogoča hitrejše prehitevanje, ko voznik zahteva maksimalen pospešek.

 

 •          Sedemstopenjski samodejni menjalnik omogoča ročno prestavljanje s športnima obvolanskima ročicama za Pumo ST-Line X in ST-Line Vignale.

 

Nadomestni navor

Funkcija za nadomestni navor s pomočjo sistema BISG zagotovi do 24 Nm navora – tako zmanjša obremenitev bencinskega motorja in prispeva k varčnejši porabi goriva. Sedemstopenjski samodejni menjalnik se v kombinaciji z motorjem EcoBoost Hybrid še posebej izkaže pri mestni vožnji, saj pogosto ustavljanje in speljevanje omogoča redno zajemanje in ponovno uporabo energije.

 

 •          Puma EcoBoost Hybrid in Fiesta EcoBoost Hybrid s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom bosta v primerjavi z 1,0-litrsko različico enako močnega motorja EcoBoost predvidoma zmanjšali izpuste CO2 za do pet odstotkov (po WLTP).

 

 •          Sedemstopenjski samodejni menjalnik lahko za večjo učinkovitost zagotovi optimalno število vrtljajev za delovanje hibridnega motorja.

 

Prehod na samodejni menjalnik

Kombinacija menjalnika z dvojno sklopko in hibridnega pogonskega sklopa uporabnikom zagotavlja prednosti obeh tehnologij in obenem poveča možnost prihranka goriva s hibridnim pogonom za vse, ki želijo avto s samodejnim menjalnikom.

 

 

Privlačnost samodejnih menjalnikov:

 

 • Arhitektura sedemstopenjskega samodejnega menjalnika z dvojno sklopko zagotavlja brezhibno pospeševanje z uglajenim prestavljanjem.

 

 • Samodejni menjalniki so še posebej uporabni za voznike z ovirano mobilnostjo.

 

 • Upravljanje z dvema stopalkama zahteva manj posegov voznika – še posebej pri mestni vožnji.

 

Elektrificiranje palete modelov

Ford Puma EcoBoost Hybrid in Fiesta EcoBoost Hybrid sta dve od 17 elektrificiranih vozil, ki jih bo Ford v Evropi uvedel do konca tega leta.

 

Izboljšave tehnologij za pomoč vozniku

Sedemstopenjski samodejni menjalnik v kombinaciji z učinkovitostjo pogona EcoBoost Hybrid prvič omogoča tudi dodatne tehnologije, kot sta:

 

 • funkcija Stop & Go za aktivni tempomat2 lahko vozilo v prometu z ustavljanjem in speljevanjem povsem ustavi in nato samodejno spelje, če je bil postanek krajši od treh sekund;

 

 • zagon na daljavo prek aplikacije FordPass.3

 

Navedek

“Dodatna možnost sedemstopenjskega samodejnega menjalnika za pogon EcoBoost Hybrid je naslednji korak v našem poslanstvu, da vsem svojim strankam zagotovimo dostop do elektrifikacije.”

 

Roelant de Waard, generalni direktor, osebna vozila, Ford Evropa

 

 

Opombe

 

Fiesta z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid s 125 KM in sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom: predvidene emisije CO2 od 118–128 g/km, predvidena poraba goriva od 5,2–5,6 l/100 km po WLTP s serijsko specifikacijo pnevmatik.

 

Puma z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid s 125 KM in sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom: predvidene emisije CO2 od 129–131 g/km, predvidena poraba goriva od 5,7–5,8 l/100 km po WLTP s serijsko specifikacijo pnevmatik.

 

Puma z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid s 155 KM in sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom: predvidene emisije CO2 od 131–134 g/km, predvidena poraba goriva od 5,8–5,9 l/100 km po WLTP s serijsko specifikacijo pnevmatik.

 

Uradno homologirani podatki o porabi goriva in izpustih CO2 bodo objavljeni pred začetkom prodaje. Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151.Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.

 

Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila.

 

Kjer je to dovoljeno z zakonom

28. 4. 2021

Avtor

Administrator