Moda

SELONCE – SLOVENSKI STARTUP, KI Z ISTOIMENSKO SPLETNO TRGOVINO PREKO HITRIH PRODAJ Z VISOKIMI POPUSTI REŠUJE 210 MILIJARD DOLARJEV VREDNO “BOLEČINO” V NEPRODANIH IZDELKIH EVROPSKIH BLAGOVNIH ZNAMK

Podjetje Selonce d.o.o., ustanovljeno v Sloveniji, je ta teden na trg lansiralo prvo verzijo spletne trgovine, ki se nahaja na naslovu selonce.com in se od klasičnih spletnih trgovin razlikuje na način, da ne posluje z zalogo temveč izdelke blagovnih znamk ponudi v obliki hitrih prodaj (ang. flash sale) in z visokimi popusti vse do -80%. Z razvijanjem lastnega sistema za vnos prodaj posameznih blagovnih znamk, bo omogočala kar 3-krat večjo količino hitrih prodaj in odprodajo izdelkov iz zaloge blagovnih znamk v samo 10 dneh. Tako
svetovnim blagovnim znamkam ponuja rešitev v obliki hitre odprodaje izdelkov iz neprodane zaloge na novih trgih, potrošnikom pa dostop do kakovostnih in ugodnejših izdelkov najljubših znamk. Spletna trgovina deluje po modelu brezplačnega članstva in ponuja izdelke v 4 kategorijah – šport, moda, dom in vrt ter elektronika. Do danes imajo potrjeno sodelovanje z več kot 250 blagovnimi znamkami, ki jim ponujajo celovito rešitev za več kot 210 milijard dolarjev vreden strošek v neprodanih zalogah izdelkov, ki so se v krizi s COVID-19 še dodatno povečale.
Skrivna želja – omogočiti družini in prijateljem dostop do najkakovostnejših izdelkov svetovno znanih blagovnih znamk po znižani ceni na zapostavljenih trgih v srcu Evrope
(Maribor, 13.05.2021) Ustanovitelj podjetja Selonce d.o.o. Petar Jokić je nekdanji profesionalni vaterpolist, ki je zapustil Slovenijo, ko je bil star 19 let, in se ustalil v Franciji, kjer je končal profesionalno kariero. Pred več kot desetimi leti je v Franciji spoznal spletne trgovine, ki poslujejo po modelu hitre prodaje, in nemudoma postal navdušen kupec. Petar Jokić, ustanovitelj podjetja Selonce d.o.o.: “Ko sem pred desetimi leti oblečen v kvalitetne znamke obiskoval svojo družino in prijatelje v Sloveniji, so me velikokrat vprašali, kako si lahko privoščim nakup tako luksuznih znamk. Seveda sem jim želel te spletne trgovine pokazati, a sem razočaran ugotovil, da so omenjene trgovine s hitrimi prodajami, ki poslujejo še danes, v veliki večini osredotočena na trge zahodne in severne Evrope in ne
pošiljajo izdelkov v našo državo ali zunaj EU, v države bivše Jugoslavije. Zato je bila zadnjih deset let moja skrivna želja prijateljem in družini omogočiti enake možnosti, kot jih imam sam v Franciji, dostop do znižanih ponudb kakovostnih in svetovno znanih blagovnih znamk. In ker je bila tudi po desetih letih možnost nakupa v nekaterih državah, ki niso članice EU, še vedno omejena, sem v letu 2019 začel razvijati poslovno idejo za izgradnjo prve spletne trgovine s hitrimi prodajami na trgih južne in vzhodne Evrope.”
Podjetje Selonce d.o.o. je bilo ustanovljeno jeseni leta 2019, Petar je k solastništvu podjetja in razvoju poslovne ideje povabil Aljošo Kiriča, ki skrbi za marketing. Že decembra istega leta sta vzpostavila pristajalno stran s ciljem, da bi pritegnili bodoče članice in
člane ter predstavili poslovni model na novih trgih južne in vzhodne Evrope. V prvih osmih mesecih je pristajalna stran pridobila več kot 13.000 članov in k sodelovanju pritegnila več kot 250 svetovno znanih blagovnih znamk, kot so Hawkers, Kilpi, Heritor, Moleskine, Guess, Deuter, 4F in Tenson.
Konkurenčna prednost – Avtomatiziran sistem vnosa opisov in slik izdelkov s prihrankom pri delovni sili in 3-krat večjo količino posameznih prodajnih dogodkov blagovnih znamk
Ustanovitelj Petar Jokić je z delom v konkurenčnem podjetju, ki športnim blagovnim znamkam ponuja rešitev skozi rezervacijo zaloge in hitro prodajo, pridobil vpogled v zamudni proces izvedbe posameznih prodaj. Ob tem je poudaril, da “konkurenčna podjetja uporabljajo nerazvite tehnološke rešitve, ki so časovno zamudne in finančno potratne zaradi uporabe veliko več delovne sile, pri čemer omogočajo le delno avtomatizacijo vnašanja opisov izdelkov in slik iz posameznih prodaj na spletno stran. Njihov IT sistem deluje na omejenih tehnoloških rešitvah, ki ne omogočajo nadgradnje in posledično še vedno izvajajo ročno vnašanje. Zato v podjetju Selonce razvijamo avtomatiziran vnos opisov in slik izdelkov na spletno stran, ki bo skrajšal in pocenil predprodajne procese ter tako omogočil 3-krat večjo količino posameznih prodajnih dogodkov na dan in prihranek več kot 100,000 evrov na leto za strošek kadra, potrebnega za pripravo in ročni vnos prodaj.”
Celovita rešitev za bolečih 210 milijard dolarjev vredno neprodano zalogo evropskih blagovnih znamk 
Selonce spletna trgovina rešuje težave dveh segmentov, prvi so podjetja, ki prodajajo fizične izdelke in se borijo s stroški shranjevanja neprodanih zalog skozi vse leto. Na primer, H&M je imel leta 2018 za 4,3 milijarde dolarjev neprodanih izdelkov v skladiščih. In ta znana blagovna znamka ni edina. 90 % podjetij po vsem svetu prodaja fizične izdelke s finančno izgubo zaradi težave s kopičenjem neprodanih izdelkov. Avstralsko združenje krožnega tekstila ocenjuje, da se približno 30 % oblačil, izdelanih po vsem svetu, nikoli ne proda. “Samo v letu 2018 je skladiščenje tekstila v Evropi povzročilo za 210 milijard dolarjev ocenjenih stroškov neprodane zaloge. Lani in letos, ko je kriza z virusom COVID-19 začasno zapirala fizične trgovine po vsem svetu, skladišča blagovnih znamk, ki se niso pravočasno preusmerila v spletno prodajo, pokajo po šivih, medtem ko so primorani narediti prostor za nove izdelke v prihajajoči jesenski sezoni. Mi zagotavljamo celovito rešitev, ki omogoča odprodajo izdelkov iz skladišč v vsega samo 10 dneh”, je dodal Jokić. 
Drugi segment so uporabniki e-trgovine, ki imajo težave z nedostopnostjo izdelkov v državi bivanja in visoko ceno izdelka v fizični trgovini. Posebej na vzhodnoevropskih trgih povpraševanje narašča. Stopnja rasti prihodka e-trgovine v Zahodni in Severni Evropi stagnira, medtem ko to za druge dele te stare celine ne drži. Trgi južne in vzhodne Evrope so nenasičeni in imajo stopnjo letne rasti do 10,4 % (Italija), sledijo ji Slovenija (8,4 %), Madžarska (7,6 %), Hrvaška (7,3 %) in Avstrija (7,2 %).
Z novimi prodajami izdelkov blagovnih znamk, ki se osvežujejo vsak dan, je izbira raznolika
Vsi ponujeni izdelki so od redne cene znižani v višini od 30 % do 80 %. Vsak dan se dodajajo nove prodaje izdelkov posameznih blagovnih in trajajo od 3 do 5 dni. Do danes je Selonce potrdil sodelovanje z več kot 250 blagovnimi znamkami iz 4 kategorij, ki jih redno predstavljajo na Instagram profilu @selonce_shop. Spletna trgovina deluje po modelu brezplačnega članstva. Prednost članstva je ta, da Selonce vsak drugi dan preko elektronskega sporočila obvesti člane o blagovnih znamkah v trenutni prodaji (prodaje, ki se začnejo danes, prodaje, ki trajajo še nekaj dni in prodaje, ki prihajajo v nekaj dneh).
Spletna trgovina Selonce je trenutno na voljo v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku in ponuja dostavo v vse države v Evropi. V naslednjih mesecih bo na voljo tudi v drugih jezikih izbranih ključnih trgov, medtem ko se ekipa že pripravlja na razvoj mobilne aplikacije.
Vizija Selonce je postati prva obiskana spletna trgovina, kadar kupci iščejo znižano in stilu prilagojeno ponudbo vodilnih svetovnih blagovnih znamk.
PR: Selonce
13. 5. 2021

Avtor

Administrator