Avtomobilizem

Novi Opel Grandland s poudarjenim oblikovanjem, digitalnim kokpitom in visoko  tehnologijo 

  • Popolnoma digitalna kabina: intuitivna s širokozaslonskimi zasloni (t.i. Pure Panel)
  • Moderna podoba blagovne znamke: zdaj z značilnim Oplovim vizirjem (kot na Mokki)
  • Kompaktni SUV: priključne hibridne različice tudi s pogonom na vsa kolesa Vrhunska svetlobna tehnologija: prilagodljiva luč IntelliLux LED® Pixel s 168 LED elementi
  • Varnost: opcija »nočna vidljivost« (night vision) omogoča, da so pešci in divje živali vidni v temi, ter možnost pomočnika na avtocesti, ki ohranja razdaljo in položaj na voznem pasu 
  • Skrb za zdravje: ergonomski sprednji sedeži s certifikatom AGR

Opel je danes razkril novega Grandlanda – eleganten, športen z intuitivnim upravljanjem in vrhunsko tehnologijo. Z novo digitalno armaturno ploščo novi model vozniku ponuja  popolno vozno izkušnjo v pilotski kabini. Vodilni Oplov SUV ima na voljo tehnologije in  sisteme za pomoč, ki so jih kupci doslej našli le v vozilih višjega cenovnega razreda. Naj  omenimo predvsem prilagodljive IntelliLux LED® Pixel Light žaromete s skupno kar 168  LED elementi. Tehnologija Oplove vodilne limuzine Insignie je tako prvič predstavljena  v vrhunskem športnem terencu nemške znamke in postavlja nove standarde v  segmentu Grandlanda. 

Enako velja za možnost »nočna vidljivost« (»night vision«), ki jo pri Oplu  predstavljamo premierno. Infrardeča kamera zazna ljudi in živali do 100 metrov v smeri  vožnje na podlagi njihove temperaturne razlike v primerjavi z okolico. Sistem opozori in  prikaže položaj pešca/živali na 12-palčnem digitalnem informacijskem središču za  voznika. Na voljo je tudi »asistent za avtocestno vožnjo«, ki s pomočjo kamere in  radarskih senzorjev omogoča vožnjo na sredini voznega pasu in ohranja razdaljo do  vozila spredaj, glede na nastavljeno hitrost in v kombinaciji z aktivnim pozicioniranjem  voznega pasu. Oplovo vozilo hitrost povečuje ali zmanjšuje, da sledi vozilu naprej in ne prekorači nastavljene hitrosti. Po potrebi se avto tudi ustavi. Zahvaljujoč možnosti “Stop & Go” Grandland s sistemom za pomoč pri vključevanju na avtoceste samodejno  nadaljuje vožnjo z mirovanja. Novi Opel Grandland ima poleg že naštetih še številne  druge asistenčne sisteme: 360-stopinjska panoramska kamera vozniku olajša  manevriranje s pomočjo sprednje in zadnje kamere; pomočnik za samodejno parkiranje  prepozna vzdolžne in prečne parkirne prostore, ter Grandlanda samodejno usmerja  navznoter in navzven; opozorilni sistem mrtvega kota preprečuje morebitne trke pri  zavijanju ali menjavi voznega pasu – v primeru nevarnosti v ustreznem zunanjem  ogledalu zasveti simbol vozila. Standardna oprema vsake Grandlandove različice  vključuje opozorilo o trku spredaj s samodejnim zaviranjem v sili, zaznavanje pešcev,  opozorilo pred zapuščanjem voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov, sistem  za zaznavanje utrujenosti voznika in tempomat. 

Jasna in intuitivna: nova armaturna plošča (Pure Panel) 

Zasnova armaturne plošče je moderna in omejena na najnujnejše funkcije. Dva široka  zaslona v eni sami enoti tvorita Oplovo čisto ploščo. Popolnoma digitalna, proti vozniku  usmerjena armaturna plošča je intuitivna za uporabo, vsebuje najnovejše digitalne  tehnologije in zagotavlja ključne informacije na dosegu roke. Do 10-palčni osrednji  zaslon na dotik je obrnjen proti vozniku, da se lahko osredotoči na vožnjo, ne da bi mu  bilo treba odvrniti pogled s ceste.

Vrhunska stopnja udobja: ergonomski sedeži in vrhunski infotainment Novi Grandland izpolnjuje najvišje standarde ne samo pri asistenčnih sistemih, temveč  tudi pri udobju. Prednje sedeže odlikuje ergonomska oblika s certifikatom AGR, ki so bili  tudi nagrajeni in ponujajo široko paleto prilagoditev, od električnega nagiba, do ledvene  opore. V usnjeni oblogi ponujajo ogrevanje in enakomerno prezračevanje. Možno je  odpiranje in zagon avtomobila brez ključev, ter zadnja vrata na senzorje, ki jih je mogoče  odpreti in zapreti s premikanjem noge pod zadnjim odbijačem. Multimedijski sistem  »Navi Pro« v kombinaciji s storitvami »Opel Connect« naredi potovanje še posebej  prijetno s prometnimi informacijami v realnem času, posodobitvami spletnih  zemljevidov in navigacijo, ter brezžično polnjenje za mobilne telefone. 

Novi Grandland je zasnovan in izdelan v Nemčiji, zdaj že z značilnim novim Oplovim  obrazom – vizirjem, ki se razprostira spredaj, filozofija kompasa pa se odraža tudi zadaj.  Ime »Grandland« in logotip bliska stojita namreč na sredini zadnjih vrat. Nadaljnje oblikovne poudarke predstavljajo odbijači in stranske obloge, ki so v barvi karoserije, pa  tudi vstavki v odbijačih so v visoko sijajni črni in srebrni barvi. Na voljo pa je tudi v  značilni dvobarvni izvedbi. »Grandland bo navdušil nove kupce s tehnologijami, ki  postavljajo nova merila v razredu in visokotehnološko notranjostjo. Z novim  Grandlandom ohranjamo smer: jasen in drzen dizajn, učinkovit in seveda električen,« pravi Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller. Opel namreč tudi z novim Grandlandom  sledi svoji strategiji elektrifikacije. Kupci lahko izbirajo med učinkovitimi bencinskimi in  dizelskimi motorji ali elektrificiranimi vtičnimi hibridi. 

PR: Opel

 

9. 6. 2021

Avtor

Administrator