Šport

Zapestnica jeklene volje Skupine SIJ – edinstven košček večnosti

Spoštovani, 

Slovenska bakla, izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla v kombinaciji z bukovim lesom,  te dni potuje po Sloveniji in bo do 23. julija obiskala vseh 212 občin. Plamenica v ljudeh prebuja jekleno voljo, povezuje  skupnost, krepi pripadnost in širi vrednote olimpizma. Ustvarjajo se edinstvene zgodbe o povezanosti ljudi, obisk  plamenice pa vsakič vzbuja vznesenost, ponos in odločnosti ter je pospremljen s širokimi nasmehi na obrazih.  

»S projektom Slovenska bakla širimo olimpijski duh, promoviramo šport in spodbujamo ljudi, da šport vključijo v svoj  vsakdan. Vrhunski športniki in olimpijci so vzor marsikateremu med nami, saj s svojo jekleno voljo dokazujejo, da se  disciplina, vztrajnost in trud vedno obrestujeta. To je pomembno življenjsko vodilo, ne le pri doseganju športnih  rezultatov, temveč tudi v drugih življenjskih situacijah,« namen projekta predstavi Taja Škorc, direktorica športa za vse  in športa na lokalni ravni, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez.  

Prav vsak obisk plamenice v kraju ima svojstven značaj, ki odraža navade ter običaje tamkajšnjih prebivalcev, značilnost  pokrajine in naravnih lepot. Biti nosilec plamenice v domači občini je posebno doživetje, in obenem priznanje, zato vsak  nosilec bakle v spomin prejme košček recikliranega jekla Skupine SIJ.  

Zapestnico jeklene volje.  

Jekleni obesek je kot talisman, napolnjen z magično močjo. Za spomin. Za navdih. Tisti, ki nosi zapestnico jeklene volje,  lahko občuti energijo trdnosti jekla – enega najbolj recikliranih materialov na svetu, ter – z malo vraževerja in kančkom  domišljije – prisluhne šepetu 400-letne tradicije jeklarstva na Koroškem, ujete v prav njegov košček jekla. Naj mu  pomaga prebuditi jekleno voljo. Voljo, s katero je mogoče premikati meje mogočega in posegati više. Do cilja. 

Obesek na zapestnici je iz recikliranega jekla, ki ga v Skupini SIJ izdelujejo po načelih krožnega gospodarstva. Obrušeni  jekleni košček so na vrvico skrbno nanizali in zapestnico z makrame vozlom sklenili čudoviti ljudje. Uporabniki Centra  za usposabljanje, delo in varstvo Črne na Koroškem iz delovne enote Slovenj Gradec, ki že več mesecev izdelujejo  zapestnice jeklene volje. Srčno in predano. Ponosni, da so del projekta Slovenska bakla.  

»Zapestnice so prišle v našo delavnico kot skrivnosten izziv. Takrat nismo vedeli, koliko izzivov in dobre volje nam bodo  prinesle. Ta skrivnost se je razvila v pestro dogajanje, kjer se srečajo dobra volja, presenečenja in nova znanja. Smo  kot pridne mravljice, ki na koncu dneva izdelamo nekaj lepega, kar osreči ljudi. Lepo je biti del čudovitega dogajanja, ki  ga ne bomo nikoli pozabili,« o sodelovanju pri izdelavi zapestnic jeklene volje pove Katarina Lovko Kovačec, vodja  delovne enote Varstveno-delovnega centra Slovenj Gradec.  

Vsaka zapestnica jeklene volje je unikatna in ni naprodaj. Zapestnice so narejene v omejeni količini in v priloženi  zgibanki oštevilčene. Edinstvene. Vsaka je posvečena z jekleno voljo, voljo Petre Majdič, ambasadorke projekta Jeklena  volja Skupine SIJ. Podobno, kot je bila jeklena volja ob rojstvu vdahnjena plamenici.  

»Skozi sponzorske projekte javnost vseskozi ozaveščamo o jeklu kot najbolj recikliranem materialu na svetu. Lahko ga  uporabimo vedno znova, a pri tem ne izgublja svoje kakovosti. Je tako rekoč večen material. In široko uporaben na  vseh področjih človekovega življenja. Košček jekla na zapestnici pa smo še dodatno oplemenitili z magično močjo – energijo trdnosti jekla, jekleno voljo. Ponosni smo, da to energijo delimo z 10.000 nosilci plamenice, ki so oziroma še  bodo skozi trimesečni projekt prejeli zapestnico jeklene volje.« Ksenija Štrancar, specialistka za sponzorstva in interno  komuniciranje, Skupina SIJ. 

Sklenjena zapestnica jeklene volje je kot krog, ki simbolizira povezovanje in sodelovanje. S plamenico, ki bo v 81 dneh  prepotovala vso Slovenijo in popotovanje zaključila 23. julija v svojem rojstnem kraju, bo sklenjen še en krog.  

Krog prebujene jeklene volje, ponesenih vrednot olimpizma, sporočil solidarnosti in upanja. Prepletenost rekreativnega  in vrhunskega športa, ljudi različnih družbenih skupin in starosti. Izjemno medsebojno sodelovanje vseh ljudi. Vseh nas.  

Olimpijski pozdrav! 

PR: OKS

22. 6. 2021

Avtor

Administrator