Tehnologija

Xiaomi je na lestvici Fortune Global 500 napredoval na 338. mesto in tako postal najhitreje rastoče podjetje na področju spleta in maloprodaje v letu 2021

Premijske naprave, internationacionalizacija in nove maloprodajne dejavnosti pospešujejo rast; Xiaomi je na seznamu že tretje leto zapored 

 

Peking, KITAJSKA, 2. avgust 2021 – Xiaomi je z današnjim dnem, že tretje leto zapored, uvrščen na lestvico najdonosnejših podjetij Global 500, ki jo objavlja ameriška revija Fortune. Xiaomi se je letos povzpel na 338. mesto, kar predstavlja skok za 84 mest v primerjavi z lanskoletno uvrstitvijo na 422. mesto. S tem je Xiaomi postal najhitreje rastoče podjetje v kategoriji splet in maloprodaja na Fortunovem Global 500 seznamu leta.

 

 

Skupni prihodek družbe Xiaomi je lani znašal 245,9 milijarde RMB, kar družbo uvršča na 338. mesto letošnje Fortune lestvice Global 500. Xiaomi je v letošnjem letu uspel zadržati hitro rast, ki se kaže v izjemnem povečanju prihodkov in čistem dobičku, ki je daleč presegel pričakovanja trga. V prvem četrtletju je Xiaomi zabeležil skupni prihodek v višini 76,9 milijarde RMB, kar predstavlja 54,7-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, medtem ko je prilagojeni čisti dobiček za to obdobje znašal 6,1 milijarde RMB, kar predstavlja 163,8-odstotno medletno povečanje.

 

Te izjemne rezultate gre pripisati nenehni rasti podjetja na trgu premijskih pametnih telefonov, hitri rasti na mednarodnih trgih ter razvoju nove maloprodaje podjetja.

 

Xiaomijeva osredotočenost na temeljne tehnologije je bila gonilna sila pri ustvarjanju izboljšane uporabniške izkušnje, tako da je podjetje s svojimi serijami Mi 10 in Mi 11 okrepilo svoj položaj na vrhunskih tržnih segmentih. V prvem četrtletju letošnjega leta so svetovne pošiljke pametnih telefonov Xiaomi v cenovnem razredu 3000 RMB in več na Kitajskem in v cenovnem razredu 300 evrov in več na mednarodnih trgih, presegale 4 milijone.

 

Xiaomijeva globalna širitev je pospešila tudi splošno rast podjetja. Xiaomi je 16. julija objavil, da je po podatkih Canalysa, enega največjih svetovnih podjetij za tržne raziskave, s 17-odstotnim deležem pošiljk pametnih telefonov na svetovnem trgu presegel Apple. Na mednarodnih trgih je Xiaomi presegel 300-odstotno medletno rast, na trgu Latinske Amerike več kot 150-odstotno rast, v Afriki in Zahodni Evropi več kot 50-odstotno rast. Pametni telefoni Xiaomi so vstopili na več kot 100 trgov po vsem svetu, zasedajo prvo mesto po tržnem deležu pametnih telefonov na najmanj 12 trgih in se uvrščajo na drugo mesto v Evropi po tržnem deležu. V Indiji se podjetje že 15 zaporednih četrtletij uvršča na prvo mesto.

 

Tudi fizične trgovine Xiaomi so se od lanskega leta hitro razširile. Skupno število trgovin Mi Homes je konec aprila letos na Kitajskem preseglo 5.500, medtem ko je na mednarodnih trgih več kot 1.000 trgovin Xiaomi. Fizična maloprodajna mreža Xiaomi se tako po svetu širi z izjemno hitrostjo. 

 

Xiaomi še naprej vlaga v raziskave in razvoj ter razvija svoje talente. Podjetje je ustvarilo vrsto novih načinov nagrajevanja za svojo ekipo za raziskave in razvoj ter pričelo drugo fazo projekta Xiaomijeve pametne tovarne. “V naslednjem desetletju bo Xiaomi nova gonilna sila v svoji dejavnosti,” je ob 10. obletnici podjetja dejal Lei Jun, ustanovitelj, predsednik in izvršni direktor Xiaomi. Pametna proizvodnja postaja ena ključnih konkurenčnih prednosti tega tehnološkega velikana.

 

Poleg vodilnega položaja na področju pametnih telefonov, spletne platforme AIoT in ostalih naprednih tehnoloških izdelkov, je Xiaomi proaktivno vstopil tudi na trg pametnih električnih vozil. Marca letos je uradno napovedal ustanovitev hčerinske družbe pod vodstvom generalnega direktorja Lei Juna, ki bo upravljalo podjetje s pametnimi električnimi vozili, pri čemer bodo skupne naložbe v naslednjih 10 letih znašale 10 milijard ameriških dolarjev. Začetna faza naložbe bo 10 milijard RMB ali 1,55 milijarde USD. Pametna električna vozila bodo za Xiaomi pomemben gonilnik nove rasti.

 

O družbi Xiaomi 

 

Družba Xiaomi je bila ustanovljena aprila 2010, na hongkonško borzo pa je bila uvrščena 9. julija 2018 (1810.HK). Xiaomi je tehnološko podjetje, ki proizvaja pametne telefone in naprave povezane s spletno platformo Internet of Things (IoT).

 

Z enakovrednim poudarkom tako na inovacijah kot kakovosti Xiaomi nenehno zasleduje visokokakovostno uporabniško izkušnjo in operativno učinkovitost. Podjetje neomajno ustvarja vedno nove osupljive izdelke po dostopnih cenah, ki z inovativno tehnologijo izboljšujejo življenje širokim množicam ljudi.

 

Od druge četrtine letošnjega leta je Xiaomi druga največja znamka na svetovnem trgu pametnih telefonov. Podjetje je vzpostavilo tudi vodilno svetovno platformo AIoT (AI + IoT) na svetu, na katero je povezanih 351,1 milijona pametnih naprav, z izjemo pametnih telefonov in prenosnikov. Izdelki Xiaomi so prisotni v več kot 100 državah in regijah po vsem svetu. Avgusta 2021 se je podjetje tretjič zapored uvrstilo na lestvico najhitreje rastočih podjetij Fortune Global 500 in zasedlo 338. mesto, kar je 84 mest višje kot leto prej. 

 

Xiaomi je sestavni del delniških indeksov Hang Seng Index, Hang Seng China Enterprises Index, Hang Seng TECH Index in Hang Seng China 50 Index. 


Za več informacij o družbi Xiaomi obiščite https://blog.mi.com/en/

PR: Idealia d.o.o.

3. 8. 2021

Avtor

Administrator