Izobraževanje

Tretja edicija umetniškega manifesta SPEKULA

Pred začetkom novega študijskega leta, 17. septembra, prihaja tretja edicija umetniškega manifesta SPEKULA 2021. Zvrstili se bodo kulturno-umetniški dogodki, s katerimi sodelujoči umetniki s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) in priznani gostje želijo predstaviti njihov poklic in produkcijo.

 

Prvi bo potekal v petek, 17. septembra, ob 19. uri v Galeriji Insula (Izola).  Razstava POLLEN SURFACES – Art as thoughts on nature, PRAŠNE POVRŠINE – umetnost kot misel o naravi zajema videnje sodobnih trendov, kulturno-umetnostnih pojavov in umestitev umetniških del v odnosu z naravo in skrbjo za njeno ohranitev. Razstavljajo referenčni avtorji aktualne sodobne vizualno umetniške scene,  ki se pojavljajo v nacionalnem in mednarodnem okolju in so priznani kot visokokakovostni ter referenčni avtorji s strani stroke Miha Štrukelj, Uršula Berlot, Maja Smrekar in Peter Purg. Po razstavi bo popeljal kustos Tilen Žbona, umetniški vodja študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje (VUO UP PEF).

Manifest SPEKULA, ki bo potekal do 8. oktobra v Kopru in Izoli, bodo spremljali spremljevalni dogodki, kot so predstavitve avtorjev, okrogle mize ter predstavitve profesionalcev in strokovnjakov, ki se dotikajo vizualne umetnosti in širše.

  1. septembra bo v Galeriji Meduza v Kopru ob 18.00 potekalo odprtje še ene razstave DIAPAZON POGLEDA, avtoric Nina Mršnik, Lara Marconi in Eda Birsa z VUO UP PEF. Umetnice se uvrščajo v dejavne akterke sodobne umetniške produkcije skozi prizmo treh različnih pristopov, ki tvorijo celoto skupnega jezika; tako slikarska dela in podobe Ede Birsa pričajo o pomembnosti transferja na duševni ravni, Lara Marconi vpenja lastno delo v slehernega prevajalca ponavljajočih in sintetičnih podob ob preoblikovanju dvodimenzionalne ploskovne naracije pravljičnih motivov, Nina Mršnik pa širi polje poslikane površine v kontekst particitornega doživljanja umetnine kot nekakšen konstrukt okušene izkušnje, in sicer tako, da s prostorsko instalacijo ter z vpenjanjem estetsko dognanih vrednot tvori nove situacije reinterpretiranih izkušenj.

PR: PEF UP

14. 9. 2021

Avtor

Administrator