Kultura

Slavenka Drakulić v Cankarjevem domu

Slavenka Drakulić v Cankarjevem domu

Sreda, 29. september, ob 20. uri, v Klubu Cankarjevega doma
Ljubljana  – V sredo, 29. septembra, ob 20. uri, bo v Klubu Cankarjevega doma nastopila novinarka in ena najuspešnejših ter najbolj prevajanih hrvaških avtoric Slavenka Drakulić. Z novinarko Ksenijo Horvat bosta govorili o njenem zadnjem romanu Dora in Minotaver (Beletrina, 2021), ki obravnava življenje izjemne ustvarjalke Dore Maar in njeno burno razmerje s slikarjem Pablom Picassom, enim največjih genijev 20. stoletja. Roman je veličasten portret ženske, ki po strastni epizodi z genijem in ob trku z njegovo nadvse okrutno platjo doživi zlom.

O Slavenki Drakulić
Novinarka in pisateljica Slavenka Drakulić se je rodila na Reki leta 1949. Ameriška založba Penguin je izdala šest njenih naslovov. V svojih publicističnih knjigah se ukvarja predvsem z vsakdanjim življenjem v socializmu, po letu 1989 pa z vojno. Njena prva publicistična knjiga Smrtni grehi feminizma (1984) je bila eden prvih prispevkov k feminizmu v nekdanji Jugoslaviji.

Slavenka Drakulic

V svojih literarnih delih se osredotoča na žensko telo, bolezni in travme ter postavlja pod vprašaj življenje nadarjenih žensk, ki so živele s slavnimi moškimi. Izdala je romane Hologrami strahu, Marmorna koža, Kot da me ni, Božanska lakota, Frida ali o bolečini, Obtoženi, Dora in Minotaver, Mileva Einstein, Teorija žalosti, knjigo zgodb Nevidna ženska in druge zgodbe. Živi med Hrvaško in Švedsko. Objavlja članke, kolumne in politične komentarje v domačih in tujih časopisih in revijah, med drugim v The Nation, The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, Neue Zürcher Zeitung in Eurozine.

 

O romanu Dora in Minotaver
Izjemna ustvarjalka Dora Maar je v knjigi razgaljena skozi svoje turbulentno razmerje s Pablom Picassom, enim največjih genijev 20. stoletja. Dora je bila rojena leta 1907 v Parizu, odraščala pa je v Buenos Airesu. Še pred razmerjem s Picassom je bila priznana fotografinja in ena najbolj izstopajočih figur pariške avantgarde. Med njuno dolgotrajno zvezo je Picasso Dorino podobo ujel v serijo portretov.

V romanu Dora in Minotaver doživljamo pripoved o strastnem in burnem ljubezenskem razmerju skozi glas Dore Maar. Slikar pred nami zraste kot podoba minotavra, ki je precej manj privlačna in precej bolj brutalna, kot bi od razvpitega slikarja pričakovali. Roman, ki se potaplja v globine umetnikove duševnosti, ne bo pustil hladnega nobenega bralca.

PR: Beletrina
22. 9. 2021

Avtor

Administrator