Kultura

FLORES MUSICAE

FLORES MUSICAE

– festival srednjeveške in renesančne glasbe – 

Četrtek, 30. september – nedelja, 3. oktober 2021

Nova Gorica – Goriška brda 

 

 

Tudi letos vstopamo v jesen s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae. Enajsta izvedba festivala bo med Novo Gorico in Goriškimi brdi potekala od četrtka, 30. septembra do nedelje, 3. oktobra 2021. Festivalski program bodo pod umetniškim vodstvom goriškega lutnjista in pedagoga Bora Zuljana oblikovali Iztok Mlakar in David Šuligoj, pevka in harfistka Anne Azéma ter lutnjist Fabio Accurso, švicarsko- ameriški Duo Moirai ter legendarna sopranistka Emma Kirkby in Bor Zuljan. Petkov koncert v Vili Vipolže je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese. Vstop na vse festivalske koncerte z izjemo prvega, ki je že razprodan, je prost. Koncerti bodo organizirani ob spoštovanju pogoja PCT in varnostnih ukrepov za preprečevanje možnosti širjenja z okužbo virusa covid-19. Vabljeni!

 

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae letos obeležuje enajsto obletnico. Od začetka pod imenom Dnevi stare glasbe se je tako med Goriško, Krasom, Brdi, Furlanijo in tudi Ljubljano zvrstilo skoraj 55 koncertov ter 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev, ki so skupaj ustvarili novo, zanimanja polno publiko, obudili marsikateri arhitekturni biser in našo regijo uvrstili na mednarodni zemljevid dogajanja v stari glasbi. Flores Musicae, eden redkih svetovnih festivalov, ki se skoraj izključno osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse, je od samega začetka ponudil izvirne in redko slišane programe daleč od tako imenovanega mainstreama. 

 

Trubadur je verjetno prva beseda, ki nam pride na misel, ko pomislimo na srednjeveško glasbo. Festival Flores Musicae se bo v svoji 11. ediciji posvetil ravno temu konceptu pesnika-pevca, ki se je pojavil v južni Franciji v 12. stoletju in je aktualen še danes. Naj bosta viteška lirika in dvorna ljubezen ali bolj moralne in politične tematike, človek verjetno že vsaj tisočletje dolgo pripoveduje in se izpoveduje skozi pesem. Ob 700 letnici smrti Danteja Alighierija, enega največjih književnikov vseh časov, bomo lahko prisluhnili glasbi trubadurjev njegovega časa in tudi dvema novejšima trubadurjema: od našega edinstvenega sodobnega trubadurja Iztoka Mlakarja do Arnauta Daniela in drugih trubadurjev 13. stoletja v interpretaciji čudovite Anne Azéma in tržaškega lutnjista Fabia Accursa. Staroislandskim legendam bomo prisluhnili v izvedbi izjemnega mladega švicarsko-ameriškega dua Moirai, skladbe angleškega renesančnega “trubadurja” Johna Dowlanda, pa bomo v naši veliki dvorani slišali v izvedbi legendarne sopranistke Dame Emme Kirkby ob spremljavi Bora Zuljana.

 

Zaradi velikega povpraševanja smo koncert Iztoka Mlakarja v Mestni galeriji Nova Gorica organizirali tudi v torek, 28. septembra 2021. Javnosti pa sporočamo, da sta oba koncerta žal že razprodana. 

 

Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije in fotografije dogodka.

V naprej se zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

 

Sledi predstavitev festivalskega programa po dnevih in prizoriščih:

 

Torek, 28. in četrtek, 30. september 2021, ob 20.00, Mestna galerija Nova Gorica

IZTOK MLAKAR in DAVID ŠULIGOJ – RAZPRODANO!

Iztok Mlakar, glas, kitara

David Šuligoj, kitara, harmonika, kontrabas

Lokalnega modernega trubadurja Iztoka Mlakarja ni treba posebej predstavljati. Kot gledališki igralec in kantavtor je z vrsto zgoščenk, gledaliških predstav in drugih nastopov prevzel slovensko občinstvo ter prejel številne nagrade, kot so Ježkova nagrada, nagrada Prešernovega sklada in zlata piščal za življenjsko delo. Kako pa nas bo tokrat, v duu s svojim zvestim glasbenim spremljevalcem Davidom Šuligojem, presenetil na temo Danteja in srednjeveških trubadurjev?

 

Petek, 1. oktober 2021, ob 20.00, Vila Vipolže*, Goriška brda

ANNE AZÉMA in FABIO ACCURSO (Francija-ZDA, Italija)

Anne Azéma, glas, harfa

Fabio Accurso, lutnja

Francosko-ameriška pevka in harfistka Anne Azéma se je v zadnjih desetletjih uveljavila kot ena najpomembnejših specialistk in interpretinj glasbe trubadurjev. Posnela je skoraj 40 nagrajenih zgoščenk kot solistka, s svojo skupino Boston Camerata in drugimi glasbeniki. V duu s tržaškim lutnjistom Fabiem Accursom sta posebej za to priložnost pripravila nov program z glasbo trubadurjev, kot so na primer Arnaut Daniel in drugi, povezani z Dantejem in Božansko komedijo.

* Uro pred koncertom bo organiziran voden ogled Vile Vipolže.

Koncert je nastal v sodelovanju z italijanskim društvom Dramsam in festivalom Musica Cortese. 

Nastop Anne Azéma je podprla fundacija Mid Atlantic Arts prek US Artists International 

v partnerstvu z National Endowment for the Arts in Fundacijo Andrew W. Mellon.

Sobota, 2. oktober 2021, ob 20.00, Cerkev sv. Mihaela*, Šmihel

DUO MOIRAI (Švica, ZDA)

Hanna Marti, glas, harfa

Mara Winter, lesene in koščene flavte, glas

Duo Moirai sta leta 2015 v Reykjaviku ustanovili švicarska pevka in harfistka Hanna Marti in ameriška flavtistka Mara Winter. Posvečata se raziskovanju in rekonstrukciji glasbe zgodnjega in visokega srednjega veka. V tem programu bosta predstavili legende staroislandskega epa Edda, zapisane v 13. stoletju, a zgodbe o bojih z zmaji, zakletem zlatu, dvornih spletkah, maščevalnih valkirah, pogumnih junakinjah, prerokih in vidkinjah so verjetno še veliko starejše. 

* Uro pred koncertom bo organiziran voden ogled cerkve sv. Mihaela.

Koncert, ki sodi tudi v Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, 

je nastal v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šmihel-Ozeljan in Zavodom Kinokašča.

Nedelja, 3. oktober 2021, ob 20.00, Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

EMMA KIRKBY in BOR ZULJAN (Anglija, Slovenija)

Emma Kirkby, glas

Bor Zuljan, lutnja

John Dowland je nedvomno eden najpomembnejših skladateljev angleških pesmi, bil pa je tudi največji lutnjist vseh časov. Podobno kot trubadurji nekaj stoletij pred tem je deloval na različnih evropskih dvorih, kjer je igral na lutnjo in pel. Legendarna sopranistka Dame Emma Kirkby se je v svoji petdesetletni karieri uveljavila predvsem z baročno in renesančno glasbo, še posebej s pesmimi Johna Dowlanda. Prav pri tem repertoarju jo bo spremljal lutnjist Bor Zuljan, ki je lani posnel večkrat nagrajeno zgoščenko s solistično glasbo istega skladatelja.

PR: KDNG

23. 9. 2021

Avtor

Administrator