Avtomobilizem

Podjetje Volvo Cars kot del ambicij za dobro počutje oziroma dobrobit živali v svojih povsem električnih avtomobilih poslej ne bo več uporabljalo usnja

Podjetje Volvo Cars v svojih popolnoma električnih avtomobilih zavzema etično stališče za dobro počutje oziroma dobrobit živali. Z novim C40 Recharge bodo vsi novi popolnoma električni modeli vozil Volvo popolnoma brez usnja.

 

V prihodnjih letih bo podjetje Volvo Cars predstavilo popolnoma novo družino povsem električnih avtomobilov. Prizadeva si, da bi do leta 2030 ponujalo zgolj še popolnoma električne avtomobile – vse brez usnja.

 

Podjetje Volvo Cars si v okviru svojih ambicij, da usnja ne bi več uporabljalo, aktivno prizadeva najti kakovostne in trajnostne vire za številne materiale, ki se trenutno uporabljajo v širši avtomobilski industriji.

 

Do leta 2025 si podjetje prizadeva, da bi 25 odstotkov materiala v novih avtomobilih Volvo sestavljali reciklirani in biološki materiali, saj naj bi do leta 2040 postalo popolnoma krožno podjetje. V okviru svojih podnebnih akcijskih načrtov si prizadeva tudi, da bi vsi neposredni dobavitelji, vključno z dobavitelji materiala, do leta 2025 uporabljali 100-odstotno obnovljivo energijo.

 

Prehod podjetja k notranjosti vozil brez usnja prav tako vodi zaskrbljenost zaradi negativnih vplivov govedoreje na okolje, vključno s krčenjem gozdov. Ocenjuje se, da je živina odgovorna za približno 14 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov iz človeške dejavnosti, pri čemer večina teh prihaja iz govedoreje.

 

Namesto usnjenih notranjosti vozil bo podjetje Volvo Cars svojim strankam ponudilo alternativne rešitve, kot so visokokakovostni trajnostni materiali iz bioloških in recikliranih virov.

 

Na primer Nordico, nov material za notranjost vozil, ki ga je ustvarilo podjetje Volvo Cars, bo sestavljen iz tekstila, narejenega iz recikliranih materialov, kot so plastične steklenice oziroma plastenke, bioloških materialov, pridobljenih iz trajnostnih gozdov na Švedskem in Finskem, ter zamaškov, recikliranih iz vinarske industrije – kar postavlja nov standard za vrhunsko notranjo opremo vozil. Ta material bodo prvič predstavili v naslednji generaciji modelov vozil Volvo.

 

Podjetje Volvo Cars tudi v prihodnje ponujalo možnosti mešanic volne od dobaviteljev, za katere je potrjeno, da surovine pridobivajo odgovorno, saj si podjetje prizadeva zagotoviti popolno sledljivost in dobro počutje oziroma dobrobit živali v svoji dobavni verigi volne.

 

„Biti progresiven proizvajalec avtomobilov pomeni, da se moramo lotiti vseh področij trajnosti, ne zgolj emisij CO2,“ je povedal Stuart Templar, direktor globalne trajnosti pri podjetju Volvo Cars. „Odgovorno pridobivanje surovin je pomemben del tega dela, vključno s spoštovanjem dobrega počutja oziroma dobrobiti živali. Zagotovitev notranjosti naših povsem električnih avtomobilov brez usnja je dober naslednji korak k reševanju tega vprašanja.“

 

Podjetje Volvo Cars si prizadeva zmanjšati tudi uporabo preostalih proizvodov iz živinoreje, ki se običajno uporabljajo v ali pri proizvodnji plastike, gume, maziv in lepil, bodisi kot del materiala bodisi kot procesne kemikalije pri proizvodnji ali obdelavi materiala.

 

Podjetje se je odločilo za ta korak, saj meni, da je prenehanje uporabe usnja korak v pravo smer, vendar pa samo zaradi tega notranjost avtomobila še ne bo veganska.

 

Z namenom čim bolj aktivne zamenjave teh materialov ima podjetje Volvo Cars močan in etičen položaj, s katerim prispeva k zmanjšanju povpraševanja po teh materialih, ki vsebujejo živalske proizvode.

 

„Iskanje izdelkov in materialov, ki podpirajo dobro počutje oziroma dobrobit živali, bo izziv, vendar to ni razlog za izogibanje temu pomembnemu vprašanju,“ je dejal Stuart Templar. „To je potovanje, na katerega se je vredno podati. Imeti resnično progresivno in trajnostno miselnost pomeni, da si je treba zastavljati težka vprašanja in aktivno poskušati poiskati odgovore.“

 

——————————-

 

Volvo Car Group v letu 2020

V poslovnem letu 2020 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 8.5 BSEK (14.3 BSEK v letu 2019). Prihodki v tem obdobju so znašali 262.8 BSEK (274.1 BSEK). V celotnem letu 2020 je svetovna prodaja dosegla 661.713 (705.452) avtomobilov, kar je 6,2 odstotka manj kot v letu 2019.

 

O Volvo Car Group

Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 661.713 avtomobilov v letu 2020 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

 

Od decembra 2020 naprej je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 40.000 (41.500) delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju, za Ameriki pa v Mahwahu, NJ. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska).

 

V skladu s svojim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, polovica prodaje bo na spletu, polovica njegove programske opreme pa lastna. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.

PR: Volvo

27. 9. 2021

Avtor

Administrator