Šport

Otvoritev jeklenega poligona za vadbo na prostem v Miklavžu na Dravskem polju 

Mreža »jeklenega projekta«, ki jo Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla ustvarja skupaj z  Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez, je od srede bogatejša za novo  točko, že 15. po vrsti. Ta dan je bil namreč ljubiteljem športa vseh generacij v uporabo tudi  uradno predan jekleni poligon za vadbo na prostem v Miklavžu na Dravskem polju. 

Začetek projekta jeklenih poligonov sega v leto 2014, ko so se v Skupini SIJ odločili, da želijo  skupnostim, v katerih delujejo njihove družbe in živijo njihovi zaposleni z družinami, ter drugim  lokalnim skupnostim po Sloveniji omogočiti brezplačno rekreacijo na prostem. V sodelovanju z OKS  – ZŠZ ter ob podpori lokalnih skupnosti so tako pred Miklavžem na Dravskem polju jeklene poligone  že postavili na Jesenicah, v Murski Soboti, Prevaljah, na Ravnah na Koroškem, v Ljubljani,  Grosupljem, Novi Gorici, Mozirju, Krškem, Postojni, na Ptuju, v Tržiču, Slovenj Gradcu in  Pivki.  

Jekleni poligoni so namenjeni rekreaciji na prostem in omogočajo izvedbo različnih športnih vadb.  Jekleno konstrukcijo odlikujeta trdnost in odpornost, kar je pogoj za poligon, ki stoji na prostem.  Prav jeklo je idealen material, saj dobro prenaša spremenljive vremenske razmere, uporabnikom pa  s svojo trdnostjo daje občutek, da lahko na njem preizkušajo svoje telo in jekleno voljo. V izdelavo  posameznega poligona je vloženih okoli 300 delovnih ur. Končni izdelek sestavlja 86 metrov  jeklenih cevi, 44 spojk in 19 kapic za stebričke

Sredino slavnostno otvoritev novega jeklenega poligona so pospremili podpredsednika OKS – ZŠZ  mag. Janez Sodržnik in Tomaž Barada, vodja korporativnega komuniciranja v Skupini SIJ Katja  Krumpak, župan Miklavža na Dravskem polju Egon Repnik in podžupanja Dragica Centrih, vodja 

regijske pisarne OKS – ZŠZ Iztok Kvas ter podpredsednik Športne zveze Miklavž na Dravskem polju  Boris Potrč

Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla z različnimi aktivnostmi pod skupnim imenom Jeklena  volja v ljudeh prebuja jekleno voljo. S postavitvami jeklenih poligonov za vadbo na prostem v  lokalnih okoljih pa jo želijo prebujati pri vseh ljudeh. Ob vsakem poligonu je tabla z navdihujočo  športno zgodbo lokalnega športnega junaka – ambasadorja poligona, s katero prebuja jekleno voljo  v vseh, ki se poženejo med jeklene cevi. V Miklavžu na Dravskem polju je to lokalni mladi mojster  borilnih veščin Žiga Zagoranski. 18-letni taekwondoist in kickbokser, ki je svoj talent v obeh  veščinah kronal s številnimi mednarodnimi uspehi, je nedavno prestopil tudi v člansko kategorijo.  Novega poligona, ki ga bo tudi sam z veseljem uporabljal, se je izredno razveselil. 

Novo domovanje 15. poligona je v idilični naravi v sklopu Športnega parka Skoke. Mag. Janez  Sodržnik je izpostavil pomembnost načrtovanja zelenega bivalnega okolja, ki spodbuja k  preživljanju prostega časa v naravi: »Načrtovanje zelenih in športnih površin, ki spodbuja ljudi, da  prosti čas preživijo v naravi, športno aktivni, pomembno vpliva na kakovost bivanja in zdravje ljudi.  Zato me še posebno veseli, da tudi gospodarstvo podpira tovrstne aktivnosti. Ne le v okolju, kjer ima  svoje družbe, temveč po vsej Sloveniji. S Skupino SIJ na tem področju uspešno sodelujemo že vse od leta  2015. Poligon v občini Miklavž na Dravskem polju je že 15. po vrsti, do konca tega leta bomo v uporabo  predali še tri – v Kranju, Novem mestu in na Jesenicah.« 

Kako močno jekleno voljo imajo športniki v borilnih veščinah na Štajerskem, izredno dobro ve  Tomaž Barada, nekdaj tudi sam uspešen športnik, danes pa podpredsednik OKS – ZŠZ. »Bila je volja  in naredila se je pot. Čeprav je naselje Skoke v občini Miklavž na Dravskem polju manjši kraj, sem vesel  da je Skupina SIJ izbrala ta kraj kot eno od lokacij, kjer smo postavili poligon. Želeli ste si ga in imate  ga, otroci in odrasli. Vem, da ga boste tudi z veseljem uporabljali,« je povedal zbranim. 

»Tako kot vrhunski športniki tudi v Slovenski industriji jekla kot proizvajalci jekel z višjo dodano  vrednostjo ves čas stremimo k vrhunskosti v svoji panogi. Pot do odličnosti in doseženega cilja ni nikoli  lahka. Za doseganje svojega maksimuma tako v športu kot v poslu je potrebna jeklena volja. Ta je že od  nekdaj v značaju Skupine SIJ in v čast mi je, da je pobudo za postavitev poligona in širjenje jeklene volje  sprejela tudi Občina Miklavž na Dravskem polju,« je dodala vodja korporativnega komuniciranja v  Skupini SIJ Katja Krumpak. 

Nad novo jekleno pridobitvijo je bil izredno navdušen tudi župan Egon Repnik. Zahvalil se je vsem,  ki so prispevali k postavitvi poligona, in dodal: »Smo športna občina, saj imamo kar štiri športne  parke. Veliko vlagamo v razvoj športa in verjamemo, da bomo tudi v prihodnje lahko ponosni na naše  športnike na največjih tekmovanjih. Tudi ambasadorju poligona Žigi Zagoranskemu iskreno privoščim,  da nastopi na olimpijskih igrah.« Župan je bil tudi eden prvih, ki so novo pridobitev v njihovi občini  preizkusili. 

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo  vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi  poslovnimi skupinami v Sloveniji, med petimi največjimi slovenskimi izvozniki in med  najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji. 

Olimpijski pozdrav! 

PR: Služba za odnose z javnostmi OKS-ZŠZ

30. 9. 2021

Avtor

Administrator