Splošno, Šport

Prvi trajnostni grbinasti poligon iz žlindre v Sloveniji je zrasel v Kranju

SIJ – Slovenska industrija jekla, njena družba SIJ Acroni, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, podjetje Batt Crew in društvo Dejmo so sklenili partnerstvo, v okviru katerega Kranjčani dobivajo prvi trajnostni grbinasti poligon (ang. Pumptrack) iz žlindre v Sloveniji, v letu 2022 pa se projekt nadaljuje tudi v drugih slovenskih krajih. To je edinstven projekt, ki sledi načelom krožnega gospodarstva, saj se za izgradnjo grbinastih poligonov kreativno uporablja žlindra, stranski proizvod jeklarske industrije. Tako bodo partnerji projekta tudi na področju športne infrastrukture prispevali k zmanjšanju porabe naravnih virov.

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na

OTVORITVI PRVEGA TRAJNOSTNEGA GRBINASTEGA POLIGONA V SLOVENIJI,

ki bo v petek, 15. oktobra 2021, ob 11. uri,

v Kranju (ob asfaltiranih športnih igriščih ulice Gorenjskega odreda na Planini 1).

Z nami bodo podžupan občine Kranj Robert Nograšek, Katja Krumpak, vodja korporativnega komuniciranja v Skupini SIJ, podpredsednik OKS – ZŠZ mag. Janez Sodržnik, predstavnik podjetja Batt Crew Janez Bajda in Dejan Gorenc iz društva Dejmo, ki bo kot moderator kolesaril skozi pestro dogajanje.

Otvoritev bodo dodatno popestrili tudi otroci kranjskih vrtcev iz enot Mojca in Najdihojca ter učenci 5. razreda OŠ Staneta Žagarja.

Po zaključku otvoritve ste vsi predstavniki medijev vabljeni v poseben kotiček, kjer vam bo Peter Kern iz SIJ Acronija predstavil postopek predelave žlindre za nadaljnjo uporabo v gradbeništvu, Janez Bajda pa bo predstavil postopek gradnje in izdelave grbinastega poligona iz žlindre.

Po uradnem delu bodo do 12.30 jekleno voljo in spretnosti na različnih prevoznih sredstvih na grbinastem poligonu v družbi Foksija, maskote Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, in vrhunskega slovenskega BMX kolesarja Mateja Žana lahko krepili najmlajši.

Žlindra je eden od stranskih proizvodov jeklarske industrije. V družbi SIJ Acroni ves čas iščejo nove načine, kako jo še uporabiti. Žlindra se že uspešno uporablja za gradnjo cest. V okviru tega projekta pa jo bodo kreativno uporabili za gradnjo grbinastih poligonov, pri katerih bo nadomestila naravni material, tj. drobljenec iz kamna. S tem bodo poligoni dobili trajnostno noto, saj se bo pri gradnji zmanjšala poraba naravnega materiala in namesto njega uporabljal stranski proizvod jeklarske industrije.

S postavitvijo trajnostnih grbinastih poligonov gradimo športno infrastrukturo za celotno skupnost in za vse generacije ter spodbujamo gibanje na prostem. Projekt trajnostnih grbinastih poligonov odseva tudi družbeno odgovornost do slovenskih občin, ki običajno financirajo izgradnjo lokalne športne infrastrukture. Z donacijo in uporabo žlindre bodo stroški gradnje nižji, kar pomeni, da bo za občine in tako prebivalce lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji športna infrastruktura lažje dosegljiva in bolj dostopna.

PR OKS

11. 10. 2021

Avtor

Uredništvo