Izobraževanje

Praznik mednarodnega izobraževanja: ERASMUS DNEVI 2021

 

Pred nami so trije dnevi praznovanja in širjenja pozitivnih učinkov, ki jih prinaša sodelovanje v projektih programa Erasmus+. Številni vrtci, šole, srednje šole, institucije terciarnega izobraževanja in druge izobraževalne institucije ter podjetja iz vse Evrope v teh dneh organizirajo mednarodne aktivnosti v okviru pobude Erasmus dnevi 2021. Pridružuje se jim tudi 25 slovenskih izobraževalnih institucij. V prihodnjih treh dneh se bo tako po vsem svetu zvrstilo skoraj 4500 dogodkov, od tega 31 v Sloveniji.

 

Erasmus dnevi bodo letos potekali že petič, in sicer 14., 15. in 16. oktobra 2021. Prvič so bili organizirani leta 2017, ob 30. obletnici programa Erasmus, danes pa so že nepogrešljiva oblika praznovanja vseh pozitivnih učinkov, ki jih prinaša sodelovanje v programu Erasmus+. So priložnost, da različne izobraževalne institucije in posamezniki organizirajo ali se udeležijo dogodkov, predstavijo svoje izkušnje v programu Erasmus+ ali pa slednjega šele spoznajo.

 

V letu 2020 je bilo v okviru pobude in kljub takratni situaciji organiziranih kar 5.024 dogodkov različnega tipa – fizičnih, virtualnih in kombiniranih – iz 84 držav. Dogajanju so se pridružile tudi slovenske institucije z vseh področij izobraževanja in nastala je pestra množica dogodkov, s katerimi so osvetlili in ozaveščali o pomenu mednarodnega sodelovanja in njegovih učinkih na posameznike, institucije in širše okolje.

Namen skoncentriranih aktivnosti Erasmus+ po vsej Evropi je doseči čim večje število ljudi, širiti pozitivne učinke programa Erasmus+ in ozavestiti pomen mednarodne mobilnosti, mednarodnega sodelovanja in znanja, s katerim izboljšujemo kakovost izobraževanja. Vsakoletne Erasmus dneve centralno koordinira francoska nacionalna agencija, ostale nacionalne agencije pa ji pri tem pomagajo. Glavne teme letošnjih dogodkov v okviru Erasmus dni se navezujejo na prioritete aktualnega Erasmus+ programa: vključevanje in raznolikost, skrb za okolje, digitalna transformacija in aktivna participacija.

Virtualni seminarji, dnevi odprtih vrat, virtualna srečanja mednarodnih partnerjev, fotografije razstav, spletne sobe pobega, radijske oddaje, degustacije … Raznolikost dogodkov, vključenih v Erasmus dneve, odslikuje raznolikost posameznikov, ki so povezani s programom Erasmus+: od študentov, učiteljev, vzgojiteljev, trenerjev, iskalcev zaposlitve, podjetij, organizacij, občin in tako naprej.  Vključevanje množice deležnikov iz vseh evropskih držav pa je nenazadnje tudi pomemben signal o vlogi, ki jo ima program Erasmus+ v Evropski Uniji.

Letošnje dogajanje spremljajte na evropski spletni strani in na družbenih omrežjih s ključnikom #ErasmusDays. Pridružite se praznovanju!

Za več informacij obiščite spletno stran slovenske nacionalne agencije CMEPIUS in evropsko spletno stran, kjer so objavljeni vsi sodelujoči dogodki.

 

PR IPPR

13. 10. 2021

Avtor

Uredništvo