Finance, Gospodarstvo

VIDEO POGOVOR s Predsednikom VZMD o pomenu aktualne razsodbe ESČP glede izbrisa v slovenskih bankah ter skorajšnji razlastitvi dodatnih 60.000 delničarjev

BS
001

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je – kot gost sinočnje oddaje TEMA DNEVA na NOVA 24TV – komentiral nedavno razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) VIDEO: http://youtu.be/lvPbr8D6PC0?t=429. S slednjo je Sodišče odločilo, da je bila z izbrisom bančnih delnic in obveznic kršena pravica do uživanja premoženja oz. lastnine. Poleg pomena same sodbe, je opisal tudi številna dosedanja prizadevanja, postopke in konstruktivne predloge VZMD ter izrazil prepričanje, da bi morala aktualna oblast, ki s samimi izbrisi ni bila povezana, končati dolgoletno agonijo imetnikov izbrisanih obveznic in delnic slovenskih bank. V podobnih primerih po Evropi so praktično vse tovrstne primere (tudi v Grčiji, na Cipru ipd.) že davno razrešili s poravnavami, zato se zanje zavzemajo tudi v VZMD (Predlog zakona, kot ga je podal VZMD – VIDEO: https://youtu.be/PC9BfVnR-0k).

Za konec je mag. Verbič opozoril, da se konec leta bliža še ena množična razlastitev slovenskih vlagateljev, ki je posledica ukinjanja registrskih računov pri KDD. Z novim letom se tako izteka prehodno obdobje, po katerem bodo delnice več kot 60.000 malih delničarjev – ki so delnice večinoma pridobili preko lastninskih certifikatov – na ukinjenih registrskih računih, dokončno prešle v last Kapitalske družbe (KAD), brez kakršnegakoli nadomestila ali kupnine za dosedanje lastnike.

Kot rešitev za omenjene delničarje, je VZMD že takoj po uveljavitvi takšne – sporne(!) – zakonske rešitve vzpostavil program “Delniška OPORA” (VIDEO: https://youtu.be/qnNbmMa4VRQ), preko katerega so v zadnjih petih letih pomagali ohraniti in zagotoviti dejanski donos za več kot 7.000 delničarjev.

Celotni posnetek pogovora z mag. Verbičem si lahko ogledate na povezavi: https://youtu.be/lvPbr8D6PC0?t=429

PR VZMD

13. 10. 2021

Avtor

Uredništvo