Kultura

Beletrina v živo: Milan Jesih

Drage bralke in dragi bralci,

toplo vabljeni k ogledu nove epizode oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o najnovejši pesniški zbirki z naslovom Namreč pogovarjata avtor zbirke Milan Jesih, slovenski pesnik, pisatelj in dramatik, ter Anže Okorn.

Oglejte si oddajo Beletrina v živo

Če je za avtorja zbirke Namreč doslej veljalo, da nam v svoji značilni optiki kaže in preigrava stoinstoletne, večne motive pesništva, ob tej knjigi nemara lahko rečemo, da razpira tudi pogled na v njegovem obnebju nenavadne, še bolj čudaške motive, ki le redko pritegnejo pozornost tradicionalne poezije. Svet prvoosebnega subjekta, bizarni panoptikum bližnjikov pa tudi živali, rastlin in predmetov, prividov, spominov in izmišljij je v tem očesu en sam, velik, privlačen in oduren svet, katerega posameznosti se ponujajo v neznanih, nemara spregledanih odnosnostih.

Zbirka prinaša izključno osemvrstične pesmi: vsaka po dve rimani jambski četverostišji, kar se zdi pravšen okvir za motiv v flešu brez nenujnih interpretacij ali celo razlag, bodisi gladka bodisi zavihana podoba. Avtor je skratka v svoji trinajsti, precej zajetni knjigi grozljivih in zabavnih, modrih in frivolnih pesmi nezgrešljivo prepoznaven, pa vendar svež in presenetljiv.
Spletne dogodke objavljamo ob ponedeljkih zvečer na naši spletni strani v razdelku Dogodki, ogledate pa si jih lahko kadarkoli od koderkoli.

Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.
PR: Beletrina
26. 10. 2021

Avtor

Administrator