Kultura

Ob obletnici rojstva Daneta Zajca

»Dane Zajc je kot britev oster pesnik duhovno izpraznjenega sveta. Z neverjetno močjo upoveduje resnico lažnega humanizma, avtokracije politične moči in tehnokracije znanosti, ki ji ni mar za etičnost in sočutje.«
– Milan Dekleva

 

Drage bralke, dragi bralci,

danes bi rojstni dan praznoval Dane Zajc, pesnik, dramatik, esejist in knjižničar, klasik slovenske in evropske književnosti.

Bogata knjiga V besedah, ki je izšla lani, je poklon Danetu Zajcu (1929–2005) ob njegovi 15-letnici smrti in  90-letnici rojstva. Zasnovala sta jo avtorjeva žena Jerneja Katona Zajc in Aleš Šteger, ki v uvodu pojasni, da sta pesnikov portret ustvarila »skozi izvirna besedila in neke vrste zasebni, intimni Zajčev besednjak.« Knjiga obsega 17 poglavij, ki si sledijo kronološko, od Zajčevega otroštva do zrelih let, pri čemer so poglavja razdeljena na tematske sklope. Te določajo ključne besede oziroma gesla (na primer belo, kepa pepela, ogenj, misel, voda, reka), ki najbolj zaznamujejo posamezno Zajčevo življenjsko in ustvarjalno obdobje. Knjiga tako zajema vse vidike njegovega delovanja, saj poleg odlomkov iz pesmi in iger vključuje tudi predavanja, intervjuje, eseje, izjave v medijih, pričevanja sodobnikov itd., prinaša pa tudi še nekaj neobjavljenih del. V besedah tako ponuja poglobljen pregled Zajčevega opusa in nam ustvarjalca hkrati približa kot človeka.

Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR: Beletrina

26. 10. 2021

Avtor

Administrator