Kultura

HOMMAGE A MIHAEL PAŠ 3.11.2021_20.00

HOMMAGE A MIHAEL PAŠ

Lado Jakša, fotografija in glasba

Helena Alenka Bizjak, posvetilo skladateljeve mame

Miklavž Komelj, razmišljanje prijatelja

Mateja Kunstek, vokal

 

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Sreda, 3. november 2021, ob 20. uri 

 

 

Mihael Paš, maturant novogoriške gimnazije in pravnuk pesnice Lili Novy, je bil eden najpomembnejših slovenskih skladateljev elektroakustične glasbe, ki jo je na zelo izviren način povezoval z instrumentalnimi in vokalnimi zvoki. V sredo, 3. novembra 2021, ob 20. uri bomo v naši mali dvorani obeležili življenje in delo mnogo prezgodaj preminulega skladatelja. Večer z naslovom ‘Hommage a Mihael Paš’ oblikujejo Lado Jakša, skladatelj in fotograf, avtor multivizije, fotografije in avtorske glasbe na temo skladateljevih razmišljanj ter glasbenih snovanj, Helena Alenka Bizjak, mati pokojnega skladatelja, avtorica posvetila o sinu, skladatelju in poetu, recitatorka njegovih pesmi, Miklavž Komelj, umetnostni zgodovinar in pesnik, avtor razmišljanja o prijateljevanju s Pašem in Mateja Kunstek, pevka zbora Slovenske filharmonije. Dogodek bo izpeljan ob doslednem upoštevanju pogoja PCT. Vstop prost, vabljeni! 

 

 

Mihael Paš (1970–2015) – maturant novogoriške gimnazije in pravnuk pesnice Lili Novy – je bil eden najpomembnejših slovenskih skladateljev elektroakustične glasbe, ki jo je na zelo izviren način povezoval z instrumentalnimi in vokalnimi zvoki. Ker je živel razmeroma umaknjeno, njegov opus še ni dovolj znan v širši javnosti, ves čas pa je bil izredno cenjen v krogih skladateljev in poznavalcev. V sodobni glasbi je njegov opus nekaj povsem izjemnega s svojo do bolečine intenzivno evokacijo transcendence. Elektronska glasba zanj ni nikoli pomenila samo formalnega eksperimenta, ampak mu je pomenila način, kako je mogoče vključiti v glasbeno sporočilo vse elemente zvočne realnosti. Paševa glasba sprejema vase vso konfliktnost in kaotičnost eksistence današnjega časa, ne da bi ju poskušala ublažiti, toda omogoča, da ju uzremo v taki potujitvi, da se celo ta konfliktnost in  kaotičnost pokažeta kot odsev neke višje harmonije. Tako dosega resnično sakralnost. Paš je vrsto let deloval kot urednik glasbenega programa Ars na Radiu Slovenija, kjer skupaj z nekdanjimi sodelavci in prijatelji načrtujejo izid CD ploščka z njegovimi najuspešnejšimi skladbami.

 

Mihael Paš je študiral kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 1999 z odliko diplomiral v razredu profesorja Uroša Rojka. Že v času študija se je navduševal nad elektroakustično glasbo. Zanimala sta ga »neskončna zvočna paleta« in »možnost absolutne realizacije skladateljske ideje« v tem mediju. Ena njegovih najpomembnejših skladb iz zgodnjega obdobja je Dies irae za ansambel, živo elektroniko, elektronski posnetek in utrip srca, ki je bila leta 2001 tudi predstavljena na mednarodni skladateljski tribuni. Tu se srečata eshatologija in najbolj osebno – srce, o katerem je pisal tudi v svoji poeziji, je imelo zanj še čisto poseben pomen zaradi njegove prirojene srčne bolezni, ki je najbrž pripomogla k temu, da je znal že zelo zgodaj vso življenjsko realnost videti tudi v perspektivi ogroženosti s smrtjo. Rojen z ne operativno srčno napako je Paš leta 2015 sredi poletja umrl prav zaradi odpovedi srca.

PR: KDNG

27. 10. 2021

Avtor

Administrator