Splošno

Upravni odbor OZS z ministrico za izobraževanje o vajeništvu in promociji poklicev

Upravni odbor OZS

 

Ljubljana, 26. 10. 2021 – Člani upravnega odbora OZS so na današnji seji gostili ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec. Z njo so govorili predvsem o vajeniškem sistemu izobraževanja. OZS, ki je aktivno sodelovala pri pripravi Zakona o vajeništvu, to obliko izobraževanja ves čas podpira in si želi, da bi se izvajala tudi v prihodnje. Zato so člani upravnega odbora ministrico pozvali, naj spodbudi aktivnosti za prenovo in revitalizacijo vajeniškega sistema. 

 

»Na OZS izobraževanju na vseh ravneh posvečamo veliko pozornosti. Sodelujemo pri oblikovanju programov poklicnega in strokovnega izobraževanja, promocijo obrtnih poklicev pa izvajamo že v vrtcih, a mladih, ki bi se odločali za te poklice, je zelo malo,« je uvodoma poudaril predsednik OZS Branko Meh in dodal: »Veselili smo se ponovne uvedbe vajeniškega sistema izobraževanja, žal pa z rezultati, ki jih daje, ne moremo biti zadovoljni. Morda bi bilo vajeništvo za mlade bolj privlačno, če bi bilo izobraževanje 4-letno, uspešno dokončanje pa bi pomenilo 5. stopnjo izobrazbe.«

 

Da vajeniški sistem ni optimalen se zaveda tudi ministrica. »V Sloveniji zanimanje za poklicno izobrazbo izkaže okrog 23 % celotne generacije, od tega le 2,3 % za vajeniški sistem. Ko to primerjamo s potrebami na trgu, vidimo, da imamo velik problem, in naša skupna naloga  je, da poiščemo najboljše možne rešitve zanj,« je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec

 

Po njenem mnenju je treba preveriti tudi, ali so programske vsebine posameznega poklica ustrezne oziroma ali so take, ki odgovarjajo potrebam stroke. »Ugotavljamo, da bo treba kurikulume osvežiti, saj so nekateri že zelo stari. Treba je pregledati, kaj je temeljno znanje posameznega poklica, kaj je treba vedeti, kaj so osnovne veščine,« je še dodala ministrica in članom upravnega odbora OZS zagotovila, da je sredstev, ki bi jih lahko porabili za revitalizacijo vajeniškega sistema, tako v proračunu kot v evropskem socialnem skladu, dovolj.  

 

Prisotni so se strinjali, da je edina pot do boljšega in bolj privlačnega vajeniškega sistema preko sodelovanja vseh deležnikov, ki morajo združiti moči in postaviti sodobne temelje za vajeništvo, ki bo gospodarstvu dalo ustrezen in kakovosten kader. Zato so se dogovorili, da se čim prej oblikuje delovna skupina, ki bo najprej ugotovila, v katero smer naj se v prihodnje razvija vajeniški sistem izobraževanja, da bo odgovoril na potrebe sodobne družbe. Poleg tega bo morala najti odgovor na vprašanje, kako ga narediti svežega, modernega in privlačnega ter na koncu pripraviti še ustrezne popravke zakonodaje. 

 

Člani upravnega odbora so ministrico spomnili še na težave s kadrom v prevozništvu ter gostinstvu in turizmu in izrazili upanje, da bo delovna skupina, ki bo nastala na podlagi današnjega dogovora, našla rešitve tudi za te panoge. 

PR: OZS

27. 10. 2021

Avtor

Administrator