Kultura

Nezaupljiva pisateljica Nina Kosmač o veselem decembru

Objavljeno in povzeto iz: Radiotomi

Kosmačevo, ki ji je veliko projektov padlo v vodo, smo povprašali, ali se njen položaj sploh kaj izboljšuje. Odgovorila nam je na svojstven način poln humorja, in nam zaupala veliko informacij o njenem preteklem življenju v tujini in o decembrskih praznovanjih. Zadnje časa je bila Nina Kosmač veliko v medijih na račun tega, da ji ne gre najbolje, kajti ne bo mogla uresničiti nekaj projektov, ki si jih je zadala. To zadeva predvsem vladne omejitve zaradi koronavirusa, v smeri javnih nastopov in roza turneje s pevko Amelie. Pisateljica nam je zaupala, da je medijska pozornost ne moti, a da je sicer razočarana, ker se projekti zavlačujejo, vendar, da z njenega stališča ne gre za nobeno hudo dramo, ter, da so njene težave nepomembne v primerjavi s stiskami mnogih drugih ljudi. Zaupala nam je, da se je število socialno ogroženih družin povečalo iz 8 na 75 enot v zadnjih dveh letih korona krize. Pravi, da so tI podatki verodostojni, kajti tudi njej se je povečal obseg dela pri humanitarni organizaciji, s katero sodeluje.

Pravi, da se človeštvo od nekdaj sooča samo z dvema velikima problemoma, kot sta lakota in kuga. S kugo mislim tudi na druge hude bolezni.

Želi si, da bi decembra snežilo (temu se pridružujemo tudi mi v uredništvu radia), kajti iz svičarskih internatov, se je pogosto vračala za zimske počitnice na Bohinjsko Belo (družina je imela tam vikend), kjer sta bili takrat njeni sosedi Milena Zupančič, Jovanovič, Manca Špik in polemična pisateljica Svetlana Makarovič. Pravi, da je oboževalka Svetlane Makarovič in njenih otroških knjig, predvsem tiste, o dveh kosovirjih. Pravi, da je s petnajstimi leti, opazovala pisateljico na saneh, kjer je vlekla velikega psa in ogromno število mačk. Takrat je pomislila, da si ne želi biti ne čudaška in še manj osamljena na stara leta ter obkrožena z mačkami. Nina nam je dejala:

Obup, kot bi rekla avtorica romana Gone Girl: “Na starost postanemo vedno bolj podobni tistim osebam, ki jim nismo želeli biti podobni v mladosti! Vsak dan sem bolj podobna Svetlani Makarovič, živim osamljena, brez partnerja, nosim črna očala in živim na Bledu obkrožena z živalmi! Obup!”

Pisateljica zase trdi, da ne zaupa niti lastni senci, kajti v švicarskem internatu, kjer se je šolala, je bil na vhodu velik plakat Sylvestra Stalloneja pod katerim je pisalo:

Pri nas se je šolal Sly Stallone- Hollywoodski zvezdnik. Kasneje pa sem brala v medijih, da je bil iz zelo revne družine ter, da je uspel brez kapitala ali zvez in da je bil zaradi revščine primoran snemati porno filme kot The Italian Stallion. V resnici si želim pobega na kakšno eksotično plažo, kjer sem se večino mladosti presončila, vendar bom to zimo kar v Sloveniji. Letošnji december bom veliko kuhala in pekla. Pripravila bom ” causo” tipično peruansko jed in koktail iz rakcev in slovenske jedi z orehi ob spremljavi kuhanega vina …

PR in foto: Nina Kosmač

25. 11. 2021

Avtor

Administrator