Politika

Avstrija odprla nove prostore častnega konzulata v Kopru

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in avstrijska častna konzulka v Kopru, mag. Urška Svetlik, sta danes povabili na slovesno odprtje novih prostorov avstrijskega častnega konzulata v Kopru.

. . .

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in avstrijska častna konzulka v Kopru, mag. Urška Svetlik, sta danes povabili na slovesno odprtje novih prostorov avstrijskega častnega konzulata v Kopru.


Slovesnosti so se udeležile številne znane javne osebnosti iz celotne obalne regije, na čelu z županom Mestne  občine Koper Alešem Bržanom. Kot častni gost je sodeloval prvi predsednik koroškega deželnega zbora, ing. Reinhart Rohr, ki ga je spremljala številna gospodarske delegacija Koroške gospodarske zbornice in trgovinski svetnik v Sloveniji, mag. Wilhelm Nest, ki je ob tej priložnosti obiskal za Avstrijo zelo pomembno Luko Koper.


Častni konzulat v Kopru, ki ga od leta 2020 vodi mag. Urška Svetlik, je prvi častni konzulat Avstrije na Primorskem, pristojen za celotno severozahodno Slovenijo. Avstrija tako daje poseben pomen mestu Koper, ki je s svojim pomembnim pristaniščem gospodarsko in turistično središče regije.


Gospa Urška Svetlik, članica uprave družbe H&R d.d., ki že od poletja 2020 uspešno vodi častni konzulat v Kopru, od 12. maja 2022 uraduje v novih prostorih v zgodovinskem središču Kopra na Trgu Brolo 4. Uradne ure konzulata so ob torkih in četrtkih od 9. do 12. ure.


Urad častnega konzulata se od danes nahaja v zgodovinski stavbi, imenovani tudi Fontico, ki leži poleg cerkve svetega Jakoba. Stavbo so pričeli graditi že v 14. stoletju. Danes je zanjo značilna mešanica beneške arhitekture ter renesančnih in gotskih vplivov. V preteklosti so v njej med drugim skladiščili žito, na koncu pa je stavbo uporabljala mestna uprava. Danes domujeta v stavbi Fontico avstrijski častni konzulat in madžarski častni konzulat.


Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag.  Elisabeth Ellison-Kramer, je ob slovesnosti poudarila, da imata Koper in celotna regija za Avstrijo poseben pomen, tako na gospodarskem in kulturnem kot tudi na turističnem področju, kar se je v zadnjih 30 letih od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Avstrijo in Slovenijo vedno znova izkazalo. Veleposlanica je izrazila prepričanje, da bo avstrijski častni konzulat v Kopru pomembno prispeval k nadaljnjemu poglabljanju že tako odličnega gospodarskega sodelovanja med Avstrijo in Primorsko. Veleposlanica se je mag. Urški Svetlik, ki je že vrsto let tesno poklicno in zasebno povezana z Avstrijo, zahvalila za njeno velikodušno pripravljenost zastopati Avstrijo kot častna konzulka.


Prvi predsednik koroškega deželnega zbora, ing. Reinhart Rohr, je v svojem govoru poudaril, »da sta avstrijska Koroška in Slovenija pomembni partnerici v dialogu o vprašanjih, ki zadevajo slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem. O številnih čezmejnih političnih vprašanjih, ki vplivajo na sosedsko sodelovanje, redno razpravlja Skupni odbor Slovenija – avstrijska Koroška. Zlasti na področju gospodarskih odnosov, saj je koprsko pristanišče najpomembnejša avstrijska točka pretovarjanja za izvoz in uvoz. Ne smemo pozabiti na turizem z mnogimi avstrijskimi turisti na nam bližnji slovenski jadranski obali.« Predsednik koroškega deželnega zbora Reinhart Rohr je z zadovoljstvom ugotovil, da bo odprtje častnega konzulata s častno konzulko Urško Svetlik tukaj v Kopru še poglobilo meddržavne odnose med Avstrijo in Slovenijo ter jih okrepilo na diplomatski in gospodarski ravni.


Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je v svojem nagovoru poudaril, »da je današnje praznovanje nedvomno potrditev nadaljevanja dialoga med sosednjima državama in dokaz obojestranskega interesa za poglobitev sodelovanja ter prijateljskih odnosov.« Častni konzulat bo zagotovo prispeval tudi k poglobitvi diplomatskih odnosov, predvsem pa bo postavil temelje za okrepljeno gospodarsko sodelovanje, je dejal župan pristaniškega mesta in izrazil zadovoljstvo, da so bili prav prejšnji teden storjeni prvi koraki za vzpostavitev pobratenja med Koprom in Celovcem.


Mag. Urška Svetlik, avstrijska častna konzulka v Kopru, je poudarila, da ji je Avstrija kot sosednja država že od nekdaj zelo pri srcu. »S čudovitimi ljudmi te države sem tesna prijateljica in z njo že dolgo vzdržujem poslovne odnose. Zato bom storila vse, kar je v moji moči, da ohranim in okrepim pozitivne odnose med tema dvema čudovitima državama.«


Avstrijski častni konzulat v Kopru je pristojen za občini Koper in Nova Gorica ter občine Ajdovščina, Ankaran, Bovec, Brda, Cerkno, Divača, Hrpelje-Kozina, Idrija, Izola, Kanal ob Soči, Kobarid, Komen, Miren-Kostanjevica, Piran, Renče-Vogrsko, Sežana, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava.

. . .

Editor

Avtor pri si24.news