Splošno

DRUŽBA ELES IN MESTNA OBČINA VELENJE ZDRUŽENO REŠUJETA IZZIVE TRANSFORMACIJE FOSILNIH SISTEMOV OGREVANJA

Včeraj je v Domu kulture Velenje potekala mednarodna konferenca Mestne občine Velenje z naslovom Pozdravljena, prihodnost 2022, ki je v središče postavila Akcijski načrt preobrazbe daljinskega sistema Šaleške doline do leta 2030.

. . .
Prehod iz premoga je pomemben proces, ki bo imel dolgoročne posledice na gospodarstvo in bo močno vplival na sektor energetike v naši državi. Zato je potrebno temelje, ki bodo omogočili, da bo ta proces pravičen, skupaj premišljeno zastaviti. Na letošnji mednarodni konferenci o preobrazbi sistemov daljinskega ogrevanja v EU so združili znanja in moči različnih strokovnjakov za zagotovitev urejenega prehoda, ki bo pravičen za delavce, premogovno skupnost ter za državljanke in državljane. 


Ob otvoritvi konference so izbrane goste nagovorili župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol, minister za infrastrukturo, mag. Bojan Kumer, ter mag. Aleksander Mervar, direktor družbe ELES. Mag. Mervar je v nagovoru med drugim poudaril, da bo imel primer reševanja situacije v Mestni občini Velenje pomembne implikacije na nivoju celotne Republike Slovenije ter da je tesno sodelovanje med elektroenergetiko in dejavnostjo oskrbe s toplotno energijo, nujno. Družba ELES, Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj se v okviru partnerskega dogovora, definiranega v okvirnem sporazumu, sklenjenem leta 2021, združeno lotevajo izziva transformacije fosilnih sistemov ogrevanja na lokalni in nacionalni ravni. 


Mag. Mervar je v nadaljevanju pojasnil: »Ocenjujemo, da bo povečevanje ogrevanja z visoko rastjo uporabe malih toplotnih črpalk, zaradi specifičnosti delovanja toplotnih črpalk v zimskem obdobju (v popoldanskih in večernih urah, kar bo povzročilo dvig konične porabe električne energije), še bolj obremenjevalo elektroenergetska omrežja, tako distribucijska, prenosna kot npr. elektromobilnost.« 


Na zaključni okrogli mizi hibridne konference je z uglednimi strokovnjaki nastopil  mag. Gregor Goričar, koordinator direktorja družbe za strategije in inovacije v družbi ELES ter v pogovoru izpostavil aktivnosti sodelovanja družbe ELES z Mestno občino Velenje, vlogo razpršenih virov ter vzroke visokih cen energentov.  

PR: ELES
. . .

Editor

Avtor pri si24.news