Film

Film babičino seksualno življenje Urške Djukić nominiran za nagrado cezar

Animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje Urške Djukić je - kot je za STA potrdila režiserka - nominiran za ugledno francosko filmsko nagrado cezar, in sicer v kategoriji za najboljši animirani kratki film.

. . .
V omenjeni kategoriji se poleg Babičinega seksualnega življenja za cezarja poteguje še Caline avtorice Margot Reumont in Noir-soleil animatorke Marie Larrive. Dobitniki nagrade cezar, ki jih podeljuje Francoska filmska akademija in veljajo za francosko različico ameriških oskarjev, bodo znani 24. februarja.
Babičino seksualno življenje je decembra lani prejel evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film. Pred tem je bil z glavno nagrado nagrajen na 52. filmskem festivalu v finskem mestu Tampere in nagrado za najboljši animirani film v tekmovalni kategoriji evropskih filmov na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Shor na Nizozemskem. Za najboljši film je bil razglašen tudi na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu.

Film gledalca popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr.

VIR: AIPA
. . .

Editor

Avtor pri si24.news