Kmetijstvo

GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE – ZBORNICA KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ NA SEJMU AGRA

»Če rečem po domače, sejem bil je res živ,« ob koncu sejma Agra pravi dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, za prizorišče, ki ga je pokrivala zbornica.

. . .
»Strokovnih dogodkov je bilo veliko, kmetijstvo in živilstvo sta tako pomembni panogi, da lahko vsakdo najde kaj zase. Današnji posvet o javnem naročanju živil ter trendih v prehrani je bil izredno pomembna tema ne samo zaradi deleža slovenskih živil tako živilskih podjetij kot manjših pridelovalcev v sistemu javnega naročanja, temveč tudi z vidika prehranskih trendov. Veliko časa smo namenili tudi prilagajanju cen, kajti dejstvo je, da smo vsi pod enormnim pritiskom cen energije, zaradi česar se dražijo živila, to je eden najpomembnejših vzrokov, in kako te cene prilagajati v takšnem statičnem sistemu, kot je  javno naročanje,« je povedala Zagorčeva.  (Več o posvetu je v priloženem sporočilu.) 

V sredo so podpisali memorandum  o sodelovanju izvajalcev  ustanov na področju polnozrnatih  živil. »Tukaj Slovenija zaostaja in čeprav po eni strani moramo skrbeti za vse tekoče zadeve, je v bistvu najpomembnejše  zdravje in vnos polnozrnatih sestavin in živil je izredno pomemben,« je poudarila direktorica.  

Skupaj z ministrstvi, pridelovalci in ustanovami znanja tako poskušajo nadgrajevati vedenja in promocijo polnozrnatih živil. Veliko pozornosti je požel tudi sadjarski posvet, ki ga organizira sekcija za sadjarstvo pri KZS. Kot je znano, napovedi niso obetavne, suša je zdesetkala pridelek. Sadjarji so izredno pomembni, da jih obdržimo, zato je panogi  treba pomagati z več vidikov, so ugotavljali.  

Predstavniki zbornice so se sestali tudi s partnerji strateškorazvojnega partnerstva Hrana, kjer se povezujejo tako podjetja kot institucije znanja pri razvoju novih izdelkov in vpeljevanju novih metod. 

»Vidimo, da imamo v Sloveniji veliko znanja in da ga premalo izkoriščamo,« ugotavlja Zagorčeva in dodaja, da so se pri stojnici oglašali njihovi člani, na katere so izredno ponosni, trenutno jim ima zbornica 252, ter se pogovorili o njihovih težavah in izzivih ter poskušali kakšno zadevo rešiti. 

»Ne nazadnje pa se pri nas ustavijo predstavniki vladnih ustanov in nadzornih organov, zaradi tega tudi pridemo na Agro, kajti tukaj je agroživilski svet v malem,« je sklenila dr. Tatjana Zagorc.   

___________________________________________________________ 

PR: Pomurski sejem
. . .

Editor

Avtor pri si24.news