Tehnologija

Intervju: Jure Košir in divja preizkušnja na drugem koncu sveta

Jureta Koširja se še vedno vsi spomnimo iz zlatih slovenskih smučarskih časov, ko je nizal medaljo za medaljo in osvajal pokale kot po tekočem traku.

. . .
Svoj tekmovalni duh in fokus je kasneje uspešno prenesel tudi na številna druga področja, med drugim podjetništvo in ustvarjanje vsebin, nedavno pa se je lotil prav posebnega podviga, vloge televizijskega voditelja v priljubljenem športnem šovu. O edinstveni izkušnji, kako je ohranjal stik z družino in načrtih za prihodnost nam je zaupal nekaj podrobnosti ...
Jure, najprej dobrodošel nazaj v Sloveniji. Boš morda kar sam za začetek povedal, zakaj si bil nedavno daljši čas odsoten? Kje si bil in kaj si počel?
Hvala, res je. Septembra, oktobra in novembra sem bil v Dominikanski republiki. Sprejel sem vlogo voditelja oddaje Exatlon. Bilo je intenzivno, delovno, ampak tudi zelo zanimivo.
Nam poveš malo več podrobnosti o izkušnji v vročih krajih? Kaj te je navdušilo, kaj te ni?
Navdušil me je proces ustvarjanja vsebin, organizacija, številčna profesionalna ekipa, nadarjenost posameznikov... Kar se tiče lokacije, me je navdušila lepota krajev, ki sem jih videl, malo manj pa premajhna skrb za okolje.
Ste imeli natrpan urnik, si imel kaj prostega časa?
Prostega časa ni bilo veliko. Običajno smo snemali pet dni in nato imeli prost dan. Ob tistem dnevu ni bilo veliko energije za izlete, prav tako se je bilo potrebno pripraviti na nov cikel snemanja.
Kaj pa Dominikanska republika, si bil tam prvič? Bi jo še obiskal?
V Dominikanski republiki sem bil prvič. Sicer sem obiskal že kar nekaj otokov karibskega otočja. Dominikana ima dva obraza, na eni strani znane turistične destinacije in na drugi strani lokalno, dokaj divjo plat. Ko smo končali snemanje, sem imel možnost obiskati kraje na severu države in bil sem navdušen.
Kakšno je življenje tam v primerjavi z našim?
Vsekakor je standard prebivalcev zelo nizek, veliko je revščine in skromnih življenskih pogojev. Ko je otok prizadel orkan, smo priskočili na pomoč prebivalcem v bližnji vasi in lahko smo videli v kakšnih pogojih živijo.
Kako si se soočil s tako dolgotrajno odsotnostjo od doma? Te je kaj dajalo domotožje, si pogrešal domače?
Vsekakor, vendar so me na srečo domači obiskali.
Kako si v tem času ohranjal stik z družino?
V prvem mesecu smo se vsak dan slišali, oziroma videli prek video klicev. Sodobna tehnologija je bila vsekakor v pomoč.
Kater pripomoček, ki si ga imel s sabo bi označil za nepogrešljivega?
Zelo enostavno, moj telefon Huawei Mate 50 Pro.
Že vrsto let si uporabnik naprav Huawei, nam zaupaš, kaj te je na njih prepričalo?
V prvi vrsti zmogljivost, natančneje baterija. Sovražim, če mi na telefonu zmanjka baterije in pri tem me Huawei naprave nikoli ne razočarajo. Druga zelo pomembna zadeva, pa je fotografija, oziroma zmogljivi objektivi.
Mate 50 Pro je telefon dovršen na vseh področjih. Je zmogljiv, ima odlično kamero, je estetsko prepričljiv in nudi odlično uporabniško izkušnjo s svojim programskim vmesnikom EMUI 13, ki med drugim prinaša poenostavljen način upravljanja z datotekami in njihovega prenosa med aplikacijami ter napravami.
Kaj pa novi telefoni, kot je Mate 50 Pro? Kakšna je tvoja uporabniška izkušnja? Nam lahko ti iz prve roke poveš, kako je s tem? Kako se pri tebi obnese pri vsakdanji rabi, ali kaj pogrešaš?
Neverjeten je. Novi modeli vedno znova presenetijo s še večjo zmogljivostjo in novitetami. Tokrat je mogoče to možnost zelo profesionalnega fotografiranja z ročno nastavljivo zaslonko. Mate 50 Pro absolutno zadosti vsem mojim potrebam.
Torej imaš dostop do vseh aplikacij, ki jih želiš?
Tako je, do zdaj sem lahko namestil vse aplikacije, ki sem jih želel.
Operacijski sistem EMUI 13 omogoča dostop do vseh priljubljenih aplikacij prek različnih platform. Glavna je trgovina z aplikacijami AppGallery, ki velja za eno od treh največjih na svetu, prek nje pa lahko namestite priročno orodje Gspace, ki vam še bolj na široko odpre vrata v svet aplikacij.
Katere pa so tvoje najljubše aplikacije, ki jih redno uporabljaš?
Veliko jih je Največ seveda elektronsko pošto, zemljevide, Deezer, Viber, WhatsApp, Instagram, You Tube, koledar in še bi lahko našteval.
S čim te je sicer omenjeni telefon najbolj navdušil?
Hitrost, baterija in fotografski aparat.
Kamera Ultra Aperture s 50-milijonskim tipalom orje ledino, saj na področje mobilne fotografije prinaša 10-stopenjsko nastavljivo zaslonko z naprednim optičnim sistemom in mehansko strukturo. Pametno prilagajanje zaslonke obenem zagotovi, da je zajem svetlobe pri samodejnem načinu usklajen s prizorom in scenarijem fotografiranja, medtem ko imate v ročnem načinu možnost prilagajanja globinske ostrine oziroma ravni zamegljenosti ozadja.
Zaradi tvojih izjemnih smučarskih dosežkov te v Sloveniji močno povezujemo z zimo. Kaj bi pa ti raje izbral? So ti bližje palme in pripekajoče sonce, ali romantične snežinke in neskončne snežne strmine?
Težko bi verjeli, vendar mi je poletje ljubše. Seveda še vedno zelo rad smučam, vendar, ko nisem na snegu, me kdaj motijo kratki zimski dnevi
Končno je zdaj tudi pri nas zapadlo nekaj snežink in smo dobili zimo, kot jo poznamo. Kako ti preživljaš dni trenutno? Veliko smučaš ali počneš kaj drugega?
Pozimi imam kar nekaj smučarskih obveznosti, veliko sem na smučiščih. Obiskal sem tudi nekaj tekem svetovnega pokala.
Kako redno se rekreiraš oz. treniraš?
V novo leto sem vstopil zelo odločno in z načrtom redne vadbe, bolj zdrave prehrane in tudi z zaobljubo '40 dni brez alkohola'. Pa ne, da bi ga veliko pil, mnenja sem, da je potrebno včasih narediti proces čiščenja. Zaenkrat se zelo pridno držim načrta in tudi športne vadbe so redno na programu. To pomeni 4 treninge na teden.
Uporabljaš pri treningu kakšne posebne pripomočke, npr. pametno uro?
Športno uro uporabljam ves čas in uživam ob spremljanju rezultatov treningov in tudi kvalitete ter dolžine spanca.
Katero uro uporabljaš pri svojih treningih?
Že dobro leto uporabljam Huawei Watch GT 3 Pro. Stestiral sem jo pri veliko različnih športnih aktivnostih in popolnoma zadosti mojim potrebam.
Watch GT 3 Pro ponuja več kot 100 športnih načinov, od tega 18 profesionalnih. Poleg tega nudi prilagojene načine vadbe na podlagi telesne pripravljenosti in navad uporabnika. Prav tako je prava dvoživka, saj se s podporo standardu vodotesnosti 5 ATM odlično znajde tudi v stiku z vodo. Prepriča pa tudi s svojim dizajnom. Na voljo je v dveh različicah - večja z ohišjem iz titana in manjša s keramičnim ohišjem - in z bogatim naborom digitalnih številčnic, s katerimi si njen videz prilagodite po lastnih željah.
Kakšna pa je njena povezljivost s telefonom? Imaš kakšno posebno aplikacijo s katero jo povezuješ?
Povezljivost je odlična in pravzaprav je ves čas povezana s telefonom, veliko pa jo koristim v povezavi z znano tekaško aplikacijo Strava.
Najnovejša Huaweieva ura s tehnologijo TruSeen 5.0+ zmore natančno spremljati srčni utrip in nasičenost kisika v krvi (SpO2). Poleg tega z uro lahko spremljate tudi raven stresa in celo kakovost spanja. Prvič pa je v kateri od pametnih ur Huawei uvedena zmogljivost merjenja elektrokardiograma (EKG).
Uporabljaš morda aplikacijo Zdravje? Čemu vse slediš v njej?
Da, uporabljam aplikacijo Zdravje. Odlična aplikacija in v njej hranim podatke od začetka leta 2020, ko sem jo začel uporabljati. Ravno zadnjič sem preverjal tekaške treninge in sem skupno blizu 2000 km, ni ravno profesionalni nivo, nekaj pa je . Prav tako je zelo uporabna za analizo srčnega utripa in kvaliteto spanca.
Kakšni so kaj tvoji trenutni načrti in načrti za bližnjo prihodnost? Te čaka kakšen poseben podvig? Kaj se kuha v tvojem "loncu"?
Prav gotovo se bo kaj skuhalo. Lansko leto sem si ob svoji 50-letnici zadal izziv in sicer 50 km trail v Vipavski dolini. Ni bilo lahko, vendar je bila nepozabna izkušnja.


VIR: Sidera
. . .

Editor

Avtor pri si24.news