Politika

Izjava evropskega poslanca Matjaža Nemca (SD/S&D) pred dogodkom v Evropskem parlamentu, omizjem o pomenu vrednot antifašizma v EU, ki bo v torek, 17. januarja 2023 v Strasbourgu

na pobudo poslanca Evropskega parlamenta Matjaža Nemca bo po večmesečnih pripravah in v tvornem sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije v Evropskem parlamentu (EP) v Strasbourgu potekalo omizje o pomenu vrednot antifašizma v EU.

. . .
Spoštovane in spoštovani,
 
 
na pobudo poslanca Evropskega parlamenta Matjaža Nemca bo po večmesečnih pripravah in v tvornem sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije v Evropskem parlamentu (EP) v Strasbourgu potekalo omizje o pomenu vrednot antifašizma v EU.
 
Okrogla miza bo potekala v torek, 17. januarja 2023, s pričetkom ob 16. uri v Evropskem parlamentu v Strasbourgu (dvorana WEISS S2.2, All. du Printemps).
 
Pred samo izvedbo dogodka vam pošiljamo izjavo Matjaža Nemca, pobudnika in organizatorja okrogle mize v Evropskem parlamentu.
 
 
Izjava evropskega poslanca Matjaža Nemca (SD/S&D): 
 
"Moja pobuda o organizaciji okrogle mize o pomenu vrednot antifašizma je plod razmisleka - kako evropsko zgodovino in njeno dediščino, na kateri je nastala EU, med temi antifašizem, predstaviti širšemu krogu poslušalcev v Evropskem parlamentu. Zadnje mesece sem v pogovorih z državljankami in državljani dobil tudi prošnje za več razprave o antifašizmu v institucijah Evropske unije. Na okrogli mizi bodo poleg predsednika ZZB NOB Slovenije Marijana Križmana sodelovali še: slovenska zgodovinarka dr. Nevenka Troha, član italijanskega združenja ANPI Filippo Giuffrida Répaci ter poslanec EP iz Italije Brando Benifei (PD/S&D).
 
S pobudo in z organizacijo dogodka si želim, da okrogla miza o pomenu vrednot antifašizma postane prva stopnica za nastanek stalnega foruma razprav v Evropskem parlamentu o skupni evropski zgodovini in pomenu poznavanja zgodovinske resnice. Okrogla miza je tudi moj osebni poklon - kot Goričana, Primorca in Evropejca - vsem ljudem, ki jih trpljenje pod fašizmom ni ustavilo v uporu zoper tiranijo, da lahko danes živimo v miru in spoštovanju, pod skupno streho EU.
 
Namen razprave na okrogli mizi je osvetliti pomembne vidike upora zoper fašizem, izpostaviti izjemen pomen vrednot antifašizma za današnji čas ter predstaviti napore evropskih držav v priznavanju zgodovinske resnice, med drugim Slovenije in Italije. Ti sta s skupnim Poročilom mešane slovensko-italijanske zgodovinske Komisije, leta 2000, na temeljih strokovnih dognanj, širšemu občinstvu predstavili resnico o dogajanjih pred, med in po drugi svetovni vojni. 
 
Vesel sem, da se bo pobuda te dni realizirala kot okrogla miza z deležniki iz Slovenije in Italije, dogodek pa že sedaj dobiva veliko pozitivnih odzivov iz vrst evropskih poslancev iz številnih držav EU. Delimo namreč mnenje, da lahko tovrstne razprave pripomorejo k reševanju odprtih vprašanj polpretekle zgodovine po vsej EU ter na mlajše generacije s spoštljivo razpravo prenašajo vrednote antifašizma. Slednje so gradile EU in se bodo tudi v prihodnje izražale skozi najzahtevnejše izzive sodobne družbe. Namreč govorimo o spoštovanju različnosti, miru, solidarnosti, o spoštovanju človekovih pravic in človekovega dostojanstva."
 
 
Prijazne pozdrave!

VIR: Pisarna evropskega poslanca Matjaža Nemca SD/S&D
. . .

Editor

Avtor pri si24.news