Gospodarstvo

OZS za takojšnjo uvedbo ukrepa čakanja na delo

Vse več podjetij je zaradi naraščajočih stroškov energentov in upada naročil iz tujine primoranih ustavljati proizvodne procese, kar lahko vodi v odpuščanje delavcev, celo zapiranje podjetij.

. . .
 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je zato na gospodarskega ministra Matjaža Hana in ministra za delo Luko Mesca naslovila prošnjo za takojšnjo uvedbo ukrepa čakanja na delo, s čimer bi podjetja lahko obdržala svoje zaposlene v tem kriznem obdobju.
 
»Člani nas opozarjajo, da je stanje v gospodarstvu alarmantno, stiske podjetij pa se vsak dan poglabljajo. Zaradi enormnega povečanja stroškov poslovanja kot posledice energetske draginje in začasne zaustavitve naročil predvsem avstrijskih in nemških podjetij tako mnoga podjetja že razmišljajo o odpuščanju zaposlenih in zapiranju podjetij. Da bi ohranili delovna mesta in podjetja, je treba nemudoma uvesti ukrep čakanja na delo doma, ki se je izkazal za učinkovitega tudi v času covid krize,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Blaž Cvar.
 
Člani nam sporočajo, da že sedaj razmišljajo o zmanjšanju obsega poslovanja in odpuščanjih, če to ne bo dovolj, pa tudi o zapiranjih podjetij. Zato je nujno, da se delodajalcem takoj omogoči, da svoje delavce pošljejo na čakanje na delo. Ta ukrep bi jim omogočil, da zadržijo delovno silo, ki jo bodo potrebovali po koncu krize. Ker povečanje stroškov ni več mogoče prevaliti v končno ceno produktov in storitev, je možna rešitev ta trenutek začasna ustavitev proizvodnje ali dela proizvodnje.
 
Da bi dobili natančnejši vpogled v situacijo v malem gospodarstvu, smo med našimi člani opravili raziskavo. Navajamo primer treh obrtnikov, članov OZS.

Prvi obrtnik je iz Tržiča, deluje v kovinarski dejavnosti in zaposluje 45 oseb. Zaradi odjave naročil ključnih kupcev (posledica energetske krize in draginje) bo prisiljen odpustiti kar 30 delavcev.

Drugi obrtnik je iz Bohinjske Bistrice, v podjetju se ukvarjajo z izdelovanjem masivnega pohištva, zaposlujejo pa 49 delavcev. Povedal nam je, da »je v letu 2023 optimistična varianta, da odpustijo 10 delavcev, pesimistična pa je ustavitev podjetja, ki je ob sedanjih kazalnikih zelo verjetna«.

Tretji obrtnik je iz Litije, ima kovinarsko podjetje in dela na področju avtomobilske industrije. Zaposluje 96 oseb in napoveduje, da bo moral odpustiti vseh 96 delavcev, če se razmere ne bodo stabilizirale.

To so le trije od mnogih obrtnikov in podjetnikov, ki so se znašli v stiski zaradi naraščajočih cen energentov in upada naročil. OZS zato predlaga, da se ukrep čakanja na delo doma določi nemudoma, in sicer na način, kot je to veljalo v preteklih interventnih zakonih, torej s povračilom nadomestila plače v breme Zavoda RS za zaposlovanje.

 PR: OZS
. . .

Editor

Avtor pri si24.news