Avtomobilizem

POVSEM NOVA TOYOTA bZ4X

bZ4X je prvo baterijsko-električno vozilo (BEV) znamke Toyota.

. . .
  • Povsem novi srednje veliki električni športni terenec je prvi model Toyotine podznamke bZ – Beyond Zero, ki je posvečena baterijsko-električnim vozilom.
  • Prvi model, nastal na platformi eTNGA, ki omogoča integracijo baterijske enote v strukturo vozila, to pa omogoča povečano togost, nizko težišče in boljšo vozno dinamiko. 
  • eTNGA je v svojem bistvu modularna arhitektura, ki omogoča preprosto prilagoditev tudi za druga vozila različnih velikosti in vrst.
  • Na voljo sta različici s sprednjim pogonom in pogonom na vsa štiri kolesa.
  • bZ4X z opcijskim štirikolesnim pogonom omogoča najboljše terenske zmogljivosti v razredu električnih vozil. 
  • Doseg različice s sprednjim pogonom znaša 516 km, različica s štirikolesnim pogonom AWD pa zmore 470 km.

To je hkrati tudi avtomobil, ki odpira nove temelje pri uveljavljanju podznamke bZ – Beyond Zero, ki je bila ustvarjena za snovanje brezemisijskih vozil. Hkrati je bZ4X tudi avtomobil, ki v svet baterijskih električnih vozil prinaša pristne terenske zmogljivosti. Znamka Toyota pa bo s tem modelom še lažje uresničila svojo zavezo cilju ogljične nevtralnosti.

Kakovost in zmogljivosti novega bZ4X temeljijo na izkušnjah in dediščini, ki si jih je znamka Toyota na področju avtomobilske elektrifikacije pridobila v več kot 25 letih. Pri razvoju modela bZ4X je Toyota sodelovala tudi z znamko Subaru, ki se lahko pohvali z izjemno bogatimi izkušnjami na področju razvoja pogonov na vsa štiri kolesa.

bZ4X nikakor ni predelava že obstoječega modela, temveč gre za popolnoma originalen in na novo zasnovan avtomobil, ki je hkrati tudi prvi z oznako bZ. Nastal je na podlagi povsem nove platforme, ki je namenjena izključno baterijsko-električnim vozilom. Platforma eTNGA namreč integrira baterijsko enoto v šasijo. To pomeni, da je baterija v celoti pod tlemi vozila. Rezultat so močan in zelo tog okvir ter nizko težišče, ki opredeljujeta dejavnike za stabilno in dinamično delovanje. Modularna zasnova omogoča preprosto prilagajanje in uporabo v široki paleti vozil različnih tipov in velikosti.

BZ4X je na voljo v različici s sprednjim in štirikolesnim pogonom. Model s sprednjim pogonom ima spredaj nameščeno električno pogonsko os (150 kW), ki proizvede 204 konjske moči in zmore navor 265 Nm. Model s štirikolesnim pogonom je opremljen z električnima pogonskima osema na sprednjih in zadnjih kolesih (obe po 80 kW) s skupno močjo do 218 konjskih moči in 366 Nm navora. Vrhunsko terensko zmogljivost pa zagotavlja sistem AWD z načinom X-MODE, ki omogoča varno in stabilno delovanje v blatu in snegu.

Litij-ionska baterija ponuja zmogljivost 71,4 kWh. Sestavlja jo 96 celic, ki so vodno hlajene. Poseben nadzorni sistem pa ves čas budno spremlja njihovo delovanje in zazna vsako morebitno nepravilnost ali okvaro. Inženirji znamke Toyota zagotavljajo, da bo baterija tudi po desetih letih uporabe ali po milijonu prevoženih kilometrov še vedno ohranila najmanj 70 odstotkov svoje osnovne zmogljivosti (pod pogojem, da bo baterija redno opravljala potrebne letne preglede Toyota EV Health Check). 

bZ4X po standardnem ciklu WLTP ponuja doseg do 516 km za različico s sprednjim pogonom in do 470 km za različico s štirikolesnim pogonom. Hitro polnjenje do 80 odstotkov zmogljivosti je mogoče doseči v približno 30 minutah pri normalnih temperaturnih razmerah. Vozilo ima vgrajen polnilnik z močjo 6,6 kW. Avtomobili, ki bodo proizvedeni proti koncu leta 2022, bodo izdelani z enoto z močjo 11 kW za hitrejše polnjenje.

BEYOND ZERO: NOVA TOYOTINA PODZNAMKA

  • bZ4X izžareva Toyotino filozofijo Beyond Zero, ki v središče postavlja človeka in ogljično nevtralnost. 
  • Prvi model iz serije izdelkov bo predstavljen v Evropi.
  • Nova tehnologija je utelešenje več kot četrtstoletnega vodilnega položaja znamke Toyota na področju avtomobilske elektrifikacije.

bZ4X je prvi model nove Toyotine podznamke bZ – Beyond Zero, ki se osredotoča na snovanje brezemisijskih baterijsko-električnih vozil in tehnologij, ki tlakujejo pot do ogljične nevtralnosti. Toyota s filozofijo Beyond Zero predstavlja svojo vizijo baterijsko-električnih vozil, ki pripomorejo k boljši mobilnosti za vse in z omogočanjem svobode gibanja pomagajo izboljšati življenje ljudi ter zagotoviti varnost in brezskrbnost.

bZ4X je prvi model nove serije vozil bZ, ki bodo v prihodnjih letih predstavljeni po vsem svetu. Tudi ime izžareva velikost in namembnost vozila – številka 4 označuje vozilo srednje velikosti, črka X pa terenskega križanca športnoterenskega značaja.

Znamka Toyota je že pred več kot četrt stoletja predstavila model Prius, ki velja za prvi serijski avtomobil na hibridni pogon. Takrat se je podala na pot avtomobilske elektrifikacije in si v dobrega četrt stoletja priigrala vodilni položaj na tem področju. Beyond Zero pa le še krepi okoljsko zavezo ničelnih stopenj emisij. V vsem tem času je Toyota nenehno razvijala in izboljševala svojo hibridno tehnologijo, s katero je ves čas pomagala pri občutnem zmanjševanju škodljivih emisij. Poleg električnih hibridnih modelov ponuja tudi vozila na priključno-hibridni pogon, vozila, ki jih poganjajo vodikove gorivne celice in povsem baterijsko-električna vozila.

Beyond Zero je filozofija, ki je v celoti osredotočena na človeka. Prinaša nove izdelke in storitve, ki povečujejo užitek v vožnji, izboljšujejo varnost vseh udeležencev v prometu in pomagajo graditi boljšo družbo po vsem svetu. 

Filozofija Beyond Zero temelji na štirih temeljnih vrednotah:

Vi in drugi
bZ4X se ponaša z zračno in prostorno kabino, ki ustvarja prijetno domače udobje. Potnikom na zadnjih sedežih ponuja veliko prostora za noge. Zaradi tišjega električnega pogona in odlične zvočne izolacije je vzdušje povsem mirno in tiho. 

Vi in vaš avtomobil
bZ4X je več kot avtomobil ali prevozno sredstvo. Je inteligentni prevozni partner. Zasnovan je za tekočo in intuitivno vožnjo, poleg tega pa ima pristne terenske zmogljivosti športnega terenca. Omogoča izjemno izkušnjo električne vožnje. Pohvali se lahko z elegantno kabino in prefinjeno zunanjostjo. Najnovejše multimedijske tehnologije pa zagotavljajo brezhibno povezljivost in več načinov za komunikacijo z avtomobilom, za informacije, zabavo in udobje.

Vi in okolje
Zmanjševanje emisij pomeni tudi aktivno izboljševanje okolja. bZ4X lahko zaradi opcijske strehe s sončnimi celicami ustvarja lastno energijo. 

Vi in družba
Vozila lahko pozitivno pripomorejo k družbi. S svojo celovito preventivno varnostjo Toyota 
T-Mate in naprednimi sistemi za pomoč vozniku bZ4X izboljšuje varnost vseh udeležencev v prometu. Poleg varnostnih sistemov Toyota Safety Sense so na voljo tudi posebni sistemi za spremljanje delovanja baterije in zaščito ob morebitnem trku. 


Multitehnološka pot do ogljične nevtralnosti znamke Toyota

Toyota je proizvajalec vozil, ki na vseh koncih sveta pomaga zmanjševati ogljični odtis. Tovrstne cilje dosega s svojimi električno-hibridnimi vozili, priključno-hibridnimi električnimi vozili, električnimi vozili na gorivne celice in povsem baterijsko-električnimi vozili. Ponudba teh se bo izrazito povečala z ustanovitvijo podznamke bZ Beyond Zero. Športni terenec bZ4X pa je prvi model iz bogate palete prihajajočih novih vozil. 

Od predstavitve prvega Priusa leta 1997 je znamka Toyota na ceste poslala več kot 20 milijonov elektrificiranih vozil. Ves čas so poudarjali, da so okoljsko učinkovita vozila lahko učinkovita le s široko uporabo. To pomeni, da morajo biti cenovno dostopna, množično zaželena in morajo izpolnjevati splošne potrebe po mobilnosti.

Ker se elektrifikacijski ritem pospešuje, Toyota pričakuje, da bo do leta 2025 po vsem svetu na leto prodala 5,5 milijona elektrificiranih vozil. V svoji paleti načrtuje 70 različnih modelov, vključno s 15 brezemisijskimi modeli.
 
V Evropi predvidevajo, da bo do leta 2025 na zahodnoevropskih trgih dosegla 90 odstotkov prodaje elektrificiranih vozil, od tega najmanj deset odstotkov brezemisijskih vozil. Ta številka naj bi se do konca desetletja povečala na 100 odstotkov elektrificiranih vozil z najmanj 50 odstotki brezemisijskih vozil (delež bi lahko bil še večji, če bosta to dopuščala povpraševanje na trgu in razvoj infrastrukture). Cilj po letu 2035 je 100-odstotno zmanjšanje emisij CO2 novih vozil (morda prej na nekaterih posameznih nacionalnih trgih).

To ambicijo je na forumu Kenshiki lani decembra predstavil Matt Harrison, predsednik in direktor Toyote Motor Europe (TME): »Po letu 2030 pričakujemo nadaljnje pospeševanje povpraševanja po brezemisijskih vozilih. Toyota bo pripravljena doseči 100-odstotno zmanjšanje CO2 v vseh novih vozilih do leta 2035 v zahodni Evropi, ob predpostavki, da bo do takrat vzpostavljena zadostna infrastruktura za električno polnjenje in preskrbo z vodikom.«


Ogljična nevtralnost in okoljski izziv 2050

Izničenje emisij ogljikovega dioksida je temeljni cilj Toyotinega okoljskega izziva 2050. Gre za šest okoljskih ciljev, ki si jih je družba zadala že leta 2015. Toyotina globalna ambicija je odpraviti emisije CO2 iz svojih novih vozil, vseh svojih poslovnih operacij in celotnega življenjskega cikla vozila, vključno s proizvodnjo delov in materialov, logistike in postopkov reciklaže in odlaganja vozil ob koncu njihove življenjske dobe.

Do leta 2050 želi Toyota zmanjšati emisije CO2 iz svojih vozil za 90 odstotkov v primerjavi z ravnmi iz leta 2010. Z razvojem novih proizvodnih tehnologij ter prevzemom čistih in obnovljivih virov energije želi izničiti tudi emisije svojih poslovnih obratov.

Okoljski izziv se osredotoča tudi na to optimizacijo porabe vode in na vzpostavitev družbe in sistemov, ki temeljijo na recikliranju. Poleg tega se ukvarja tudi z iskanjem načinov, ki bi pomagali pri večjem sožitju. Več informacij o Toyotinem okoljskem izzivu 2050 in vmesnih ciljih, določenih za leto 2030, je na voljo na spletni strani.



Prizorišče CopenHill, Kopenhagen, Danska
 
CopenHill, ki je znan tudi kot Amager Bakke, je nova znamenitost danske prestolnice Kopenhagen. Gre za energijsko elektrarno, ki pretvarja mestne odpadke v ogrevanje in elektriko za 150.000 gospodinjstev. Je ena najučinkovitejših elektrarn za proizvodnjo energije iz odpadkov na svetu, njen sistem za shranjevanje ogljika pa je ključni element v misiji Kopenhagna, da postane ogljično nevtralno mesto.

CopenHill je hkrati tudi primer, ki odlično izraža in hkrati uteleša filozofijo Beyond Zero. Območje poleg funkcionalnosti služi tudi kot center za javno rekreacijo s smučiščem in zelenim parkom.


bZ4X: TEHNIČNE PODROBNOSTI

  • Prvi model, ki je nastal na podlagi filozofije eTNGA, ki jo znamka Toyota v celoti posveča snovanju električnih vozil.
  • Vozilo je arhitekturno zasnovano tako, da zagotavlja prostorno potniško kabino in prtljažni prostor.
  • Različica s sprednjim pogonom uporablja 150 kW motor, različico s štirikolesnim pogonom pa poganjata 80 kW motorja, ki sta nameščena na sprednji in zadnji osi.
  • Novi štirikolesni pogon AWD z načinom X-MODE kot prvi zagotavlja terenske zmogljivosti tudi v svetu električnih vozil.
  • Številni ukrepi zagotavljajo zmogljivost baterije. Toyota zagotavlja, da bo baterija tudi po 10 letih uporabe ali po milijonu prevoženih kilometrov še vedno imela najmanj 70 odstotkov svoje osnovne zmogljivosti.
  • Na hitri polnilnici se baterija napolni do 80 odstotkov v 30 minutah.


Filozofija eTNGA: nova modularna arhitektura, zasnovana za baterijsko-električna vozila.

bZ4X je prvi avtomobil, ki je bil zgrajen na podlagi nove filozofije eTNGA, ta pa je zasnovana in optimizirana za električna vozila.

Povsem novo arhitekturo odlikuje izjemna prilagodljivost, ki omogoča njeno uporabo za številne prihodnje modele znamke bZ in je zasnovana za proizvodnjo v velikem obsegu. Tanka baterijska enota je v celoti nameščena pod tlemi vozila in je integrirana v šasijo, kar pomaga doseči nizko težišče, idealno razporeditev teže sprednjega in zadnjega dela vozila ter visoko togost karoserije.

Modularna zasnova platforme eTNGA omogoča preprosto prilagodljivost za uporabo v vozilih različnih tipov in velikosti. Omogoča uporabo baterij različnih velikosti in moči ter pogonskih sklopov s sprednjim in štirikolesnim pogonom (kot v primeru modela bZ4X). Položaja sprednjega in zadnjega motorja (če je na voljo) so fiksni. Spreminjati pa je mogoče medosno razdaljo, število baterijskih celic ter sprednji in zadnji previs. Tako je mogoče snovati različice za različne kupce ali modele z uporabo različnih sprednjih, sredinskih in zadnjih modulov.

Temeljne lastnosti platforme modelu bZ4X zagotavljajo stabilno in odzivno dinamično delovanje – s pogonom na sprednja in vsa štiri kolesa.

Zasnova platforme tudi omogoča, da ima bZ4X dolgo medosno razdaljo, ki znaša 2850 mm oziroma 160 mm več kot pri športnem terencu RAV4. Rezultat je izjemen notranji prostor – v kabini in prtljažniku. Za potnike na zadnjih sedežih je na voljo en meter razdalje za par, ravna tla pa omogočajo dovolj prostora za noge.
Prilagodljivi prtljažni prostor ima nastavljivo dvovišinsko desko in talni prostor, ki lahko doda dodatnih 71 mm k tovorni višini, ko je treba prevažati višje predmete. Ob zadnjih sedežih v normalnem položaju prtljažnik ponuja do 452 litrov prostora. Zadnji sedeži se lahko zložijo v razmerju 60:40 in imajo funkcijo nagiba. Prostor pod pokrovom vsebuje škatlo za orodje in zagotavlja prostor za opozorilni trikotnik ali polnilni kabel avtomobila.


Pogonski sklop: pogon na sprednja ali na vsa štiri kolesa

bZ4X s sprednjim pogonom je opremljen s 150 kW elektromotorjem, ki zmore 204 konjske moči in 266 Nm navora. Od 0 do 100 km/h pospeši v 8,4 sekunde, njegova največja hitrost pa znaša 160 km/h. 

Različica s štirikolesnim pogonom je opremljena s sprednjim in zadnjim elektromotorjem, ki zmoreta vsak 80 kW. Skupaj zmoreta 218 konjskih moči in 337 Nm navora. Pospešek od 0 do 100 km/h znaša 6,9 sekunde. Zasnova z dvema motorjema omogoča boljši izkoristek moči. Kadar je potreben nizek navor, je v uporabi le sprednji motor.

bZ4X uporablja novo zasnovo električne pogonske osi, ki združuje menjalnik, motor in pretvornik v eni enoti. Lahka in kompaktna oblika pomaga doseči krajše previse in nizko težišče vozila ter več prostora v potniški kabini in prtljažnem prostoru. bZ4X je prvi model z električno pogonsko osjo, ki je rezultat več kot četrtstoletnega znanja in izkušenj znamke Toyota na področju projektiranja električnih motorjev-generatorjev za hibridne in priključno-hibridne električne modele.

Inženirji so se precej ukvarjali tudi z zmanjšanjem izgub motorja in pretvornika. Zmanjšali so velikost statorja in visokozmogljivega rotorja. Uporabili so olja z nizko viskoznostjo. Planetno gonilo ima preprosto triosno zasnovo. 

Krmilna enota motorja je nameščena bliže motorju, kar omogoča hitrejše zaznavanje morebitnega zdrsa koles. Hitra uporaba natančnega nadzora pogonskega navora izrazito zmanjša začetni zdrs koles in zagotavlja stabilnejšo vožnjo.


Boljša regeneracija

Velika odzivnost elektromotorja omogoča povečanje regeneracijske funkcije. Pojemek se namreč poveča na 0,15 G. Ko voznik umakne nogo s stopalke za plin, vozilo deluje z naravnim občutkom in kompenzira približno 80 odstotkov pojemka med vožnjo.


Novi štirikolesni pogon s sistemom X-MODE 

Toyota je pri razvoju novega sistema štirikolesnega pogona sodelovala s svojim razvojnim partnerjem Subarujem, ki se lahko pohvali z izjemno bogato dediščino snovanja pogonov na vsa štiri kolesa. S povsem novim sistemom štirikolesnega pogona bZ4X v svet baterijsko-električnih vozil premierno uvaja tudi terenske zmogljivosti.

Voznik lahko izbira med različnimi nastavitvami X-MODE, ki prilagajajo zmogljivost za globok sneg in blato (hitrosti pod 20 km/h), in zagotavlja funkcijo Grip Control za zahtevnejšo terensko vožnjo (hitrosti pod 10 km/h).

Uporaba načina X-MODE s funkcijo Grip Control vozniku omogoča, da se osredotoči na natančno krmiljenje, pri čemer sistem skrbi za hitrost vozila pri vožnji navzdol, navkreber ali na ravnini. Pri vožnji navzdol lahko voznik za podobno raven pomoči uporabi tudi sistem za pomoč pri spustu v avtomobilu.


Baterijska tehnologija

Litij-ionska baterija visoke gostote je zasnovana s 96 celicami in ima nazivno napetost 355,2 V. Njena bruto zmogljivost znaša 71,4 kWh in deluje v temperaturnem območju med –30 in 
+60 °C.

Ključ do kakovosti in vzdržljivosti baterije je možnost večkratnega spremljanja napetosti, toka in temperature. Če se odkrije kakršnakoli nenavadna proizvodnja toplote, se samodejno sprožijo krmilniki. Uvedeni so bili ukrepi za ublažitev kakršnekoli degradacije materiala. V proizvodnem procesu pa obstajajo zaščitni ukrepi, ki preprečujejo vstop tujkov v baterijo.

To je tudi prva baterija vozila znamke Toyota, ki je opremljena s sistemom vodnega hlajenja, ki uporablja posebno hladilno sredstvo in pomaga ohranjati stabilnost vsake celice posebej. Sistem je povezan s klimatsko napravo vozila, tako da obstaja energijsko učinkovita koordinacija baterije in nadzora temperature v kabini.

Zaradi učinkovitega ogrevalnega sistema, vključno s toplotno črpalko, se zanesljivost ohranja tudi pri nizkih temperaturah pod ničlo.

Baterija je zasnovana za dolgotrajno delovanje. Toyota zagotavlja, da bo baterijska enota ohranila najmanj 70 odstotkov prvotne zmogljivosti tudi po 10 letih uporabe ali po milijonu prevoženih kilometrov (pod pogojem, da so opravljeni redni pregledi pri pooblaščenem serviserju znamke Toyota).


Polnjenje baterije in doseg vožnje

Evropske različice modela bZ4X so opremljene z baterijo, ki omogoča zanesljivo polnjenje tudi pri zelo nizkih temperaturah. Baterijo je mogoče hitro polniti brez ogrožanja varnosti ali življenjske dobe: 80-odstotno napolnjenost je mogoče doseči v približno 30 minutah s 150 kW sistemom za hitro polnjenje (CCS2); polno polnjenje z napajanjem 230 V/32 A bo trajalo približno 9,5 ure. Vozila, proizvedena v zadnjem četrtletju leta 2022, bodo opremljena z 11 kW trifaznim polnilnikom, ki bo nadomestil prvotno 6,6 kW enoto.

Model s pogonom na sprednja kolesa bo po ciklu WLTP dosegel do 516 km s popolnoma napolnjeno baterijo, z oceno učinkovitosti 143,2 Wh/km (7 km/kW); različica s pogonom na vsa kolesa ima uradni doseg do 470 km z izkoristkom 158 Wh/km (6,3 km/kW).
 

Streha s sončnimi paneli

bZ4X je na izbranih trgih na voljo tudi z opcijsko streho s sončnimi paneli. To omogoča zajemanje in uporabo obnovljive sončne energije za polnjenje baterije ali delovanje pomožnih sistemov prek solarnega sistema, ki je nameščen pod zadnjimi sedeži. Razvojni inženirji znamke Toyota menijo, da bi lahko v sončnem podnebju na letni ravno pridobili dovolj moči za prevoz 1800 km.

Ko je avtomobil parkiran z izklopljenim motorjem, se energija s sončne strehe uporablja za polnjenje glavne baterije, kar omogoča napajanje drugih porabnikov, kot so različne električne naprave. Ko se avtomobil premika, se sončna energija dovaja v pomožne sisteme avtomobila, kar zmanjša porabo glavne baterije.

Doseg vožnje je za voznike električnih vozil ključnega pomena. Toyota z več kot 25-letnimi izkušnjami pri razvoju baterij visoke zmogljivosti zagotavlja, da  bZ4X ne bo omogočal le odličnega dosega, temveč tudi to, da se bo zmogljivost avtomobila in baterije ohranjala iz leta v leto. Skladno z razvojnimi cilji je namreč pričakovati le neznatno zmanjšanje zmogljivosti baterije.




Togost karoserije

Filozofija eTNGA torej zagotavlja izjemno visoko togost karoserije in nizko težišče, ki tvorita osnovo za stabilno, odzivno in udobno vožnjo. Te lastnosti so še izboljšane z nekaterimi premišljenimi ukrepi. Uporaba okrepljenega sprednjega podokvirja za oporo hladilnika, ki zmanjša težo na sprednjem delu avtomobila, zmanjša vztrajnostni moment in pripomore k boljši zmogljivosti pri obračanju. V sprednjem predelu pogonskega sklopa so težo zmanjšali z uporabo aluminijastih prečnih nosilcev, medtem ko uporaba visoko nateznih jekel na ključnih mestih v konstrukciji izboljšuje odpornost proti trku.

Zadnji okvir vključuje dvojno obročno strukturo in nosilno strukturo zadnjega stebrička, ki zagotavlja togost in pomaga vzdržati udarne sile iz več smeri. Novi del sprednjega stebrička je 15 odstotkov tanjši od tistih v vozilih primerljive teže, vendar je zasnovan tako, da vzdrži sile morebitnih udarcev iz več smeri.

Baterija je zaščitena za primer trka od spredaj, zadaj ali z boka. Poleg tega je zaščitena tudi za primer vožnje po grobih površinah.


Vzmetenje, krmiljenje in zavore

Novi bZ4X je opremljen s sprednjimi MacPhersonovovimi obesami in dvojnimi prečnimi vodilis zadaj; oba sistema imata vgrajen stabilizator. Na ta način so dosegli idealno raven nadzora in varnosti z izkoriščanjem značilnosti filozofije eTNGA za zagotavljanje udobja in stabilnosti pri vožnji.

Elektronsko krmiljen zavorni sistem je opremljen s sprednjimi in zadnjimi prezračevanimi diski. Zavore so zasnovane za upravljanje občutka, ki vzpostavlja optimalno ravnotežje med učinkovitostjo in togostjo. Serijsko je vgrajena tudi električna parkirna zavora.

Električni servovolan z zobatimi zobniki prilagaja raven pomoči glede na hitrost vozila. Leta 2023 bo bZ4X na voljo s sistemom One Motion Grip in novim sistemom Steer by Wire.


Platišča in pnevmatike

bZ4X je glede na paket opreme opremljen s 45,72-centimetrskimi (18-palčnimi) ali 
50,80-centimetrskimi (20-palčnimi) litimi platišči v črni ali srebrni barvi. Na vozilo so nameščene pnevmatike dimenzij 235/60R18 ali 235/50R20.


OBLIKOVNA ZASNOVA

  • Oblikovna zasnova zunanjosti učinkovito izkorišča možnosti, ki jih ponuja 
    baterijsko-električno vozilo.
  • Oblikovna tematika »Visoka tehnologija in emocije« združuje sodoben videz baterijsko-električnega vozila z izvirnimi lastnostmi športnega terenca.
  • Zasnova sprednjega dela avtomobila predstavlja novo značilno obliko kladivaste glave.
  • Zasnova in razporeditev kabine ustvarjata udobje in prostornost dnevne sobe.


Oblikovalci znamke Toyota so bZ4X zasnovali kot elegantno in hkrati robustno vozilo, ki se odlično znajde v urbanem okolju in na terenu. Uspelo jim je združiti napredni videz 
baterijsko-električnega vozila in lastnosti športnega terenca. Avtomobil je nastal skladno z oblikovalsko tematiko »Visoka tehnologija in emocije«, ki izziva konvencionalne predstave in hkrati izpolnjuje pričakovanje strank z naprednim občutkom in visokokakovostnimi površinami.

Sprednji del je zasnovan tako, da se izogiba nepotrebni dekoraciji. Zaznamuje ga nova kladivasta zasnova, ki naj bi postala novi prepoznavni zaščitni znak blagovne znamke bZ. To zasnovo še poudarjajo ozke luči, ki dodatno pripomorejo k mogočni zunanji podobi avtomobila.

S profila prevladuje silhueta, ki temelji na nizkih linijah in prefinjenih stebričkih, ti pa izžarevajo nizko težišče. Veliki koloteki omogočajo namestitev 50,80-centimetrskih (20-palčnih) koles, ki še poudarjajo značaj avtentičnega športnega terenca. Na zadnjem delu pa so luči pomaknjene povsem v kote, kar optično še poveča širino avtomobila.

Zunanje dimenzije v primerjavi s športnim terencem Toyota RAV4 izžarevajo vse prednosti, ki jih ponuja platforma e-TNGA. bZ4X je za 85 mm nižji, ima krajše previse, hkrati pa za 160 cm daljšo medosno razdaljo kot RAV4. Tudi pokrov motorja je za 50 mm nižji. Agilnost pa izžareva tudi obračalni krog, ki znaša le 5,7 m. 

Oblikovna zasnova vsebuje tudi aerodinamične elemente, ki pripomorejo k povečanju dosega. Sprednji odbijači so zasnovani tako, da omogočajo boljši pretok zraka. Na voljo pa so tudi zadnji spojler, difuzor in natančno zasnovana vzvratna ogledala. Ozek zračnik motorja pa ima posebne kanale za hlajenje baterije, hkrati pa zmanjšuje zračni upor.

Za zmanjšanje ravni hrupa so v stranskih oknih uporabljena debelejša stekla, med ogledalom in sprednjo tričetrtinsko ploščo pa je širša, enakomerna reža, ki zmanjšuje zvok turbulenc.

bZ4X je na voljo v šestih enobarvnih barvah, vključno z novima barvama Precious Metal in Precious Silver, ter petimi dvobarvnimi kombinacijami, ki barvo karoserije združujejo s kontrastno črno streho in stebrički.


Oblika notranjosti

Notranjost je bila zasnovana skladno s švedsko besedo lagom, ki pomeni ravno prav. Ta pristop se izraža v udobju in prostornosti potniške kabine, ki ustvarja ambient dnevne sobe. Tovrstni vtis še dodatno poudarjajo mehke tkanine in satenasti detajli, opcijsko pa je na voljo tudi panoramska streha.

Notranjost ponuja udobje in prostornost, ki dajeta kabini ambient dnevne sobe, občutek, ki je okrepljen z uporabo mehkih tkanih okrasnih tekstur na armaturni plošči, satenastimi detajli in možnostjo panoramske strehe.

Armaturna plošča je tanka in nizko postavljena, kar pripomore k občutku odprtosti in vozniku omogoča odličen pregled nad dogajanjem na cesti. Ta zasnova je bila mogoča zaradi uporabe nove klimatske naprave, ki je 30 odstotkov bolj kompaktna.

Kokpit je zasnovan po načelu Roke na volanu, oči na cesti in se v celoti osredotoča na voznika. 
17,78-centimetrski (7-palčni) zaslon in informacijski zaslon sta neposredno v voznikovi sprednji očesni liniji in sta nameščena nad linijo volana, da si voznik merilnike lahko ogleda z minimalnim premikanjem oči.

Sredinska konzola izžareva družabnost zasnove kabine, ki je dostopna vsem v vozilu in ima skupno 20 litrov prostora za shranjevanje. To vključuje odprt prostor pod konzolo, primeren za par čevljev ali torbico, in posamezne predale za shranjevanje različnih predmetov, od pametnega telefona do tabličnega računalnika in velike steklenice. Predal za pametni telefon ima prozoren pokrov, da lahko vidite, ali ste prejeli opozorilo.

bZ4X je opremljen z 20,32-centimetrskim (8-palčnim) ali 32,24-centimetrskim (12,3-palčnim) zaslonom, ki je občutljiv za dotik. Velik zaslon se uporablja za najnovejši sistem Toyota Smart Connect z naprednimi funkcijami in izboljšanim nadzorom glasovnega prepoznavanja za dostop do informacij ter za upravljanje številnih funkcij vozila, kot so klimatska naprava in stekla.

Multimedijske možnosti vključujejo uporabne povezane storitve, do katerih lahko dostopate z aplikacijo MyT. Omogočen je tudi dostop do ene največjih svetovnih mrež polnilnih postaj. Stranke se lahko prijavijo na storitev, izberejo želeno tarifo in z aplikacijo poiščejo razpoložljive polnilne postaje v bližini ter izvedejo avtomatska plačila. Na ta način lahko uživajo v Toyotinemu pristopu Kanzen, ki lastnikom zagotavlja popolno brezskrbnost. Stanje posameznih polnilnih mest je mogoče preveriti tudi z aplikacijo.

Na voljo so tudi številne druge funkcije aplikacije MyT. Funkcija Poišči moj avtomobil prikaže lokacijo vozila in lahko zagotovi podrobnosti na zemljevidu ter priskrbi navigacijska navodila. Funkcija Share to Car omogoča načrtovanje potovanj in daljinsko pošiljanje v navigacijski sistem avtomobila. Funkcija Car to Door pa zagotavlja navodila za zadnji del poti, ki ga je po parkiranju vozila treba prehoditi peš. V aplikaciji so na voljo tudi analitika vožnje, servisni opomniki, podatki o stanju napolnjenosti baterije in možnost daljinskega vklopa varnostnih luči.

Na daljavo lahko avtomobil tudi zaklenete in odklenete ter preverite stanje avtomobila – ali so okna ali streha odprta, vrata odklenjena, prižgane luči in ali je ključ ostal v vozilu.

Namesto običajne prestavne ročice ima bZ4X novi gumb za upravljanje menjalnika.

Osvetlitev kabine LED osvetljuje prostor za noge na sprednjih sedežih, sredinski konzoli, obloge vrat in kljuke v vratih ter tovornem prostoru. Pri modelih z višjimi paketi opreme je na voljo tudi osvetlitev zadnjega prostora za noge, voznikov sedež je električno nastavljiv, oba sprednja sedeža pa imata vgrajeno ogrevanje in prezračevanje. Sedeži so lahko oblazinjeni s tkanino, perforiranim usnjem in sintetičnim usnjem. Na voljo je tudi kombinacija sintetičnega usnja s tkanino. Oblazinjenje je na voljo v črni barvi ali v kombinaciji svetlo sive in črne barve.


VARNOSTNI PAKET TOYOTA T-MATE SAFETY IN ASISTENČNI SISTEMI ZA VOZNIKA

  • Varnostni paket Toyota T-Mate združuje celovite varnostne funkcije in asistenčne sisteme za pomoč vozniku.
  • Paket vključuje najnovejšo generacijo varnostnih sistemov Toyota Safety Sense s preventivnimi varnostnimi sistemi, ki zagotavljajo še večjo zaščito.
  • Sistemska programska oprema se brezhibno nadgrajuje s priročnimi posodobitvami po zraku.


Novi bZ4X je opremljen z varnostnim paketom Toyote T-Mate. Ta združuje sisteme, ki pomagajo varovati pred nesrečami, nudijo zaščito ob morebitnem trku in pomagajo vozniku pri parkiranju, vožnji po ozkih mestnih ulicah ali vožnji po avtocesti.
Varnostni paket Toyota T-Mate vozniku zagotavlja občutek, da njegov avto vedno pazi nanj.
Napredne tehnologije so zasnovane tako, da zaščitijo vse potnike v vozilu in tudi druge udeležence v cestnem prometu ter pomagajo pri uresničevanju cilja ničelne stopnje nesreč v cestnem prometu.

Iz raziskav prometnih nesreč v ZDA (Impact Research LLC, september 2019) je razvidno, da je bila pri vozilih, opremljenih s tehnologijo Toyota Safety Sense, 37-odstotna manjša verjetnost naleta od zadaj. Rezultati študije kažejo, da bi lahko množična uporaba samodejnega zaviranja v sili (kot je predstavljena v sistemu pred trčenjem Toyota Safety Sense) vsako leto pomagala rešiti na tisoče življenj in preprečiti še večje število telesnih poškodb.

Toyota T-Mate vključuje tretjo generacijo varnostnega sistema Toyota Safety Sense, ki ga sestavljajo številni preventivni varnostni sistemi, ti pa so bili razviti za večjo funkcionalnost ter podrobnejši nadzor okolice avtomobila in drugih udeležencev v prometu.

Na primer, zavijanje levo ali desno čez prometni tok na prometnem križišču ni nevarno le zaradi nasproti vozečega in prečnega prometa, temveč tudi zaradi pešcev ali kolesarjev, ki prečkajo cesto. bZ4X je opremljen z najnovejšo različico sistema za zaznavanje in preprečevanje trka, ki nenehno spremlja dogajanje na cesti, opozarja voznika in po potrebi sproži zaviranje v sili.

Pešec, ki stopi s pločnika, ali vozilo, ki je obtičalo na cesti, lahko voznika spodbudi, da instinktivno zavije. Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka v tem primeru pomaga s sistemom za pomoč pri krmiljenju v sili, hkrati pa ohranja stabilnost avtomobila, poleg tega pa vozilo ohrani na svojem voznem pasu. Sistem tudi prepozna, kdaj obstaja nevarnost trka zaradi nenadnega, močnega pospeševanja med vožnjo pri majhni hitrosti, samodejno uravnava pogonsko silo in zagotavlja nadzor zaviranja.

Že kratka izguba koncentracije lahko povzroči, da avto zaide s smeri. Po zaslugi sistema za ohranjanje voznega pasu se bo bZ4X zvesto držal svoje pravilne poti, po kateri ga bodo vodile oznake na cesti, rob cestišča ali vozilo, ki vozi spredaj. V tem oziru varnostni vidik vključuje tudi zmanjšanje obremenitve voznika na dolgih potovanjih po avtocesti. Sistem bo sodeloval s prilagodljivim tempomatom, tako da je hitrost vozila varno prilagojena tudi vožnji skozi ovinke. Sistem spremlja tudi voznikovo uporabo volana, zavor in stopalke za plin: če jih voznik določeni čas ne uporablja, se bo sprožil sistem za zaustavitev v sili. Pri višjih paketih opreme je na voljo tudi posebna kamera za preverjanje položaja voznikove glave, ki zaznava njegovo morebitno utrujenost.

Voznik lahko včasih prezre prometni znak, mimo katerega pelje. Na to ga opozarja sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ki trenutne omejitve hitrosti in druge znake projicira na voznikov zaslon.

Paziti je treba tudi na druge udeležence v prometu. Pomoč pri varnem izstopu iz vozila pomaga preprečiti pogosto tveganje nenamernega odpiranja vrat avtomobila, ko se od zadaj približujejo drugo vozilo, kolesar ali pešec. Uporablja sistem za nadzor mrtvega kota avtomobila in opozarja, če bi voznik ali sopotnik prekmalu odprl vrata in tvegal trčenje.

Ravnanje pešcev in drugih vozil je težko predvideti, zato lahko bZ4X s proaktivno asistenco za pomoč vozniku skenira cesto pred seboj, izračuna tveganje trčenja ter v zgodnji fazi upravlja zavore in krmiljenje, da prepreči nesrečo.

Za popolno brezskrbnost in udobje je na voljo tudi nadgradnja programske opreme prek avtomobilskega podatkovnokomunikacijskega modula DCM.


TOYOTA bZ4X NA EVROPSKEM TRGU BATERIJSKO-ELEKTRIČNIH VOZIL

  • Toyota svojim strankam ponuja različne pakete lizinga prek svojega globalnega ponudnika mobilnosti KINTO.
  • Pristop vse na enem mestu skrbi za vse vidike lastništva vozila.


V Evropi je trg baterijsko-električnih vozil zelo raznovrsten. Nekateri trgi, kot je na primer norveški, napredujejo v smeri popolne elektrifikacije veliko hitreje kot drugi, na katerih se še vedno ukvarjajo z infrastrukturnimi vprašanji in zaupanjem potrošnikov v električna vozila.

To poslovno okolje ponovno potrjuje vrednost večplastnega tehnološkega pristopa znamke Toyota, saj poleg povsem baterijsko-električnih vozil ponuja tudi druge alternative, kot so hibridno-električna in priključno-hibridna električna vozila.

Da bi uporabnikom olajšali prehod na baterijsko-električna vozila, Toyota trži novi model bZ4X z možnostmi lizinga, ki zagotavljajo popolno brezskrbnost, saj pokrivajo vse vidike uporabe vozila. Ta pristop, ki ga Toyota imenuje Kanzen, strankam zagotavlja vse storitve na enem mestu: najem vozil z mesečnimi plačili za kritje uporabe vozila, vzdrževanje, pomoč na cesti, dodatno opremo, dnevno polnjenje in zavarovanje po meri.

Možnosti lizinga ponuja globalni ponudnik mobilnosti znamke toyota, ki je znan pod imenom KINTO. Toyota pričakuje, da bo lizing postal najprimernejši način za dostop do vozil, nekakšna nova norma, ko bodo trgi prešli na popolnoma električno mobilnost brez emisij.

Končni cilj je olajšati mobilnost za vse s ponudbo personaliziranih rešitev lizinga, ki trajajo od nekaj ur do več let. Za dosego tega cilja želi Toyota z različnimi uporabniki ohraniti avtomobile v lasti v uporabniških ciklih do 10 let.

PR: Toyota Adria
. . .

Editor

Avtor pri si24.news