Politika

Presneto, Veliki pok, Obvoznica in Sila teže

Premiere štirih kratkih radijskih iger po zgodbah Andreja Blatnika iz zbirke Ugrizi

. . .
V Uredništvu igranega programa Radia Slovenija so novembra 2022 nastale štiri radijske zgodbe po predlogah Andreja Blatnika z naslovi: Presneto, Veliki pok, Obvoznica, Sila teže.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
30. januar 2023 ob 10:42
Ljubljana - RTV SLO
Poslušalci jim lahko prisluhnejo vse februarske sobote ob 22.40 v terminu kratke radijske igre na Prvem.


Presneto - Primož Vrhovec in Saša Pavlin Stosić. Foto: Nada Žgank



Pred enajstimi leti je v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija prvič nastala serija iger, t. i. enominutnic po kratkih kratkih zgodbah Andreja Blatnika. Dobro desetletje pozneje je režiser, tudi avtor dramatizacije in radijske priredbe Klemen Markovčič zasnoval še serijo štirih takih iger, tokrat po zgodbah iz zbirke Ugrizi. Ta je leta 2018 izšla pri LUD Literatura.


Veliki pok - Benjamin Krnetić, Voranc Boh, Matej Zemljič, Domen Novak. Foto: Adrian Pregelj



Skupni imenovalec igranih slušnih miniatur je posameznik s širšo socialno ali čisto intimno moralno dilemo. Igre na novo izprašujejo pojem slušnega medija, skozi najkrajše forme pa vzpostavljajo hipni dialog s trenutkom, v katerega so ujeti (anti)junaki posamezne zgodbe. Igre so jezikovno in interpretativno neposredne, zvočno pa skoraj dokumentarno veristične z željo, da bi bile le sprožilo in uvod v poslušalčeve nadaljnje razmisleke.


Obvoznica - Saša Tabaković, Voranc Boh. Foto: Adrian Pregelj



Sicer pa v tako rekoč vseh Blatnikovih delih kritično in psihološko poglobljeno odseva sodobni čas s tesnobami in samospraševanji urbanega človeka. Za mojstra kratke forme je značilna tudi izjemna strnjenost pripovedi, ki pa v širokem dramaturškem loku izrazi zavzeto intimno moralno razmišljanje.


Sila teže - Matej Zemljič, Primož Vrhovec. Foto: Nada Žgank



V seriji sodeluje sedem dramskih igralcev, nekateri tudi prvič v radijski igri. Snemanja in postprodukcija pa so potekali od novembra 2022 do januarja 2023.

Ekipa
Režiser, avtor dramatizacije in radijske priredbe Klemen Markovčič
Tonski mojster Urban Gruden
Avtorja izvirne glasbe Silence (Boris Benko, Primož Hladnik)
Lektorica Saša Grčman
Fonetičarka Suzana Köstner

Zasedba
Presneto – Primož Vrhovec, Saša Pavlin Stošić; Veliki pok – Benjamin Krnetić, Voranc Boh, Matej Zemljič, Domen Novak; Obvoznica – Saša Tabaković, Voranc Boh; Sila teže – Matej Zemljič, Primož Vrhovec

Datumi premier
· 4. 2. 2023, 22.40, Prvi – Presneto
· 11. 2. 2023, 22.40, Prvi – Veliki pok
· 18. 2. 2023, 22.40, Prvi – Obvoznica
· 25. 2. 2023, 22.40, Prvi – Sila teže


. . .

Editor

Avtor pri si24.news