Kmetijstvo

Sledljivost ekološko pridelanega govejega mesa v prehranski verigi

Z zaključno konferenco se je 22. novembra uspešno sklenil Evropsko financiran projekt EIP - EKOPAKT. Model sledljivosti EKOPAKT, ki smo ga zasnovali, vključuje ključne podatke o dogodkih v preskrbovalni verigi, ki omogočajo, da lahko proizvodom sledimo od hleva do vilic.

. . .

­
Z zaključno konferenco se je 22. novembra uspešno sklenil Evropsko financiran projekt EIP - EKOPAKT. Model sledljivosti EKOPAKT, ki smo ga zasnovali, vključuje ključne podatke o dogodkih v preskrbovalni verigi, ki omogočajo, da lahko proizvodom sledimo od hleva do vilic. Poleg tega vključuje tudi indikatorje trajnostne rabe naravnih virov, ki so lahko odlično orodje za informiranje končnega kupca o prednostih in trajnostni naravnanosti ekološke reje mesa. Tako lahko pomembno vplivamo na nakupne odločitve potrošnikov.  V primerjavi z obstoječim sistemom sledljivosti, je sistem sledljivosti EKOPAKT digitaliziran, bolj ažuren, bolj natančen, bolj transparenten ter omogoča hitrejše pridobivanje podatkov o sledljivosti za posamezen izdelek. Sistem sledljivosti in spletna aplikacija EKOPAKT sta za kmetijska gospodarstva lahko predvsem odlični promocijski orodji. S pametno uporabo ju lahko kmetijska gospodarstva uporabijo za izboljšanje prepoznavnosti svoje kmetije in njihovih izdelkov, povečanje zaupanja med potrošniki in diferenciacijo in izboljšanje svojega položaja na trgu.
­
­

­
­
Na sliki: Partnerji projekta EIP - EKOPAKT: KGZS, Prospeh d.o.o., KGZS - Zavod Celje, KZ Šaleška dolina, KZ Laško, KZ Rače, Univerza v Mariboru  in kmetijska gospodarstva
­
­
Več o tem
­ 
­VIR: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
. . .

Editor

Avtor pri si24.news