Kmetijstvo

So izračuni katastrskega dohodka gozdnih zemljišč napačni?

KGZS je pozvala FURS, da preveri pravilnost vhodnih podatkov, ki so podlaga za izračun katastrskega dohodka gozdnih zemljišč

. . .
KGZS je pozvala FURS, da preveri pravilnost vhodnih podatkov, ki so podlaga za izračun katastrskega dohodka gozdnih zemljišč, in hkrati priporoča članom, da s plačilom obveznosti za katastrski dohodek gozdnih zemljišč še počakajo


Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so prejeli več vprašanj članov glede katastrskega dohodka za leto 2021, ki je osnova za izračun nekaterih dajatev, prispevkov in pristojbin. Ugotovili so, da gre pri zvišanju katastrskega dohodka od gozdnih zemljišč za preveliko razliko med letoma 2020 in 2021. Katastrski dohodek gozdnih zemljišč je zaradi upoštevanja ZUKD-2, končanja prehodnega obdobja postopnega zviševanja katastrskega dohodka in končanja interventnega 50 odstotnega znižanja katastrskega dohodka na podlagi protikoronskega zakona ZIUPOPDVE višji v primerjavi s preteklimi leti. Vendar pa na podlagi analiz nekaj kmetij z gozdovi (ob upoštevanju prej navedenih dejstev) menijo, da gre za prevelika oziroma nepričakovana povišanja katastrskega dohodka za gozdove.
Zato so Finančno upravo Republike Slovenije (FURS), ki izračunava katastrski dohodek, pozvali, da preveri pravilnost vhodnih podatkov, ki so podlaga za izračun katastrskega dohodka gozdnih zemljišč, in da jim posreduje njihove ugotovitve o morebitnih razlogih za zvišanje katastrskega dohodka za gozdna zemljišča za leto 2021. Hkrati pričakujejo, da bo v primeru napake pri izračunu, FURS odpravil napako po uradni dolžnosti. Zato KGZS poziva člane, da s plačilom obveznosti še počakajo, o ugotovitvah in odločitvah uradnih organov pa jih bodo sproti obveščali.
Na KGZS pa opozarjajo tudi na odmerno stopnjo pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest. Katastrski dohodek se je v obdobju 2017 – 2020 zaradi sprememb v ZUKD-2 zvišal, pri čemer je odmerna stopnja ostala nespremenjena (14,7 odstotka od katastrskega dohodka gozdnih zemljišč, ki so v zasebni lasti, 6. člen Uredbe o pristojbini za vzdrževanje gozdnih cest). Lastnikom gozdnih zemljišč se je obveznost iz naslova pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest bistveno povišala.
Sredstva za vzdrževanje in novogradnje gozdnih cest so nujna, kljub temu pa na KGZS dvomijo v ustreznost rešitve, da večinsko povečanje zneskov za vzdrževanje gozdnih cest nosijo lastniki gozdov. Zato predlagajo spremembo sistema pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest, ki bo ob vzdržnem financiranju gozdnih prometnic predstavljal manjšo finančno obremenitev za lastnike gozdov.

PR Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
. . .

Editor

Avtor pri si24.news