Politika

Za sistematična vlaganja v športno infrastrukturo je potrebna analiza stanja

V Velenju so se predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport z ministrom Matjažem Hanom na čelu sestali z županjami in župani

. . .
V Velenju so se predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport z ministrom Matjažem Hanom na čelu sestali z županjami in župani ter jim predstavili načrte ministrstva na področju vlaganj v športno infrastrukturo, podporo mednarodnim športnim dogodkom in vlaganjem v športne programe. Kot poudarjajo na ministrstvu, so ravno vlaganja v športne programe tisto, kar bodo ljudje najbolj občutili.

Vlada RS je ravno včeraj potrdila Letni načrt za financiranje in sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo za leto 2023. To je prvi tovrsten načrt, ki ga šport nujno potrebuje, saj morajo biti vlaganja v šport načrtovana in sistemska, je bilo slišati danes na srečanju. Minister Han je podaril, da je »letošnjih 11 milijonov evrov, ki jih bomo razpisali, le prvi paket. Drugi paket bo bolj obširen in ga lahko pričakujete v drugi polovici 2024, ko bomo imeli načrt podpore investicij za dve leti.« Investicije, ki jih bo ministrstvo v okviru razpisa za podporo športni infrastrukturi objavilo v dobrem mesecu, bodo razdeljene v dve skupini glede na obseg investicij – večja vlaganja se pričakujejo v športne objekte, medtem ko bodo investicije v zunanje površine za šport in rekreacijo predvidoma nekoliko cenejše.

Kot je poudaril državni sekretar, pristojen za šport, mag. Dejan Židan, je »nesprejemljivo, da se profesionalno lahko s športom ukvarjajo le otroci iz bogatih družin oziroma, da se kar tretjina otrok s športom ne more ukvarjati, zato smo tudi mi v letošnjem letu namenili približno dodatnih 20 odstotkov za plače in športne programe in tako prosimo tudi vas županje in župane, da temu sledite.«

Z namenom lažje priprave občin na sam razpis je državni sekretar Židan predstavil osnovne lastnosti prihajajočega razpisa. »Naše osnovno merilo je, da ministrstvo nobene investicije ne sofinancira v večjem deležu, kot je 50 %. Upravičenke do sredstev bodo občine, in sicer za objekte oziroma površine, ki so v občinski lasti.« Ministrstvo želi upoštevati tudi starost objektov in razvitost občin ter nenazadnje delež denarja, ki ga v okviru občinskega proračuna občine namenjajo za infrastrukturo. Občine bodo lahko zaprosile za podporo investicij, katerih stroški nastalimi med 1. januarjem 2023 in 30. novembrom 2023. »Investicije bodo lahko zaključene tudi kasneje – notranji objekti bodo tu omejeni na konec marca prihodnje leto, zunanje površine pa na konec leta 2023.«

Županom se je predstavil tudi novi vršilec dolžnosti direktorja Direktorata za šport mag. Dejan Plastovski, ki je poudaril, kako pomemben je za ministrstvo realen pregled športne infrastrukture po Sloveniji: »Če želimo, da so naša vlaganja usmerjena in naši ukrepi sistematični, nam morate pomagati z realnimi in ažurnimi podatki o stanju športnih objektov ter zunanjih površin za športne aktivnosti in rekreacijo.« V letošnjem letu želi ministrstvo skupaj z občinami tako popolniti podatke Državnega registra športne infrastrukture.

Ministrstvo želi podpreti 100 projektov, se pa minister z ekipo zaveda, da bodo potrebe občin večje od trenutno razpoložljivih sredstev. »Letošnjih 11 milijonov evrov ni malo – to je več kot podvojitev letnih sredstev, ki jih je država v ta namen dala v zadnjih dveh letih. Lani je država namreč v športno infrastrukturo vložila pet milijonov evrov, leto prej pa celo milijon manj,« je povedal minister.

Državni sekretar Židan je za konec dejal, da bo letošnji razpis neke vrste preizkus, v naslednjih letih pa želi ministrstvo financiranje investicij v športno infrastrukturo razdeliti na vlaganja v strateške nacionalne projekte in na vlaganja v projekte lokalnega pomena.

VIR: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
Foto: Bor Slana, STA

. . .

Editor

Avtor pri si24.news