Splošno

Kupujete ali menjate toplotno črpalko? Izkoristite subvencijo! Še je čas za oddajo vloge.

Toplotne črpalke so za marsikoga velik finančni vložek, saj lahko stanejo tudi več kot 10.000 evrov, odvisno od tipa naprave. Zato se splača izkoristiti razpoložljive finančne spodbude.

. . .
Toplotne črpalke so za marsikoga velik finančni vložek, saj lahko stanejo tudi več kot 10.000 evrov, odvisno od tipa naprave. Zato se splača izkoristiti razpoložljive finančne spodbude. Za nakup in vgradnjo toplotne črpalke je mogoče dobiti tudi subvencijo Eko sklada. Če nameravate do konca novembra 2024 vgraditi toplotno črpalko, ne odlašajte z vlogo za subvencijo – aktualni javni poziv Eko sklada (99SUB-OB22) bo namreč predvidoma zaključen konec maja (31. 5. 2024). V nasprotnem primeru boste morali počakati na nov javni poziv, ki bo predvidoma objavljen v začetku julija.
 
Dobro je vedeti: subvencijo lahko pridobite le za nakup toplotne črpalke skupaj z vgradnjo, ki jo mora izvesti ustrezno usposobljen in za to dejavnost registriran izvajalec. Vlogo za pridobitev subvencije oddate po zaključku naložbe, Eko sklad pa sub­vencijo izplača, ko izda odločbo, s katero vam dodeli pravico do subvencije. Za še več koristnih informacij kliknite na brošuro ZPS Od ideje do nakupa toplotne črpalke!
 
Višina subvencije za toplotne črpalke
Višina subvencije je odvisna od tipa to­plotne črpalke. Če menjate staro kurilno napravo s to­plotno črpalko, je subvencija višja, kot če jo vgrajujete v novogradnjo. V prvem primeru lahko po aktualnem pozivu Eko sklada dobite povrnjenih do 40 odstotkov priznane naložbe (vendar največ 4000 evrov za toplotno črpalko voda/voda ali slanica (zemlja)/voda in največ 2500 evrov za izvedbo zrak/voda). 
 
Če boste toplotno črpalko vgradili v novo hišo, subvencija znaša do 20 odstot­kov priznanih stroškov naložbe (največ 2500 evrov za toplotno črpalko voda/voda ali slanica (zemlja)/voda in največ 1000 evrov za izvedbo zrak/voda). 
Napake, ki vas lahko stanejo subvencije 

Toplotna črpalka ne ustreza zahte­vam javnega poziva Pri proizvajalcu preverite tehnič­no ustreznost naprave, vlogi morajo biti predloženi vsi dokumenti, ki so zahtevani v javnem pozivu (npr. izjava o skladnosti, podatkovni list). 
 
Naložba ni ustrezno izvedena Toplotno črpalko mora vgraditi uspo­sobljen in registriran izvajalec, saj je strokovna montaža pogoj za pridobitev subvencije. 
 
Vloga je nepopolna Z deli lahko začnete že pred oddajo vlo­ge. To sicer oddate po končani vgradnji in po plačilu računa izvajalcu. Vloga pa mora biti popolna in pravilno izpolnjena, prav tako vsi obrazci, priložene morajo biti vse zahtevane priloge in fotografije zunanje in notranje enote toplotne črpalke, ob za­menjavi pa tudi fotografije stare kurilne naprave in njene odstranitve:
 
  • fotografije obstoječega stanja: pred demontažo starega ogrevalnega sistema tega ne pozabite fotografirati, ko je stara kurilna naprava še priklopljena na sistem. Eko skladu morate predložiti tudi foto­grafijo praznega prostora po demontaži. V primeru novogradnje fotografija prazne kurilnice ni potrebna;
  • fotografije vgrajene naprave: v prime­ru toplotne črpalke zrak/voda je treba priložiti tudi fotografije zunanje enote in krmilnega dela naprave;
  • vodno dovoljenje: v primeru vgradnje toplotne črpalke voda/voda je treba pri­ložiti vodno dovoljenje Direkcije RS za vode, če to ni razvidno v javnem vpog­ledu v izdana vodna dovoljenja;
  • podatkovni list nove toplotne črpalke, račun zanjo in za pripadajoča napeljavo za priklop, potrdilo o plačilu računa izva­jalcu: potrdilo mora vključevati popis del in opreme, vrsto in točen tip, proizvajalca toplotne črpalke (npr. kopija plačilnega naloga ali izpis iz spletne banke; blagaj­niški prejemek ne zadostuje). V primeru plačila na obroke ali potrošniškega kredi­tiranja priložite kopijo sklenjene pogodbe o financiranju med vlagateljem in izvajal­cem naložbe; 
  • podpisani izjavi: o sprejemanju pogo­jev javnega razpisa; o legalnosti in na­membnosti stavbe. 
  • kopija gradbenega dovoljenja: ni nuj­no, je pa priporočljivo.
 
Kaj bo drugače v novem javnem pozivu Eko sklada? 
Po novem javnem pozivu za dodelitev subvencij za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stavbah bo subvencijo za toplotne črpalke predvidoma mogoče dobiti, če jo boste kupili in vgradili po 1. 5. 2024, pri čemer kot datum izvedbe naložbe šteje datum opravljene storitve na računu oziroma datum računa, če na njem ni naveden datum storitve. To pomeni, da za naložbo, izvedeno pred tem datumom, nepovratne spodbude po novem javnem pozivu ne bo mogoče dobiti. Višina subvencije za nakup in vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak/voda, ki je najbolj pogost ukrep, se po novem javnem pozivu predvidoma ne bo povišala, zaostrile pa naj bi se tehnične zahteve.
 
Nov javni poziv bo sicer spodbujal iste ukrepe, bodo pa subvencije za nekatere ukrepe predvidoma višje (v višini 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe) oziroma bo višja tudi spodbuda v absolutnem znesku (kapica). Predvidoma pa ne bodo več višje subvencije za naložbe v izvedbo več ukrepov hkrati, kot so v aktualnem javnem pozivu 99SUB-OB22. Poleg tega bodo za nekatere ukrepe spremenjene tehnične zahteve in zahteve glede izkazovanja ustreznosti naprav in opreme. 
 
Razmišljate o nakupu toplotne črpalke? Na ZPS so pripravili brošuro Od ideje do nakupa toplotne črpalke
V brošuri so zbrali koristne informacije o tem, kaj je dobro vedeti pred nakupom, kateri tipi toplotnih črpalk so na voljo, kako delujejo, kaj je pomembno upoštevati pri izbiri ipd.
S prijavo na brezplačne e-novice TOPLOTNE ČRPALKE pa bodo vsi prijavljeni potrošniki prejemali e-obvestila o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah in kreditih za OVE ter nakupnih priložnostih tehnologij OVE. Obrazec najdejo na https://www.zps.si/nasveti-in-vodniki/brosura-od-ideje-do-nakupa-toplotne-crpalke-2023-09-18#e-obvestila
 
 
 
VIR: ZPS
. . .

Editor

Avtor pri si24.news