Energetika

Westinghouse čestital družbi Energoatom ob začetku del za AP1000® v jedrski elektrarni Hmelnicki

Pomemben mejnik krepi zaveze Ukrajine za doseganje ciljev na področju podnebne in energetske varnosti

. . .
Pomemben mejnik krepi zaveze Ukrajine za doseganje ciljev na področju podnebne in energetske varnosti

Netišin, 15. april 2024 – Družba Westinghouse Electric Company je čestitala Energoatomu, ukrajinskemu jedrskemu podjetju v državni lasti, ob začetku gradnje reaktorja AP1000® za enoto 5 jedrske elektrarne Hmelnicki v Ukrajini. To je pomemben korak pri uresničevanju zaveze, ki sta jo podjetji sprejeli v okviru memoranduma o soglasju, podpisanega leta 2022, za postavitev devetih reaktorjev AP1000 v Ukrajini.

Marca letos je v jedrsko elektrarno Hmelnicki prispela prva serija jedrskega goriva Westinghouse VVER-1000 za dve tamkajšnji delujoči enoti. Gorivo VVER-1000 je bilo izdelano v Westinghousovem obratu za proizvodnjo goriva na Švedskem, ki je septembra 2023 v okviru rekordnega razvojnega programa dobavil tudi prvo serijo jedrskega goriva VVER-440 za ukrajinsko jedrsko elektrarno Rivne. Ta mejnik je še okrepil obstoječe strateško partnerstvo med podjetjema Westinghouse in Energoatom za dobavo vsega jedrskega goriva VVER za jedrsko floto te države.

"Družba Westinghouse je naš zanesljiv strateški partner na področju razvoja in polnjenja alternativnega goriva v reaktorje VVER, pri vzpostavitvi proizvodne linije za gorivo v Ukrajini in pri gradnji novih elektrarn z uporabo Westinghousove tehnologije AP1000. Med vojno se naše sodelovanje ni ustavilo, temveč se je, nasprotno, okrepilo in pospešilo," je dejal Petro Kotin, direktor družbe Energoatom.

"Objekti, ki jih nameravamo zgraditi v jedrski elektrarni Hmelnicki, bodo Ukrajini omogočili največjo obnovo po drugi svetovni vojni. Westinghousu sem zelo hvaležen," je dejal Herman Halušenko, ukrajinski minister za energijo. "Leta 2020 smo podpisali sporazum o razvoju goriva za reaktorje tipa VVER-440 za obdobje petih let. Toda po popolni invaziji smo ta proces bistveno pospešili in naredili nemogoče – Westinghouse je skupaj z ukrajinskimi strokovnjaki to gorivo razvil dvakrat hitreje."

"To je pomemben korak k energetski neodvisnosti Ukrajine," je izjavila veleposlanica ZDA v Ukrajini Bridget A. Brink. "Pozdravljam prizadevanja ukrajinskega ministrstva za energijo, Westinghousa in Energoatoma, da kljub nenehnim ruskim napadom na ukrajinsko energetsko infrastrukturo prednostno obravnavajo in nadaljujejo razvoj ukrajinske energetske infrastrukture. Zasebni sektor je ključen za okrevanje Ukrajine, ameriški Westinghouse pa ima vodilno vlogo pri zagotavljanju varne energetske prihodnosti Ukrajine."
"Westinghouse je počaščen, da lahko kot zaupanja vreden partner podpira Ukrajino v njenih prizadevanjih za čisto, zanesljivo in varno energijo za prihodnje generacije," je povedal Patrick Fragman, predsednik in izvršni direktor družbe Westinghouse. "S tem mejnikom smo še korak bližje temu, da bo v Evropi začel obratovati še en reaktor AP1000, ki se bo pridružil naši globalni floti enot AP1000 na Kitajskem in v ZDA. Ponosni smo, da nadaljujemo naše dolgoletno, skoraj 20-letno partnerstvo z Ukrajino na področju preverjene in zanesljive dobave jedrskega goriva."

Poleg gradnje reaktorja AP1000 je Westinghouse septembra 2023 z Ukrajino podpisal memorandum o soglasju za razvoj in uvedbo malega modularnega reaktorja AP300™. Westinghouse prav tako ostaja zaupanja vreden partner delujoče flote družbe Energoatom z dobavo jedrskega goriva in storitvami za elektrarne.

Reaktor AP1000 je edini delujoči reaktor generacije III+ s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno zasnovo gradnje in najmanjšo površino na MWe na trgu. V ZDA, na lokaciji Vogtle v Georgii, je ena enota AP1000 dosegla komercialno obratovanje julija 2023 in proizvaja električno energijo za omrežje, druga enota pa je pred kratkim dosegla začetno kritičnost, komercialno obratovanje pa je predvideno v drugem četrtletju leta 2024. Štirje reaktorji AP1000 na Kitajskem trenutno postavljajo rekorde v obratovalne učinkovitosti in razpoložljivosti, osem dodatnih reaktorjev pa je v gradnji. Bolgarija je tehnologijo AP1000 izbrala za dve enoti v jedrski elektrarni Kozloduj, tehnologijo pa preučujejo tudi za več drugih lokacij v srednji in vzhodni Evropi, Združenem kraljestvu, Indiji in Severni Ameriki.

VIR: Westinghouse
. . .

Editor

Avtor pri si24.news