Lokalno

Vlada z interventnim zakonom ogroža pravičen prehod Šaleške doline

Na današnji seji Sveta Mestne občine Velenje so se svetniki med drugim seznanili tudi s Predlogom Zakona o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini. Svetnice in svetniki so s sklepom sprejeli, da zakon ni v skladu z Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda, ki jo je sprejela Vlada Republike Slovenije 13. januarja 2022, in mu v takšni obliki nasprotujejo.

. . .

Na današnji seji Sveta Mestne občine Velenje so se svetniki med drugim seznanili tudi s Predlogom Zakona o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini. Svetnice in svetniki so s sklepom sprejeli, da zakon ni v skladu z Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda, ki jo je sprejela Vlada Republike Slovenije 13. januarja 2022, in mu v takšni obliki nasprotujejo.

Župan Peter Dermol je izpostavil, da je predlog zakona dokaz neodgovornega ravnanja države do lokalnih skupnosti, ki postavlja interese ozkih političnih krogov nad interese lokalne skupnosti, ljudi in gospodarstva v Šaleški dolini. Z zakonom država nalaga obveznosti lokalnim skupnostim, namesto tega, da bi ponudila sistemske rešitve za prehod na alternativne vire energije.

Predlog interventnega zakona, ki je bil predstavljen javnosti brez predhodne uskladitve vsebine zakona z lokalnimi deležniki, ogroža pravičen prehod regije in socialno varnost tisočih ljudi. Do četrtka, 24. oktobra 2024, do 10. ure na elektronski naslov info@velenje.si sprejemamo pripombe na predlagan zakon, ki jih bomo posredovali vladi do zaključka javne obravnave.

 

Predlog Zakona o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini, ki je bil predložen v javno razpravo brez širšega usklajevanja, po mnenju Sveta Mestne občine Velenje popolnoma v nasprotju v skoraj vseh bistvenih načelih z Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranja premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Strategija, ki jo je sprejela Vlada Republike Slovenije 13. januarja 2022, predvideva izstop iz premoga, torej prenehanje obratovanja šestega bloka TEŠ in pridobivanja lignita, v regiji SAŠA v letu 2033.

 

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je jasno izrazil svoje stališče: »Kot župan ščitim javni interes. Dokument, ki naj bi bil zakon, se bere kot kazenski zakonik za lokalno skupnost, saj ne vsebuje strategije za prestrukturiranje, niti zaveze, da bodo v državnem proračunu za leto 2025 zagotovljena sredstva za pravičen prehod. Nekateri odločevalci očitno ne razumejo pomena prestrukturiranja – ne gre le za reševanje energetskih družb in njihovih direktorjev, temveč za širše družbene izzive, vključno z gospodarstvom, izobraževanjem in socialno varnostjo ranljivih skupin. Namesto, da bi zagotovili sredstva za prestrukturiranje regije, se breme prestrukturiranja enostavno prelaga na lokalno skupnost. Nesprejemljivo je, da zakon celo omogoča možnost uporabe tujega premoga, kar nikoli ni bilo potrebno za zagotavljanje toplote. Zakon je neodgovoren, saj kaznuje Šaleško dolino, kot da bi bila kriva za svojo zgodovinsko odvisnost od termoelektrarne. Če bi bila skrb za toplotno energijo res tako velika, bi akterji že pred časom ukrepali, ko so je cena ogrevanja skozi leta s strani TEŠ zvišala za 400 %, ne pa prelagali odgovornost na lokalno skupnost, ki je nosila vse breme.«

 

Svetnice in svetnike je tudi seznanil, da je na Vlado Republike Slovenije, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije, Holding Slovenske elektrarne, Slovenski državni holding in Evropsko komisijo naslovil zahtevo za dostop do informacij javnega značaja, in sicer do dokumentacije, ki dokazuje, da je izločitev TEŠ in PV iz Skupine HSE edina možna odločitev. V lokalni skupnosti imamo premalo podatkov, ki naj bi bili podlaga za pripravo interventne zakonodaje. Kljub temu, da rok za odgovor še ni potekel, smo do danes prejeli odgovor le od Evropske komisije, od ostalih institucij še ni bilo odziva.

 

Pričakujemo, da bo država spoštovala sklepe občinskega sveta, ki je v preteklih letih že večkrat jasno izrazil svoja stališča in zahteve glede izvedbe pravičnega prehoda SAŠA regije, ki so v tem predlogu zakona popolnoma spregledani. Zahtevamo, da sta Zakon o razvojnem prestrukturiranju Savinjsko-šaleške regije in Zakon o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje sprejeta prej oz. vsaj sočasno s sprejemom interventnega zakona, s čimer bomo dobili zagotovila, da bo prestrukturiranje SAŠA regije potekalo po načelih pravičnega prehoda.

 

V prilogi vam posredujemo Sklep o stališčih Sveta Mestne občine Velenje do Predloga Zakona o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini, ki so ga svetniki sprejeli na današnji seji.

 

Za pravično prihodnost Šaleške doline!

 

Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje  

. . .

Editor

Avtor pri si24.news